Living : Лайфстайл19 НОЕМВРИ 2020

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа

Учудващо по-екологично е да вземем естествено дръвче от изкуствено

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа

Дори по време на празник не трябва да забравяме отговорността си към околната среда.

Опаковъчна хартия, която изхвърляме веднага след като отворим подаръците, многото храна, която обикновено не може да се изяде, пластмасови декорации с безброй опаковки и излишни отпадъци, изкуствен сняг, фойерверки, конфети и още много, много ненужни неща, с които замърсяваме природата по празниците.

Да, лесно можем да си кажем, че точно по време на празник не трябва да го мислим много, но всъщност тогава трябва да сме най-внимателни.

Според проучвания в САЩ през декември изхвърляме с почти 25% повече отпадъци, от колкото през което и да е друго време от годината. Това са около 3 милиона килограма повече от обикновено.

Какво можем да направим?

Събрахме някои съвети, с които можем да се наслаждаваме на празниците, без да указваме толкова голямо влияние върху околната среда. Макар и делата да са съвсем малки, ако всички ги правим, разликата ще е огромна.

Използвайте жива елха – според проучване фалшивите коледни дръвчета не са по-екологични, както повечето си мислят. Единственият начин те да бъдат по-добрият избор е, ако ги използваме над 10 години, което рядко се случва. В противен случай въглеродният отпечатък на отрязаните дръвчета е много по-малък.

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа

Опаковайте подаръците си в използвана хартия или с плат – в Япония отдавна е практика да опаковат подаръците с плат, за да не хабят опаковъчна хартия. Дори да облепите подаръците с неизползваема стара хартия, от вестници или тетрадки например, ще е по-добре за природата. Можете да оцветите допълнително хартията, за да дадете по-празничен вид на подаръците.

Как празнуват коледните празници в Япония?

Използвайте храната максимално – няма нужда да се готви толкова много храна, когато знаем, че тя няма да се изяде. Опитайте се да я сведете до минимум, а ако все пак остане нещо, пробвайте да го замразите или да го вмъкнете в следващо хранене.

Изключвайте коледните лампички – да, няма нищо по-коледно от блещукащите лампички навсякъде, но това е много излишна енергия, която се прахосва. Затова опитайте да изключвате декорациите, които се задействат от електричество, поне когато не сте в стаята.

Същото коледно настроение носят и запалените свещи, така че с тях можем да допълним украсата у дома, без да хабим електричество.

Намалете конфетите и гирляндите до минимум – колкото и да не ни се иска да е така, декорацията, която няма да използваме повторно, е много вредна за природата и напълно излишна. Разбира се, с това не ви казваме да не украсявате домовете си, но се опитайте да намалите ненужните неща до минимум.

Коледната украса може да бъде отровна

Коледна украса с нещата, които вече имате у дома си

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Поглед в гардероба на един милионер
Лайфстайл12 ЯНУАРИ 2021

Поглед в гардероба на един милионер

Тук трудно ще намерите нещо за над 500 долара

Забравихме ли, че най-хубавият подарък за Коледа е здравето ни и това на нашите близки?
Лайфстайл21 ДЕКЕМВРИ 2020

Забравихме ли, че най-хубавият подарък за Коледа е здравето ни и това на нашите близки?

Призив от Раян Рейнолдс ни напомня, че дори на празника безопасността е на първо място

Коледа при Нейно Величество
Лайфстайл16 ДЕКЕМВРИ 2020

Коледа при Нейно Величество

Как отбелязва Рождество британското кралско семейство?

10 признака, че кучето ни се чувства зле
Living14 ДЕКЕМВРИ 2020

10 признака, че кучето ни се чувства зле

Потърсете помощ от ветеринар, ако кучето ви проявява някой от следните симптоми!