Психология : Better me03 МАРТ 2018

15 неочаквани начина да направите живота си по-хубав

Понякога дори най-простичките неща могат да променят ежедневието ви коренно

Не можем да отречем, че колкото и да се стремим, стресът винаги ще е част от ежедневието ни.

Въпросът е дали ще бъде повече, или по-малко и дали ще му позволите да диктува живота ви.

Истината е, че нямате нужда от купчина книги за самопомощ, нито пък безкрайни списъци с цели, които да отмятате в края на всеки месец, за да постигнете хармония със себе си и чисто и просто да бъдете щастливи. Достатъчно е да започнете от малките неща. Защото, както казват хората, дяволът е в детайла, а това може да важи за абсолютно всеки аспект от живота ви.

Отделяйте по 5 минути за близките и приятелите си

Вместо да браузвате безцелно във Facebook и Instagram, което, признайте си, правите и по цял ден, посветете времето на прибиране до вкъщи на близките си. Дали ще им напишете съобщение, докато пътувате в автобуса, или ще си говорите (през блутут или на високоговорител, разбира се), докато сте в задръстване, няма никакво значение. Важното е, че сте отделили пет минути да ги попитате дали са добре, да ги поздравите за повод или да им пожелаете успех в ново начинание.

Доброто приятелство извън лайковете и Facebook

Организирайте личното си пространство

Да се чете като “Отървете се от всичко ненужно”. Трудно е да се отървете от всички онези неща, които вече не ви трябват, но веднъж направили го ще усетите колко по-приятно се чувствате у дома или в офиса. Отделете един или няколко поредни уикенда, през които да прегледате дрехите, обувките, книгите, списанията и всичко останало, което имате склонност да трупате. Отървете се от нещата, които нямат никаква стойност или вече не използвате. Запазете тези, които ви носят приятни спомени или имат сантиментална стойност. Всичко останало изхвърлете/дарете/подарете.

Оплаквайте се само в случай, че можете да предложите решение

Всички имаме моменти, в които просто ни писва и ни се приисква да се оплачем на някого. Но мрънкането заради самото мрънкане всъщност не е никак продуктивно. Вместо да търсите решение на проблема, вие всъщност го задълбочавате, обременявайки ума си с негативи. Отделете време да измислите по-добър подход и дори ако трябва поискайте помощ. В случай, че стигате до задънена улица, значи ситуацията е извън вашия контрол и оплакванията ви няма да постигнат нищо.

Гледайте хората в очите, когато им говорите

Лесно е да поддържате контакт с очи, докато слушате човекът отсреща, но се опитайте да го правите и когато вие самите говорите. По този начин не само изграждате собствената си увереност, но също така затвърждавате връзката си с другия.

Правете 5-минутно почистване на кухнята

Ще си кажете какво толкова може да се направи за 5 минути. Ами те са напълно достатъчни, за да изхвърлите боклука, храните с изтекъл срок от хладилника, да приберете чистите съдове и да избършете плотовете. Според науката, чистата и подредена кухня намалява емоционалния глад и улеснява здравословното хранене. Плюс това е много по-добре да отделяте по 5 минути всеки ден, вместо да прекарате половината събота в чистене, нали така?

Щастието се крепи на секса и добрия сън

Опитайте нещо ново

Хората се чувстват най-изпълнени с енергия, когато отиват отвъд границите на зоната си на комфорт. И тук не става дума само да се запишете на някакъв вид спорт, макар че наистина го препоръчваме. Посетете нов ресторант, кафене, планирайте близко или далечно пътуване, намерете си хоби… Изобщо разчупете рутината на ежедневието си и се старайте да колекционирате спомени, а не неща.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица