Living : Идеи за дома30 АПРИЛ 2020

Как да почистим у дома за 15 минути

Подреденият дом ни прави по-спокойни и щастливи

Как да почистим у дома за 15 минути

Експертите твърдят, че при подреден дом се чувстваме по-спокойни и щастливи.

Предвид ситуацията сега перфектното почистване на дома се превърна от неособено желана задача в нещо задължително. И въпреки че разбираме нуждата от правилната дезинфекция на всичко, мисълта, че трябва да чистим цял ден ни кара да потръпнем от ужас и да отлагаме. Ето защо сега ще ви дадем няколко идеи как да почистите дома си в рамките на 15 минути на ден.

Преценете какво е чисто за вас

Ако попитаме двама души, които живеят заедно какво визират под подреден дом, в отговор ще получите напълно различни дефиниции. Дори и да живеете сами е важно да си изясните границите, които може да преминете. Ако сте под един покрив с партньор, то ще е добре да обсъдите неща от сорта: влудяват ли ви пръстовите отпечатъци върху стъклената маса, а разхвърляните обувки в коридора или пък оставените чинии в мивката? Важно е да коментирате каква домакинска дейност предпочитате и така да си разпределите задълженията, така че и на двамата да е добре.

dom-1

Прекарвайте по пет минути в три стаи

Или иначе казано, действайте по малко всеки ден. По този начин си гарантирате чист дом, без да сте влагали много усилия. Помислете в кои три стаи прекарвате най-много време и се развихрете там. Ключът на тази стратегия е да заложите на бързото и леко почистване, но да действате по същество – избършете праха, почистете плотовете, премахнете излишните вещи. Ето как може да подходите:

5 минути: Хол

Дневните са лесни – те не стават чак толкова мръсни, а просто разхвърляни. Вашата задача тук е да забършете праха от всички повърхности, като например стойката за телевизор или масичката за кафе. Приберете одеялата и подредете възглавничките. Пуснете прахосмукачката. Премахнете всички излишни вещи – дрехи, играчките на децата, книгите.

5 минути: Кухня
Кухнята вече е по-сложна. Особено ако сте се занимали с готвенето. Накрая остават куп мръсни съдове, които изглеждат немислими за измиване. Трикът тук е да измивате всичко веднага след като сте го използвали. Така накрая вашите мивка и плот ще са чисти и подредени.

dom-3

5 минути: Баня
Баните са мястото, за което трябва да се грижите непрекъснато. Не позволявайте огледалата да се зацапват, в мивката и тоалетната да се образуват петна, както и да има кичури с коса на пода (сигурни сме, че момичетата с дълга коса знаят за какво говорим). За да не допуснете всичко това, ги почиствайте винаги след използване. Веднъж в месеца пък е необходимо да почистите канала с подходящите за целта препарати.

Отделете по 15 минути, ако е много мръсно

В случай, че сте пропуснали малките ритуали на почистването всеки ден, то през един ден от седмицата може да спасите положението, като отделите около 15 минути, за да подредите всяка стая.

15 минути: Хол

Приберете всички одеяла и калъфки в шкафа. Минете с четка и препарат всички дивани и столове (няма да повярвате колко косми и прах се събират по тях).
Почистете с прахосмукачката пода, като не пропускате дори да минете под мебелите.
Почистете праха от всички картини, снимки и рафтове. Не пропускайте и прозорците и избършете рамките и стъклото.

dom-2

15 минути: Кухня
Изметете всяка частица от пода в кухнята и го измийте с препарат. Ако имате килими, не пропускайте да ги изтупате. Изхвърлете боклука. Почистете вратичките на шкафовете от пръстовите отпечатъци, както и всички уреди, като дръжките на хладилника или микровълновата. Сменете всички кърпи.

15 минути: Баня
Задължително почиствайте с дезинфекциращ препарат веднъж седмично тоалетната из основи и не пропускайте и милиметър от нея. Направете същото и със стените около душа ви, както и с пода. Сменете кърпите с чисти.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Да си екофрендли не е порок, но не е и мода
Идеи за дома22 АПРИЛ 2020

По-устойчив и икономичен живот по време на карантината

Как да пестим от ток и да намалим отпадъците на домакинството си

Великденски яйца au naturel
Идеи за дома16 АПРИЛ 2020

Великденски яйца au naturel

Очарователни и много различни, тези яйца са украсени само с естествени съставки и материали

10 идеи за украси за Великден, които ще повдигнат духа ви
Идеи за дома13 АПРИЛ 2020

10 идеи за украси за Великден, които ще повдигнат духа ви

Точно сега имаме най-голяма нужда от цвят в ежедневието си

3-минутното почистване на дома
Идеи за дома14 МАРТ 2020

Как да почистим дома си правилно - съветите на микробиолога

Повечето от нас използваме продуктите за почистване грешно