Психология : Better me26 МАРТ 2020

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

По време на пандемията и карантината справянето със стреса е още по-трудна задача

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

Какво да правим, ако независимо колко си почиваме, тренираме и се храним здравословно, чувството на тревожност не си отива?

В глобален план в момента хората са изложени на огромно психическо натоварване. Да, в момента си стоим у дома и не се занимаваме с типичните си проблеми от забързаното ежедневие. Но това не значи, че стресът, пред който сме изправени в момента, е по-малък.

Напротив – лишаването от обичайната ни рутина, както и ограничените възможности да бъдем социални и активни, може да има още по-голям ефект върху психиката ни. Тъжните новини, с които сме бомбандирани постоянно, и страхът от незнанието какво следва, са също фактори, които трудно можем да пренебрегнем.

Психолозите предупреждават, че през последните месеци се увеличават случаите, в които хората имат проблеми със стреса и контролирането на емоциите си заради социалната изолация, неизвестността, еднообразието и икономическите проблеми.

Тук идва място за важния въпрос – как да се справим с притеснението и тревожността? 

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

Първата стъпка е да разберем какво всъщност се случва с тялото ни. Стресът е реакция на човешкия организъм, когато е поставен в непозната за него ситуация. Тогава тялото ни реагира, като променя хормоналното ни състояние и в резултат можем да започнем да изпитваме дори физически симптоми като болка в корема или в главата, забързан пулс и още.

Психолозите продължават да се опитват да разнищят всички мистерии на човешкия мозък по отношение на стреса и до днес са създали няколко теории, които разделят видовете стрес на от три до седем типа. Най-разпространена и общоприета е теорията за трите вида стрес – ситуативен, хроничен и епизодичен.

С всеки един от тях можем да се справим по различен начин, стига да знаем как да го разпознаваме.

Ситуативен

Той е най-често срещаният тип и обикновено е първата реакция на организма ни, когато е поставен пред неочаквана ситуация. Може да се предизвика от животозастрашаващи случки или дори когато видим, че ни звъни някой, с когото не искаме да се чуваме.

Тогава тялото ни преминава в така наречения режим “борба или бягство” и реагира остро на ситуацията. В такива моменти можем да действаме почти неосъзнато и да направим неща, за които после да се питаме защо сме извършили.

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

Този тип стрес невинаги е негативен – в ситуации, когато наистина трябва да се предпазим и да потърсим начин да оцелеем, точно промените в тялото, които са били предизвикани от стреса, ни мобилизират да избегнем опасността.

Епизодичен

Проблемът се появява, когато започнем по-често да изпитваме ситуативен стрес и когато за продължителен период от време постоянно сме изправени пред напрегнати ситуации. На това психолозите казват епизодичен стрес.

Обикновено се появява при хора, които или имат хормонален дисбаланс, или водят изключително стресов начин на живот, или просто са свикнали да гледат на чашата като на наполовина празна.

Хроничен стрес

Ако не се преборим със ситуативния или епизодичния стрес навреме, той може да прерасне в хроничен. При него чувството за несигурност и нервност е неспирно и страничните ефекти могат да бъдат много по-разрушителни за здравето ни.

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

Този тип стрес се наблюдава при хората, които имат затруднено финансово положение, сблъскват се с безработица, с изолация или имат тежки проблеми в семейството. Ако на този етап не предприемем мерки, вредата върху тялото ни може да предизвика усложнения като дори рак или сърдечни проблеми.

Как да се справим със стреса?

На първо място трябва да се погрижим да намалим стресовите фактори в живота ни. Ако работата ви не ви харесва и предизвиква само негативни чувства, ако имате токсичен човек в живота си или ако асоциирате мястото, на което живеете с неприятни спомени – отървете се от всичко това и дайте шанс на тялото ви да се успокои.

За съжаление обаче, има фактори, които не можем да елиминираме и независимо колко здравословна храна консумираме, колко време спим и колко тренираме, пак може да загубим в битката срещу стреса.

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

В такива моменти е важно да потърсим външна помощ – за някого тя може да се яви в лицето на близък, за други решението да е консултация със специалист, както и специализираната литература.

А можем да вземем пример и от предците си и да се обърнем към природата за помощ.

В дните, в които сме изолирани от животинския и растителния свят, е важно да внесем възможно най-много естествени продукти в живота си, които да ни свързват с природата.

Същевременно в растителния свят можем да намерим решение за всеки здравословен проблем. Както има билки, които помагат при болка или отслабен имунитет, така има и такива, които се справят със стреса. Една от най-ефективните за тази задача е Rhodiola rosea, още позната като златен корен.

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

Това е билка, която векове наред се е използвала в медицината при случаи на депресия, нервност и притеснение. Особено полезна е за тялото ни, защото е богата на адаптогени, с които спомага синтеза на серотонин и допамин,

Същевременно редовният прием на златен корен, във всичките му форми, помага да елиминираме излишните мазнини в тялото и подобрява чувството ни за енергичност и тонус.

Възползвайте се от силата на природата с помощта на продуктите на Revita.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Страшните филми изгарят повече калории от разходка
Better me02 ЮЛИ 2020

Стойте далеч от телевизора, когато изпитвате депресивни мисли

Телевизорът - приятел или враг в моментите на трудност?

Откриха връзка между Фейсбук и депресията
Better me23 ЮНИ 2020

Възможен ли е свят без насилие?

Учен от Харвард изследва човешкото съзнание, за да открие отговора

Грешката, която никоя зодия не си признава
Better me17 ЮНИ 2020

Прегърбването и още вредни навици, с които засилваме симптомите на депресия

Елиминирайте тези навици, ако искате да се преборите с депресията

Силата на активното слушане и как то може да преобърне живота ни
Better me15 ЮНИ 2020

Силата на активното слушане и как то може да преобърне живота ни

Пълноценният разговор може да ни помогне както в личния, така и в професиона