Книгите, които четем през април

Потопете се в някое от нашите предложения за най-интересните четива на месеца

Подготвили сме ви няколко предложения за книгите, които ще бъдат вашият перфектен спътник през предстоящите празници.

Великденските и майските празници са сред любимите ни почивни дни. Времето предразполага както за приятни разходки сред природата и пътешествия, така и за релакс в уюта на дома в дъждовните периоди.

Независимо от метеорологичните условия и от вашите планове, винаги можете да включите в тях едно (или повече) добро четиво. Затова ви предлагаме няколко идеи за книгите, от различни жанрове и тематика, за този месец, а за вас остава само да подберете своите фаворити.

Стоянка Мутафова: Добър вечер, столетие мое!

Великата и обичана българска актриса отпразнува 95-ия си рожден ден с издаването на своята биографична книга през 2017 г., а преди няколко седмици чества и 97-ата си годишнина с два грандиозни спектакъла в НДК. Мемоарите й, описани от Мария Грубешлиева, разкриват интересни и вълнуващи моменти от нейния дълголетен житейски път, изпълнен с много емоции, любов и скъпи приятелства. Нейни колеги и приятели също споделят своите спомени със Стоянка, а самата тя говори за смисъла на живота и успеха, и разбира се – за сцената.

“За мен смисълът на живота е да играя. На сцената. Искам още и още да играя.”

Къщата на духовете

Исабел Алиенде е една от най-четените и обичани латиноамерикански писателки. Книгата разказва подробно за живота на четири поколения и тяхното съжителство под един покрив със сенките и духовете от семейните предания. Неповторимият магически реализъм, който е познат на любителите на Габриел Гарсия Маркес, кара читателя да повярва в свръхестественото и да се потопи напълно в една на пръв поглед обикновена семейна история.

Ако книгата е харесала и на вас, ви предлагаме да прочетете и останалите две части от трилогията: „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“.

Mastermind: How to think like Sherlock Holmes

Следващото заглавие в предложенията ни е чуждоезично и за съжаление все още няма български превод, но определено си заслужава. Ако сте любители на психологическите книги, със сигурност своеобразният наръчник на Мария Конникова ще ви допадне.

В книгата си Мария изследва начина, по който Шерлок разсъждава и съхранява информация, защитавайки тезата си, че уменията му биха могли да бъдат развити и използвани от всеки, а не са плод на художествена измислица.

“Книжните плъхове” живеят по-дълго

Самата авторка, която е родена в Русия, но е прекарала целия си живот в Щатите, се задълбочава и отдава напълно на изследванията за своите проекти. По време на работата си върху своята предстояща книга с работно заглавие The biggest bluff тя се учи да играе покер, за да обоснове и докаже теориите си.

До такава степен навлиза в дебрите на играта, че се превръща в професионален играч и към момента е част от про тима на мрежата PokerStars. Това красноречиво показва, че Мария не само развива хипотези и празни приказки, а говори от личен опит в своите книги, както и от позицията си на дипломиран психолог.

Нощна пеперуда

Романът на Катя Кету, позната още като северната кралица на литературата, със сигурност няма да ви остави безучастни и безпристрастни. С ретроспекция книгата разказва историята на 15-годишна финландка, която бяга в Русия през 1937-а година в търсене на свобода, но намира точно обратното.

“Мама” – изповед на една майка към своята рожба

Тя се оказва затворничка в един от най-големите лагери на ГУЛАГ, а животът й се превръща в борба за оцеляване. Неслучайно книгата вече е преведена на над 10 езика, а е издадена едва през миналата 2018 г. Разтърсващата история и неподражаемият стил на Катя Кету ще ви накарат да изчетете книгата на един дъх и ще ви държат на нокти до самия финал.

Жажда

Последното ни предложение също се чете на един дъх, но не само заради краткото си съдържание. Най-новото произведение на обичания български автор Захари Карабашлиев разказва за срещата на двама души в една болница – младо момче, претърпяло катастрофа и възрастен мъж, загубил зрението си.

Нейното име е Мишел

Разказът за жаждата за живот, който е базиран на реална случка, както и въздействащите илюстрации на художника Дамян Дамянов, ще ви накарат да съпреживеете усещанията на героите и да се „потопите“ в тяхната история. А когато затворите книгата, ще се почувствате сякаш сте изплували на повърхността и сте поели първата си глътка въздух.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Книги & технологии12 ФЕВРУАРИ 2020

Започва новата ера в света на смартфоните

Samsung преставят нов модел, който предлага още по-добро потребителско преживяване

Книги & технологии11 ФЕВРУАРИ 2020

До всички фенове на Huawei...

Техномаркет откри първото място, на което можем да тестваме всички предложения на маркато

Книги & технологии07 ДЕКЕМВРИ 2019

Ненчо Илчев отново се обръща към любовта си към фокусите с първата си книга

Актьорът и фокусник ще представи първата си книга "Забранената книга за фокуси"