Мода : Новини19 ЮЛИ 2018

Трябва ли да се откажем от бързата мода, за да спасим света?

Поглед към скандинавската култура на пазаруване

Днес тенденциите се сменят по-бързо отвсякога, а благодарение на въвеждането и на круизни колекции имаме още един импулс за нови придобивки.

Същевременно проблемът със замърсяването на околната среда се задълбочава. И модната индустрия е голяма част от този проблем.

Все повече активисти обръщат внимание върху факта, че постоянното купуване и изхвърляне има пагубно влияние върху природата. Заговори се и за отговора на Скандинавците – тамошната култура на търсене на практичност и устойчивост може да се окаже ключът към това всички да възпитаме у себе си по-разумна гледна точка. Скандинавските потребители обмислят покупките си добре и не пазаруват компулсивно. 

“Хората тук се интересуват от устойчивостта на нещата, от мебелите до храната”, казва Ребека Танди Норман, редактор на Scandinavian Standard. Според нея, именно търсенето определя предлагането. Тъй като потребителите очакват устойчиви решения, дизайнерите на свой ред се ориентират в тази посока.

Претъпканият гардероб води до стрес и депресия

“Не смятам, че е възможно да следваш тенденциите и едновременно с това принципите на устойчивата мода”, казва Норман. “Да, в известна степен една жена може да импровизира и да разнообразява стила си, като съчетава по креативен начин нещата, които вече има в гардероба си. Но като цяло хората с устойчиво мислене си изработват униформа на обличане и малко или много се придържат към нея”.

Бързата мода е втората най-мръсна индустрия в света

Според Айлийн Фишер – моден магнат и природозащитник – модната индустрия е вторият най-голям замърсител след петролната индустрия. Много е сложно да се измери дали твърдението й е абсолютно точно. Но е факт, че бързата мода е изключително сложен бизнес със сложен производствен процес и дистрибуция, като на всеки един етап замърсяването е огромно.

Като започнем от огромните количества вода и пестициди, използвани при отглеждането на памука, използването след това на токсични бои, ресурсът, който отива за производството на дрехите и за поддържането на дистрибуцията и търговската мрежа и стигнем до колосалните количества изхвърлени на боклука дрехи накрая.

Екстремен пример е Узбекистан, който е на шесто място по отглеждане на памук в света. През 50-те години, реките Сърдаря и Аму Даря са отклонени, за да се използват за напояване на памука, вместо да се вливат в Аралско море. Те обаче са основните притоци на морето и резултатът е, че за последните 50 години 90% от Аралско море е пресъхнало, което е унищожило риболовния поминък в региона. Прахът от пресъхналото морско дъно, заедно с пестицидите в почвата са създали истинска криза в здравеопазването, а заради нарушената екосистема местните зими са станали много по-студени, а летата – по-горещи и сухи.

Какво говори гардеробът ви за вас

Това, което можем да направим, е да мислим като Скандинавците и да се фокусираме върху нещата, които действително са ни нужни.

Едва ли е възможно всички потребители от днес за утре да възприемат устойчивото поведение. Но е необходимо всички да направим поне малка стъпка. Това означава да се ограничим в безцелното пазаруване просто за развлечение, да избираме умно и да инвестираме в качество, както и да полагаме грижи дрехите и аксесоарите ни да се запазят в добър вид максимално дълго.

Не забравяйте – Земята е само една. И на всичкото отгоре истината за шопинг терапията е, че повече създава проблеми, отколкото ги разрешава. Още по темата говорим в статията Парадоксът, който наричаме шопинг терапия.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Новини26 ЯНУАРИ 2020

Новата кампания на Louis Vuitton ще ви пренесе в друг свят

Марката избра да представи новата си кампания под формата на визуална книга

Новини23 ЯНУАРИ 2020

Червеното и лилавото завладя Valentino couture

Ако съдим по тези модели, вече знаем коя ще бъде най-горещата комбинация през тази година

Новини23 ЯНУАРИ 2020

Парис Джексън, Ирина Шейк и сестрите Хадид на последното ревю на Жан-Пол Готие

Шоуто беше едно от най-добрите в кариерата на дизайнера

Новини23 ЯНУАРИ 2020

Когато размерът на чантите полудява, бъдете като Дженифър Лопес

Едни носят огромни чанти, други носят миниатюрни, Дженифър Лопес пък избра да сложи три.