Трите най-важни неща, които една майка може да направи за детето си

Неговото възпитание започва и завършва с вас

Безброй са нещата, които майките правят за децата си от деня, в който те влязат в техния живот.

Няма смисъл да изброяваме и жертвите, които правят и които не приключват с момента, в който децата напуснат семейното жилище. Нито пък когато създадат собствено семейство, нито когато имат собствени деца.

Всичко това, от помощта с домашните през безценните съвети в трудни моменти до безграничната подкрепа, е жизнено важно за всяко едно дете. В своята практика обаче, американската психоложка Шефали Тсабари е успяла да разграничи три важни задачи, които всяка майка трябва да постави пред себе си и които са критични за възпитанието и развитието на нейните деца. Според нея, жените, които се фокусират върху тях, помагат на своите синове и дъщери да се изграждат като личности, но същевременно сами успяват да открият баланса, щастието и удоволствието от това да бъдат майки.

Не забравяйте себе си като личност

Когато детето ви влезе в живота ви, той неминуемо се променя. Това съвсем не означава, че от него ще излязат всичките ви приятели, хобита и неща, които досега са ви носели щастие, само защото нямате достатъчно време за тях. Да, времето ви наистина е заето от малкото същество, за което вие сте целия свят, но да намерите пролука за любимите си занимания е от критична важност. Все пак, децата растат – то няма да има нужда от вас  24 часа, 7 дни в седмицата през целия си живот. Когато майката е успяла да запази личността и характера си, това винаги се отразява и на другите около нея, особено на семейството й. ”Самата тя се отразява на личността на детето,“ казва д-р Тсабари. Или с други думи – майките личности отглеждат деца личности.

3 things 2

Останете здраво стъпила на земята и винаги изслушвайте детето си

Според д-р Тсабари, това е едно от нещата, които помагат на детето да изгради своите интереси и характер. Много родители се поддават на стреса от ежедневието и работата, поставяйки понякога нуждите на детето си на второ място. Разбира се, има моменти, в които наистина не ви до детските оплаквания, но през повечето време децата имат нужда да виждат, че техните проблеми са разбирани и че получават помощ от ваша страна. Колкото по-рано детето ви разбере, че приемате насериозно нещата, които го тревожат или интересуват, толкова по-добре.

Позволете му да се учи от собствените си грешки

Да, трудно е, но вероятно сте виждали безброй примери, че децата на майките-орлици след това се затрудняват да се оправят сами в живота. Опитайте се да устоите на желанието да защитавате децата си от всичко. Имайте вяра в начина, по който се грижите за тях и ги възпитавате. “Една майка трябва да има доверие в себе си и да се чувства уверена да пусне детето си на свобода, за да направи то своите собствени грешки, а след това да се поучи от тях. Не бъркайте любовта със зависимост, нужда от контрол и прекалено привързване,” съветва д-р Тсабари.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство13 АПРИЛ 2019

Нещата, които бременните мразят да чуват

"Поспи си сега, че после ще забравиш какво е спане" и още реплики от категорията остра липса на такт

Семейство26 МАРТ 2019

Хилари Дъф сподели видео от домашното раждане

Дъф избра да роди второто си дете у дома, подкрепяна от най-близките си

Семейство22 МАРТ 2019

19 последни дни с моя баща

Фотографът Джош Нойфелд публикува един личен фото разказ, който ще извика сълзи в очите ви

Семейство17 МАРТ 2019

Когато детето изпитва търпението ти...

Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?