Living : Лайфстайл17 СЕПТЕМВРИ 2019

Second Hand September: Защо модните инфлуенсъри няма да си купят нищо ново този месец?

Това е може би единственият тренд, който ни кара да не си купуваме нови дрехи

Напоследък борбата за по-устойчива мода върви с пълна сила навсякъде по света и това даде началото на нов тренд – Second Hand September.

Инициативата започна като предизвикателство към потребителите да преобърнат начина, по който гледат на месец септември в света на модата. Най-често първата асоциация между двете неща е седмицата на модата, която се провежда по това време на годината. Но този път Oxfam, глобална благотворителна организация, иска да ни насърчи да не мислим за новите дрехи, които ще си купим, а да опитаме да потърсим по-екологичен подход.

Това означава да намалим възможно най-много покупките си на дрехи, да потърсим начин да рециклираме старите или да ги дарим и само в случай, че се налага, да купуваме нови артикули, и то от магазините за second hand мода.

За да предизвика интереса на потребителите, организацията реши да даде на предизвикателството оригинално име и да накара всеки включил се да споделя в социалните медии какви находки е открил из стария си гардероб или магазините за втора употреба.

Скоро след това се включиха и известни модни блогъри, както и дизайнери от световни марки, които въпреки че тъкмо създадоха новите си колекции, решиха да инвестират за собствения си гардероб във винтидж артикули.

Идеята определено е интересна и се надяваме повече хора да се включат. Статистиката във връзка с проблема наистина е плашеща – всяка година 11 милиона модни артикула биват изхвърляни в природата. А междувременно вероятно поне половината от тях биха били перфектни за някой друг, ако вместо изхвърлени, бяха рециклирани.

В магазините за дрехи втора употреба могат да се намерят много страхотни попадения, които ще разнообразят гардероба ни, без да причиняват вреда на околната среда. Затова и ние ще се включим в предизвикателството, а вие?

Трябва ли да се откажем от бързата мода, за да спасим света?

Защо Холивуд обича магазините second hand

Диетата, която всеки трябва да спазва

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл15 ОКТОМВРИ 2019

Идва ли пост-дигитална ера и това ли ще е краят на зомбирането пред екрана?

През 2020 се очаква да навлезем в нов глобален етап, осъзнали напълно вредата от технологиите

Лайфстайл12 ОКТОМВРИ 2019

Среща с танцовото изкуство във Варна: Moving Body

Фестивалът се открива на 17 октомври в моркста ни столица

Лайфстайл08 ОКТОМВРИ 2019

Стилните белези на момичето, което живее в София отскоро

Прическите, миглите, дрехите с лога и още елементи със знак "силно не препоръчваме"

Лайфстайл01 ОКТОМВРИ 2019

Какво се случва зад кадър на перфектните снимки в Инстаграм

Един дизайнер и фотограф повдига завесата и разкрива някои от триковете си за наистина ефектни портретни снимки