Living : Развлечения14 МАЙ 2020

Защо сега повече от всякога играем детски игри и гледаме анимационни филмчета?

Носталгията играе важна роля в борбата със стреса и чрез нея се връщаме в спомени от невинните си години, за да се съхраним емоционално

happy girl

Хубав въпрос, нали така? Сигурно и на вас ви се случи покрай социалната изолация да изгледате всичките си любими анимации, че и много, които сте пропуснали във времето.

Оказва се, че това се е случило на много, много хора и е сред домашните трендове, които световната пандемия предизвика.

Всъщност истината за желанието ни да гледаме анимации и да играем игри от детството си като Super Mario, например, може да се обясни научно.

Психолозите твърдят, че в ситуация на стрес мозъкът ни насочва към носталгични мисли, идеи и спомени, които най-често ни връщат в детските години. Те са белязани от сигурността, която ни дават родителите. Фигурата на родителя влиза в ролята на капитана, който управлява нашия живот и по този начин ни носи спокойствие и увереност, че всичко е наред и че той ще се справи с всяко препятствие, изпречило се пред нас.

video game

Ситуацията, в която всички изпаднахме се характеризира с точно обратното – неяснота и усещане за несигурност. Получил индикации за тези емоции, мозъкът се опитва да ни вкара… в едно по-сигурно място.

Така се озоваваме, размечтани за щастливите, безгрижни детски години, пред телевизора, търсейки анимации, които по някакъв начин да ни напомнят за удоволствията от живота и да ни донесат усмивка.

Същото се случва и при връщането към любимите видео игри от невръстните ни години – мозъкът усеща сигурност, свързвайки се с емоции и спомени от миналото ни.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Лятното настроение не е далеч, ако знаеш къде да го потърсиш
Развлечения28 ЮЛИ 2020

Лятното настроение не е далеч, ако знаеш къде да го потърсиш

Презаредете в разгара на сезона с Grazia by the Pool

Котето Мишо е победител в конкурса за най-дълголетна котка в България
Развлечения14 ЮЛИ 2020

Котето Мишо е победител в конкурса за най-дълголетна котка в България

Инициативата се организира от PURINA® PRO PLAN® и е част от информационна кампания за осигуряване на по-добро здраве на котките

Да приготвим багажа си по метода на Мари Кондо
Развлечения14 ЮЛИ 2020

Да приготвим багажа си по метода на Мари Кондо

Така приготвя багажа си жената, която научи цял свят как да подредят дома си и живота си