Психология : Семейство07 СЕПТЕМВРИ 2015

Наръчник по оцеляване за всички родители на ученици!

С тези простички съвети ще помогнете на детето и на себе си

Независимо дали на вашето хлапе му предстои да е първокласник, или е по-голямо, стартът на учебната година е изпълнен с емоции. И доста стрес.

Как да направим процеса по-лек? Да подготвим детето и да създадем положителна нагласа? Да направим сутрините по-малко нервни?


Правило номер едно – самата вие да се успокоите. Да имаш ученик е съвсем естествен етап от живота на всеки родител. Както с всички етапи от растежа на детето ви досега, и този е нов за вас и в началото плашещ. Не изпадайте в паническо състояние. Детето ви долавя всяка емоционална вибрация и ви гарантираме, че ще попие от вашата нервност. 
Планирайте подготовката за 15 септември, действайте по списъка със задачи, направете навреме необходимите покупки, вземете от личния лекар бележка за имунизационния статус на детето. Това са малки стъпки, всяка от които не изисква да имате две висши образования. Помнете, че ще се справите.
Колкото по-добре се организирате и колкото по-отрано приготвите всичко, толкова по-спокойни ще сте вие и детето.
Говорете с детето си за предстоящия първи учебен ден. Както и за емоциите, задълженията и забавленията, с които му предстои да се срещне в училище. Споделете му как самата вие сте изживявала тези моменти като дете, посмейте се на някои от спомените ви. Нека детето усети и разбере, че не е само в страховете, с които е свързано очакването на първия звънец. 
Припомнете му с усмивка тревогите и проблемите около тръгването на детска градина. Тази аналогия ще го успокои, защото ще му покаже, че макар началото да е трудно, постепенно ще започне да се чувства в свои води и в училище. Ще намери своя среда и нови приятели. Освен това, насърчавайте неговото любопитство. Обяснете му, че някои неща, които ще учи в училище, няма да му бъдат най-интересни, но други ще са забавни и интригуващи. Учителят ще може да отговори на някои въпроси, за които вие не сте толкова подготвени у дома.
Пригответе всичко възможно от предишната вечер. Дрехите на детето, както и своите собствени, какво ще има за закуска, какво ще сложите в раницата му за похапване в междучасията. Всичко това може да е подготвено на достъпно място и така няма да се налага да превръщате утрините си в хаотичен спринт, преди да успеете да го заведете за първия час в последната секунда.
Вместо това, използвайте времето сутрин да закусите спокойно заедно и да поговорите за предстоящия ден. В колата пуснете приятна музика, която детето харесва. Постарайте се да направите преживяването за него максимално спокойно и позитивно – това е най-добрият подарък за ученика. Не си мислете, че добрият родител е строг и начумерен и повтаря като играчка на батерии какви са отговорностите на малкия човек. 
Понякога е добре да получите съвет от други родители, които вече имат опит с училището. Но бъдете избирателни по отношение на това, което ще чуете. Има хора, които обичат да драматизират – при всяко положение е добре да ги избягвате! Търсете спокойни, практични хора, които могат да ви дадат конкретни напътствия и да направят живота ви по-лесен, вместо по-напрегнат.
И най-важното – бъдете близо до детето си. Изслушвайте го, напътствайте го и приемайте неговите проблеми и емоции сериозно, но спокойно.

Това ще ви бъде от полза не само на 15 септември!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство04 ЮЛИ 2019

Как да отгледаме щастливи деца

Десет лесни стъпки, които да следвате

Семейство28 ЮНИ 2019

Защо някои жени се превръщат в свекърви-чудовища

Клишето, че една жена се меси в чуждия брак, когато е неудовлетворена в своя, е вярно

Семейство24 ЮНИ 2019

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Първата от тях е да разглезваме децата си, давайки много, без да очакваме нищо

Семейство02 ЮНИ 2019

Бебе се роди с омбре по рождение

Снимките на детето станаха сензация в интернет