Психология : Кариера18 ДЕКЕМВРИ 2018

10-те заповеди на коледното офис парти

Не ги нарушавайте, ако не искате да ви е последното

Коледното парти в офиса обикновено се свързва с главоблъсканицата “Какво да облека?”. И въпреки, че изборът на тоалет, който да е както по-изискан и делови, така и по-интересен и привлекателен, не е никак лек, има още едно нещо за което е добре да помислите преди да се отправите към партито.

ДА и НЕ на роклята за коледното парти на фирмата

Дори това да не ви е първото коледно парти, убедени ли сте, че знаете точно как да се държите? Какво е позволено да правите, кои теми е по-добре да избягвате и дали е препоръчително да доведете половинката си?

Image result for christmas office party

Ако не сте напълно сигурни, ви предлагаме един кратък списък с 10-те “заповеди” за офис партито, които ако спазвате, ще избегнете конфликтите и странните погледи.

№1 Не пропускайте купона. Освен ако нямате някаква супер неотложна и важна причина, по-добре идете на коледното парти. Така ще направите добро впечатление на колегите си и на началниците. В крайна сметка то е организирано заради вас и трудолюбието ви през годината.

8 грешки на работното място, които развалят имиджа ви

№2 Не се обличайте твърде предизвикателно. Дори да ви е писнало от скучния сив костюм и да искате да покажете на колегите си, че вие всъщност сте забавна личност с пъстър гардероб или пък ви се струва, че това е идеалният момент да покажете тялото над което работите последните месеци, по-добре се въздържайте. Заложете на класически тоалет, а нека аксесоарите говорят вместо вас.

№3 Подгответе любимия човек. Да предположим, че на партито е позволено да си довете +1, то тогава го доведете подготвен. Това включва както да го/я усведомите какъв е дрес кода, така и да се погрижите той/тя да е наясно с това кой-кой-е и кои теми са строго забранени за дискутиране.

Image result for christmas office party

№4 Не се напивайте… твърде много. Възможно е от притеснение или пък много добро настроение, да ви се отвори глътка. Наложете си правило още от началото на вечерта, че ще изпиете максимум 3 пититета, като тази цифра не важи за твърдия алкохол. Виното е може би най-добрата опция, а ако го съчетаете с чаша вода, за да сте хидратирани, ще може по-дълго време да пиете, без да се замайвате.

5 качества, с които ще се издигнете в кариерата

№5 Не показвайте, че ви е скучно. Дори очакванията ви за вечерта да се разминат с реалността, не показвайте това. Внимавайте обаче и за езика на тялото, който буквално крещи на околните как всъщност се чувствате. Ако цяла вечер стоите с кръстосани ръце и се прозявате само показвате, че сте дошли на сила.

9 основни съвета от бизнес етикета

№6 Не бъдете антисоциални. Възползвайте се от факта, че всичките ви колеги са събрани на едно място. Сега е моментът да заговорите онази колежка на чийто стил се възхищавате тайно или пък да се сближите още повече с колегите с които работите по-често. Не стойте сами в ъгъла, забили на телефона си, а се слейте с тълпата – никога не знаете в лицето на кого ще откриете добър приятел.

Image result for christmas office party

№7 Не клюкарствайте. На партито ще имате възможността да видите всичките си колеги в съвсем различна среда – как се обличат извън работа, как танцуват, колко пият и т.н. Това обаче не е причина да започнете да говорите против тях – нито за предишни работни конфликти, нито за нещо, което сте видяли или чули от тях. Опитайте се да ги опознаете, не да ги съдите, защото накрая това е във ваша вреда.

№8 Не забравяйте да ядете. Така както повечето чашки алкохол правят лошо впечатление на колегите ви, същото важи и за храната, която ще хапнете. Надали искате всички да си мислят, че сте много лакоми. Ако още вкъщи хапнете нещо дребно, но питателно (най-добре някакъв протеин), на коледното парти ще ядете по-умерено, а и няма да се напиете твърде бързо.

Издействайте си повишение през Новата година

№9 Не флиртувайте. Сега определено не е моментът да флиртувате, дори да е с колега с който се харесвате. Оставете отношенията извън работа буквално да се развиват извън работното място, което включва и коледното офис парти. Невинните разговори са ок, но всичко останало оставете за вечеря или кино.

№10 Минете офлайн. Забравете за телефона си по време на партито или поне не го използвайте, за да “документирате” пиещите ви колеги или тези, които танцуват твърде странно. Не поствайте негативни коментари относно партито – насладете му се докато сте офлайн.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Кариера11 АПРИЛ 2019

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място

Подобряването на условията на труд за жените е от решаващо значение за бъдещето на бизнеса

Кариера10 АПРИЛ 2019

Да говорим в пари - как да поискаме увеличение в работата

Какъв е правилният начин да поискаме увеличение на заплатата?

Кариера04 АПРИЛ 2019

Смачкани сте от работа? Има как да сложите нещата в ред

Не мислете само за проблема, а за възможните решения