Продължаваме да защитаваме тезата, че за вкусните ястия не са нужни много съставки, както и големи умения в кухнята.
С тези семпли, но много вкусни ястия ще можете не само да приготвите вкусна вечеря за няколко минути, но и дори да я превърнете в романтична среща с половинка. Във втория случай препоръчваме и три други съставки, които не присъстват в долупосочените рецепти – няколко свещи, минимум две чаши вино и мнооого романтично настроение.
Паста с фета и чери домати
Тази рецепта стана вирална през последните седмици – дотолкова, че в някои краища на света сиренето фета се изчерпа в магазините. В България имаме много от любимото краве сирене, затова този проблем не се очаква у нас, но това не значи, че не си заслужава да тестваме рецептата.
Можем да я приготвим на фурна или на котлон, става за няколко минути и основните съставки са само три. Рецептата е много лесна и заради самия факт, че трудно можем да сбъркаме с нея – няма нужда да спазваме точни ограничения в количеството на продуктите, които използваме, и почти няма място за грешки.
View this post on Instagram
За рецептата ще ви трябват:
шепа чери домати, цели и почистени
блокче фета сирене (колкото желаете като количеството – ориентировъчно 200 грама ще са ви достатъчни)
200-300 грама паста, независимо какъв тип
зехтин и подправки по желание
В тава или на тиган смесвате доматите и сиренето, заедно с всички подправки, които желаете да добавите (препоръчваме зехтин, сол, черен пипер, босилек и чесън). Печете, докато фетата не започне да омеква, а доматите пуснат от сока си. През това време сварете пастата, както е указано на пакета, и накрая смесете всички съставки – сиренето ще се разтопи от топлината и с доматите ще се превърне във вкусен сос за пастата.
Паста с риба тон и песто
Ще ви трябват:
400 грама пене
200 грама риба тон от консерва
190 грама босилеково песто
100 грама чедър
250 грама чери домати
Сварете пастата и междувременно настържете чедъра и нарежете доматите. В малка тавичка смесете рибата тон, доматите, чедъра и пестото, а когато пастата е готова, добавете и нея към сместа. Запечете във фурна, докато сиренето се разтопи, за около 3-4 минути, и след това сервирайте.
Спагети с яйце и пармезан
Ще ви трябват:
350 грама спагети
5 супени лъжици масло
1 чаша (около 90 грама) пармезан
1 жълтък
чаена лъжица и половина черен пипер
Сварете пастата в предварително подсолена вода. Запазете половин чаша от водата, с която сте сварили спагетите и в същата тенджера смесете течността с маслото и пипера. След това върнете пастата в тенджерата, добавете жълтъка и сиренето. Разбъркайте добре и за 2-3 минути оставете да се готви на ниски градуси. Ако има нужда, добавете още подправки и сервирайте, както пожелаете.
Паста с чесън и зехтин
View this post on Instagram
Ще ви трябват:
250 грама спагети
3 скилидки чесън
1/4 чаша зехтин
щипка сол, черен и червен пипер
магданоз по вкус
Сварете пастата си, както обикновено и запазете малко от водата. В тиган запържете чесъна с половината от зехтина заедно с подправките, като внимавате да не го изгорите. След това добавете още мазнина, пастата и малко от водата, с която я сварихте. Гответе още 3-4 минути и сервирайте с магданоз.
Кулинарен уикенд: Здравословни зимни салати
Паста със сьомга и сушени домати
За рецептата са ви нужни:
200 грама пене
2 филета сьомга без кожа
60 грама сушени домати
80 грама спанак
сол и пипер на вкус
Сгответе пастата, както е указано на пакета. Запечете сьомгата за 4-6 минути, заедно с доматите и малко от мазнината им. След това добавете пастата и спанака и разбъркайте добре, сьомгата ще се разпадне на малки парчета, а спанакът ще се смали при готвенето – тогава вечерята е готова за сервиране.