Living : Лайфстайл06 ЮНИ 2018

Речник на кулинарния сноб

За деконструираната храна и други модерни явления на масата

Храненето не е това, което беше. И вече съвсем не е толкова проста работа!

Чудила ли си се къде ходят, какво ядат и как прокарват храната си онази странна порода хора, които се мръщят при вида на мешана салата, сръбската скара подминават с презрение, от мусаката им се повдига, а при вида на шкембе чорба или боб с наденица пребледняват? Списание Esquire ни запознава с речника на кулинарния сноб.

Деконструирана храна
Откровен мързел, пробутан за новаторство. Примерите за този невъобразимо устойчив феномен са включвали абсурди като „кафе с мляко“ – три отделни чаши с еспресо, гореща вода и мляко (все едно си го правиш вкъщи, но с разликата, че те наблюдава самодоволен брадат непознат); намачкано авокадо, ужасяващо поднесено като половинка от плода (вероятно с идеята, че като сами си мачкат авокадото, милениалите поне малко ще се доближат до тръпката от „направи си сам“ в къщите, които не могат да си позволят). По тази логика фъстъченото масло ще се предлага като шепа фъстъци и хаван с чукче. А геврекът ще идва под формата на плик с брашно и шише вода. На това трябва да се сложи край.

Инфлуенсърите
Бумът на социалните медии и разпокъсаният поток от информация, който те предлагат, предвещаха края на всемогъщия критик на ресторанти. Отминаха времената, когато някой уважаван критик можеше да види сметката на заведение с рецензия от 1000 думи. В тази празнина в колективното ни съзнание навлязоха инфлуенсърите. С впечатляващото си влияние в социалните мрежи, усета за добре композирана снимка на храна и чувството за лична връзка с публиката те първи минават по червения килим на откриванията на нашумели нови ресторанти, преди още критиците от старата школа да са получили хартиените си покани в редакциите. Без да разполагат със служебни пари, отпуснати от традиционните медии, инфлуенсърите с радост приемат рекламни подаръци, пробутват съдържание с хаштаг „вкуснахрана“ и изкусно филтрират фалшиви новини с уникалните си, близки и доходоносни гласове.

Брезова вода
Това е прозрачният, леко лепкав наследник на кокосовото мляко, за който се твърди, че има много полезни свойства. В натурален вид, когато се стича от бреза, обелена от суров прибалтийски фермер, водата е с високо съдържание на манган. Той влияе добре на костната структура (макар да е факт, че никой не страда от недостиг на манган, така че няма никаква нужда да си го набавяш допълнително). Но когато течността се обработи и пастьоризира, манганът силно намалява и основната активна съставка на брезовата вода е ксилитолът (подсладител, използван в пасти за зъби и дъвки). Дали брезовата вода е сексапилен начин да се грижиш за здравето си, да се хидратираш и да се подмладяваш? Възможно е. Но макар да не са толкова секси, почти всички полезни свойства на този продукт се намират в далеч по-евтините овесени ядки. Добрите стари овесени ядки.

Топ 5 на най-глупавите тенденции напоследък

Препечена филийка „Еднорог“
Закуска в цветовете на дъгата, като излязла от кошмарите, която шестваше в Инстаграм през 2017 г. и още не изчезва. Създадена е от Аделайн Уо, стилист на храна (не се подсмивай, храната не може сама да се грижи за стила си, нали?). За да я направиш, намажи обикновена препечена филийка с ярко оцветено крема сирене и различни естествени хранителни оцветители като сок от червено цвекло, капки хлорофил и прах от боровинки. Или пък – и това е много разумна възможност – не го прави.

Храни на прах
От същата школа, която излезе с тезата „носи едни и същи дрехи всеки ден, защото това ти спестява ценни секунди“, идва пълен арсенал от прахчета, заместващи истинските ястия. Те предлагат всички важни съставки на обикновената храна – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, но не носят никакво удоволствие. Американската компания Soylent постави началото и бързо беше последвана от Huel, Schmoylent, Ambronite и Jake, които премахват необходимостта от продължителния и изтощителен всекидневен ритуал да подлагаш многострадалното си небце на изтезанията на множество разнообразни вкусове.

Цялата статия е на www.esquire.bg

Шеф Виктор Ангелов: Ако готвиш с апатия, това си личи в храната

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл18 ЯНУАРИ 2020

Най-критикуваните корици на модните списания

Фотошоп гафовете държат първенството в този списък

Лайфстайл17 ЯНУАРИ 2020

На гости в новото имение на Карди Би и Offset

Рап семейството купи имота за близо 6 милиона долара, след като двамата цели две години търсила мечтания си нов дом

Лайфстайл16 ЯНУАРИ 2020

Еспресо, американо или лате? Какво издава за характера на човек любимото му кафе

Любителите на еспресо са общителни и гъвкави, лате пият нерешителните

Лайфстайл14 ЯНУАРИ 2020

Ейкън създава собствен град на бъдещето

В Akon City ще се използва само криптовалута "AKoin"