Living : Лайфстайл20 ЮЛИ 2018

Можем и ние, можеш и ти! Правим ли достатъчно, за да опазим природата

Разговор в редакцията за малките неща, които имат значение

Земята е общият ни дом – затова всичко, което правим, за да я опазим по-чиста е белег за личната ни зрялост и културно ниво.

В екипа ни вярваме в това. И макар да не даваме вид на еко “зомбита”, нито посрещаме изгрева с песен и вегански пудинг от чия, всъщност ежедневно полагаме малки усилия да живеем по-природосъобразно.

Истината е, че не е толкова трудно, нито изисква някакви крайности и лишения. И колкото повече хора възприемат подобни полезни навици, толкова по-голям шанс имаме да спасим околната среда от замърсяването, което от години се влошава с чудовищни темпове.

За да се опитаме да мотивираме всички вас, днес поговорихме с колеги в офиса за това дали в техните семейства се полагат специални усилия за намаляване на отпадъците и опазване на природата. И с удоволствие се убедихме още веднъж, че работим сред готини, интелигентни и осъзнати хора!

“Обичам да казвам на приятелите и децата ми „Ще видите, че ще спасим планетата!”. Вярвам, че ако всеки прави по малки крачки в тази посока, ще имаме сериозен напредък в подобрението на околната среда, в която ние и децата ни живеем. Аз започнах с разделно събиране на боклука и с ужас установих, колко много пластмаса използваме. Спрях да пия кафе от пластмасови капсули, макар вкъщи да имам такава машина. Вече не я използвам. И най-новата инициатива, стартирала в училището на децата, е събирането на пластмасови капачки. Вече повече от две години цялото семейство събираме всякакви пласмасови капачки и ги съхраняваме, докато организация или фондация не обяви пунктове и благотворителна кауза за събирането им. Събираме и с колегите в офиса, карам и приятелите ми да ми предават всички техни капачки, в случай че самите те не събират. Веднъж приятел ми донесе от Виена (беше пътувал със самолет и имаше отделен куфар) два чувала капачки.”
Северина Докова, Търговски директор

“Знам, че моят принос за опазването на околната среда е изключително малък, но все пак – никога не си позволявам да оставя и едно боклуче на плажа, на скалите или въобще сред природата. Ако наистина ви е грижа… всеки път, тръгвайки си от плажа хвърляйте поне по един боклук, който видите, макар и не ваш. За жалост такива има много…”
Силвия Канин – главен редактор, GRAZIA

“Преди доста години, във випуска ни във Факултета по журналистика имахме колега, който страдаше от фобия, че водата на Земята ще свърши. Тогава приемахме това направо по детски, със смях. Днес самата аз съм изчела доста за замърсяването на Световния океан и изобщо за изчерпването на природните ресурси и за замърсяването. И смятам, че е дълг на всеки интелигентен човек да формира у себе си и децата си навици за опазване на околната среда. Стремя се почти да не използвам пластмасови бутилки и найлонови торбички (имам пазарска чанта от текстил), купувам каквото мога в по-големи разфасовки (например душгелове и течен сапун), събирам отпадъците разделно, макар и невинаги. Но най-голямата промяна, която направих преди няколко години, е да се откажа от самоцелното пазаруване на дрехи и козметика. Шокиращо е колко много непотребни неща купуваме и изхвърляме всяка година – за щастие, у дома се отучихме от това и смятам, че успях да възпитам и сина ми в това да не иска непрекъснато нови и нови абсолютно безполезни неща. Това е огромен проблем за децата в днешно време и вярвам, че в семействата би трявало да говорим за тези неща.”
Петя Бондокова, главен редактор MissBloom 

“Всеки от нас може да прави дребни неща в ежедневието си, с които наистина да допринесе за спасяването на планетата. В всеки дом може да се включи в тази дейност. Лично аз и моето семейство събираме отпадаците разделно, пестим водата – докато си мием зъбите, спираме чешмата, използваме енергоспестяващи крушки, изключваме лампите, докато гледаме някой филм, изключваме уредите след тяхното ползване.”
Ася Иванова, лайфстайл редактор, MissBloom

“Опазването на морската среда и  трябва да е лична отговорност за всеки от нас. Моят малък личен принос се състои в това, че се опитвам в ежедневието си да употребявам естествени продукти, чието производство е хуманно и не води до замърсяване.”
Наталия Aлександрова, редактор GRAZIA  и OK!

“Дивото не ме зове често в последно време, но при редките ни срещи спазвам следното правило: никога не оставяй отпадъци, където и когато се намираш навън сред природата.”
Невена Дякова, главен редактор ОК!

“През лятото, както повечето родители, и аз мечтая да заведа децата си на плаж с чиста пясъчна ивица и прозрачни води. Освен задължителните плажни аксесоари, винаги носим със себе си достатъчно количество чувалчета, за да можем да съберем всички възможни отпадъци, които сме направили през деня. А пълненето им, превръщаме в забавна игра.”
Боряна Димитрова, заместник главен редактор GRAZIA

Препоръчваме ви още:
Трябва ли да се откажем от бързата мода, за да спасим света?

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл26 СЕПТЕМВРИ 2018

За новите дрехи, кафенцето и моренцето

Или глупавите грешки и клишета, на които инфлуенсърите стават жертви

Лайфстайл14 СЕПТЕМВРИ 2018

Какво разкрива профилната ви снимка за вас

Невротиците избират черно-бели кадри, общителните - цветните

Лайфстайл12 СЕПТЕМВРИ 2018

Как да станем звезди в Instagram

Забравете за постоянните селфите и експериментирайте с цветовете

Лайфстайл06 СЕПТЕМВРИ 2018

Бащите, които ще разтопят сърцата ви

Кадрите, които показват безусловната любов на един родител към детето му