Рецепти : Десерти11 АВГУСТ 2018

Безглутенов тарт с шам фъстък и кайсии

Страхотен сладкиш, наслада за всички сетива

Когато чуем за някое ястие без глутен и веднага ни хрумва, че става дума за нещо безвкусно и нелицеприятно.

Истината е съвсем различна. Можем да се храним здравословно и да задоволим всичките си сетива. Ето защо днес ви даваме рецепта за безглутенов тарт с шам фъстък и кайсии, който е също толкова сладък и вкусен, колкото и обикновения тарт.

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

Необходими продукти:

Тесто:
8 супени лъжици несолена масло, при стайна температура
¼ чаша захар
1 голям яйчен жълтък
1¾ чаши брашно без глутен
½ чаена лъжичка фина морска сол

Плънка:
8 средни кайсии, наполовина и напоени
⅓ чаша сметана
⅓ чаша захар
¼ чаша пълномаслено мляко
3 големи яйца
1 голям яйчен жълтък
1½ чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
Нарязани шам-фъстъци за гарниране

Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса. Поставете в тавичка хартия за печене.

2. В купа разбийте маслото и захарта за около 4 минути, докато придобие бял, пухкав вид. Добавете жълтъка и отново разбийте.

3. Добавете брашното и солта и разбъркайте сместа. Може да добавите 1 супена лъжица студена вода. Сместа трябва да има текстурата на бисквитното тесто. Разстелете го в тавичката, като тестото трябва да покрива малко и страничните ръбове на тавата.

4. Печете за около 10-12 минути, докато ръбът започне да става леко кафяв. След това се охлажда добре.

5. Нарязаните наполовина кайсии се нареждат върху охладеното тесто. Те трябва да припокриват леко тестото.

6. В средна купа смесете заедно сметаната, захарта, млякото, яйцата, яйчния жълтък и ваниловия екстракт. Внимателно изсипете сместа в тавата, около кайсиите.

7. Печете от 30 до 35 минути, докато кремът се изпече и кайсиите придобият нежен червеникав вид. Охладете напълно преди да сервирате. Гарнирайте с нарязаните шам фъстъци и малко захар.

Най-бързият домашен сладолед, който сте опитвали

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Десерти03 НОЕМВРИ 2019

Как да си направим домашни десертчета „Баунти”

Любимото кокосово лакомство можете да направите сами!

Десерти22 ОКТОМВРИ 2019

Здравословен чийзкейк с извара

Изпробвано и доказано вкусно

Десерти29 ЮНИ 2019

Кулинарен уикенд: Здравословен кокосов сладолед с четири съставки

Рецептата е съвсем лесна и може да се променя според вкуса ви

Десерти16 ЮНИ 2019

Кулинарен уикенд - шоколадов фъдж за три минути с три съставки

Приготвя се за три минути, но може да се изяде и за една.