Плюсовете и минусите на кафето върху кожата ни

Научете истината за дехидратацията и появата на акне

Плюсовете и минусите на кафето върху кожата ни

Ако обожавате да стартирате уикендеите си с огромна чаша кафе, от която да отпивате почти през целия ден, добре дошли в клуба. Как обаче то се отразява на красотата ни?

Науката е доказала, че животворната кафява течност може да има както отрицателни, така и редица положителни влияния върху тялото ни. Относно кожата, мнозина смятат, че то засилва акнето и я дехидратира. Истината е, че всичко зависи от това как собственото ни тяло реагира на напитката. Има обаче няколко научно доказани влияния на кафето, които ще ви покажат дали то е добро за вас, или трябва час по-скоро да го замените с чай.

Кафето в помощ на красотата

Намалява риска от рак на кожата

Без значение как кафето би се отразило на красотата ви, трябва да знаете, че неговото влияние се простира и много по-далеч. Според едно проучване, публикувано в Journal of the National Cancer, пиенето на много кафе е пряко свързано с намаляването на риска от поява на меланома. Изследването е продължило цели 10 години и по време на него изследователите са проучили хранителните навици на над 450 000 души. При тези, които на ден приемали повече от 4 чаши кафе, рискът спадал с до 20%, в сравнение с хората, които не консумирали напитката. Това, разбира се, не значи, че трябва да увеличите и своите питиета, особено ако имате високо кръвно. Но пък ако сте любители на класическото средство за разсънване, знайте, че то работи за вас.

Плюсовете и минусите на кафето върху кожата ни

Може да “стресира” кожата

Прекалената консумация на кафе, прибавена към високите нива на стрес на работното място, могат да доведат до влошаване състоянието на кожата и поява на пъпки. Това се дължи на факта, че хормоните на стреса (като кортизол) могат и да засилят производстовто на инсулин в тялото, който води със себе си прекалено омазняване на кожата, запушване на пори и т.н. В едно изследване учените посочват, че при хората, които пиели чаша кафе преди стресова среща или събитие, нивата на кортизол се увеличили с цели 211%. Комбинацията от кафе и стрес очевидно не е никак добра, особено ако вече страдате от акне.

Вкусът към кафето издава вашият стил

Невинаги предизвиква дехидратация

Чували сте го и преди: кафето съдържа кофеин, който е диуретик и води до дехидратация на организма. Но дали наистина е така? Скорошни изследвания показват, че кофеинът е доста слаб диуретик и няма особена разлика при хората, които пият кафе сутрин и тези, които пият само вода. Този проблем все още подлежи на много дебати, но затова пък има много лесно решение – ако се притеснявате, че кафето ви дехидратира, просто пийте повече вода.

Плюсовете и минусите на кафето върху кожата ни

Може да влоши акнето

Това се отнася за почитателите на кафе с мляко или сметана. Изследванията са категорични, че млечните продукти предизвикват влошаване на състоянието на кожата и поява на акне. В млякото се съдържа изобилие от бактерии, които могат да предизвикат различни възпаления в тялото, водещи до акне. Захарта, от своя страна, предизвиква пик в нивата на инсулина, а това от своя страна може да доведе до обриви и засилване на акнето.

Тайната на дългия живот се крие в… кафето?

Пълно е с антиоксиданти

Всички знаем, че диетата, съставена от храни, богата на антиоксиданти, може да помогне за подобряване на състоянието на кожата ни, а в кафето се съдържа изобилие от тях. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които са основна причина за стараеенето, а богатият прием на храни и напитки, в които те се съдържат, запазва еластичността и сияйността на кожата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Горещ тренд: как да комбинираме маникюра и бижутата
Съвети & тенденции12 АВГУСТ 2020

Домашни терапии за увредени нокти

Възстановете здравината на плочката с няколко лесни терапии

Интимна хигиена през лятото
Съвети & тенденции06 АВГУСТ 2020

Интимна хигиена през лятото

Някои продукти предизвикват негативен ефект върху областта. Други ни помагат да се справим с проблема

Мисия възможна: Красива кожа в горещините
Съвети & тенденции03 АВГУСТ 2020

Мисия възможна: Красива кожа в горещините

Ключът към безупречен външен вид през лятото се крие в откриването на правилната формула продукти за лице

7-е смъртни гряха в грижата за кожата
Съвети & тенденции01 АВГУСТ 2020

7-е смъртни гряха в грижата за кожата

Повечето от нас сме виновни в много от тях