Психология : Семейство21 СЕПТЕМВРИ 2018

Как да оцелеем в първата година на бебето

Обръщайте внимание на хармонията си и бъдете спокойни, за да бъдете добри майки!

Първата година от майчинството е истинско предизвикателство за всяка жена.

Изпълнена с щастие, безсънни нощи и много изненади, често се случва да сме неподготвени за новостите, които ни очакват. Ето защо събрахме най-ценните съвети, които майки вече с опит дават на дамите, които тепърва се изправят пред новата роля на живота си.

1. Не се сравнявайте с другите майки

Хората са различни по природа и е естествено да имат различни мнения по въпроса за възпитанието. Ако се чувствате притеснена всеки път, когато установите някоя разлика, вероятността да направите грешка е много по-голяма. Детето може да усети безпокойството ви, а най-доброто за него е спокойна майка. Търсете отговори за нещата, които не знаете, без да се упреквате и самообвинявате. Не се опитвайте да бъдете супергерой.

Нещата, които се променят с появата на дете

2. Доверете се на инстинктите си

Важното е да различите интуицията си от насадени предразсъдъци и страхове. Ако усещате, че искате да вземете бебето до вас и да го гушкате, докато спи, направете го. Ако чувствате, че не е правилно да оставяте бебето да плаче, докато само спре, утешете го веднага, щом заплаче. Още повече, че последните проучвания показват, че е много важно детето да не бъде оставяно да плаче само в креватчето през първата година от живота му.

3. Внимавайте с излишните вещи

Няма нужда да го обсипвате със скъпи дрешки и безброй играчки. Бебето израства дрешките за седмици! Спестявайте пари за периода след първата годинка, когато то ще разбира повече и ще има нужда от повече неща. С времето разходите нарастват.

Готова ли сте за появата на дете?

4. Запазете спокойствие

Ако искате спокойно бебе, което ви оставя да спите нощем, се опитайте да бъдете спокойни и да не се ядосвате за глупости. Излъчвайте спокойствие, защото децата усещат емоциите на възрастните.

5. Не забравяйте половинката си

Често се случва при появата на бебчето, то да се превърне в целия свят за една майка. И няма нищо лошо в това. Но се опитайте да не разкъсвате връзката с бащата от липсата на близост и споделени емоции. Точно сега трябва да е най-вълнуващият момент за вас и вие двамата трябва да го споделите.

Истината за женските тела след бременността

6. Изградете навик за лягане в определен час

Слагането на бебето да спи в един и същи час ще направи живота по-лесен и за вас, и бебето. По този начин то ще се приучи на режим и ще ви е много по-лесно в трудното ежедневие, изпълнено с множество задачки.

7. Наслаждавайте се на времето прекарано с бебчо

Не си мислете “Нямам търпение да дойде моментът, когато той/тя ще може сам да…”, защото когато този момент настъпи, има голяма вероятност да си кажете: “Иска ми се да е пак бебе.” Времето лети и най-доброто, което можете да направите е да се насладите на това, което ви предлага всеки един миг.

8. Подбирайте битките

Ако се впрягате за всяко едно нещо и се притеснявате или спорите с детето си, ще прекарате целия си живот в борба. Търпението е изключително важно, особено, когато станете родител.

9. Четете

Четете, четете, четете. Това е най-доброто, което може да направите, за да се образовате в материя, която до скоро ви е била далечна – майчинството.

10. Не забравяйте себе си

Колкото и да сте фокусирани върху новата роля в живота си, не забравяйте, че трябва да обръщате внимание на себе си – на физиката си, на щастието си, на хармонията на душата. Едно щастливо и спокойно дете расте в щастлива среда. Ето защо, вие не трябва да пренебрегвате нещата, които ви карат да се чувствате добре – ходете на фитнес, отдавайте се на хобитата си, излизайте с приятелки…

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство03 ОКТОМВРИ 2019

Защо е важно да четем на детето от книга, а не от таблет

Четенето на книга формира по-пълноценна връзка между детето и родителя, доказаха психолози

Семейство23 СЕПТЕМВРИ 2019

Семейните ритуали, които означават много за вашето дете

Когато в семейството има такива малки, сплотяващи ритуали, те влияят на човек през целия му останал живот!

Семейство10 СЕПТЕМВРИ 2019

Седемте най-важни неща за едно дете

Тези седем преживявания в детството определят това доколко ще бъдем щастливи като възрастни

Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2019

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

За да се чувства вашето малко човече обичано и мотивирано!