Петте грешки, които допускаме с парфюма и как да ги поправим

Важно е както съхранението, така и правилното поставяне върху кожата

Носенето на парфюм на пръв поглед изглежда лесна работа – малко пръскане върху кожата и сте готови. Но слагането на аромат изисква малко повече умения и финес.

Най-малкото – знаете ли къде е най-добре да впръскате уханието, за да издържи най-много? Гренският парфюмерист Франсоа Куркджиян разкрива, че има няколко грешки, които дамите често допускат при закупуването и носенето на парфюм. Той дава и насоки как да ги поправим.

Не търкайте, а впръсквайте

Имате ли навика да пръснете малко аромат върху китките, да ги отъркате една в друга и същото да сторите и на врата? Е, това е много погрешно. Защо? Фрикцията, която се създава чрез триене, “загрява кожата, която произвежда естествени ензими, а те от своя страна променят аромата”. За да запазите аромата, просто впръскайте върху кожата и оставете да попие от самосебе си.

Парфюмите на пролетта за различните зодии

Околната среда е важна

Когато става дума за съхранение, парфюмът е като жив организъм – той е изключително чувствителен към промените в околната среда. “Парфюмът не обича нито студа, нито горещините”, казва Куркджиян. Той добавя, че такива промени в температурата “предизвикват неочаквани химически реакции в естествените съставки и по този начин парфюмът изветрява по-бързо”. Ето защо не е добре да го съхранявате в банята, например или пък на слънце. Изненадващо, най-доброто място за съхранение на аромата е кутията, с която е закупен.

Най-добрите парфюми са в малки опаковки

Едно от най-важните правила е парфюмът да се купува в малки опаковки и да се използва с бързи темпове. Навикът да пазим няколко бутилчици на рафта у дома, позволява на кислорода да вникне в сместа и да промени състава и аромата. Ако вземете парфюм, който е капачка с винт, винаги може да изсипете от течността в по-малки флакони.

Парфюмите, които легендите обожаваха

Парфюмът не е еднакъв при всеки

Химията на тялото е последната съставка във всеки аромат — начина, по който даден парфюм ухае при вас, е различен от този на другите. Единственият начин правилно да тествате даден аромат е да го пробвате върху себе си.

Пръскате върху суха кожа

“Парфюмът не продължава дълго на сухата кожа”, казва Куркджиян. Той съветва да слагате преди това лосион за тяло или овлажнител, които правят уханието по-дълготрайно и интензивно. “Не го покривайте с дрехите си”, съветва той и споделя да впръсквате върху зоните, които са изложени на въздуха: пулсовите точки на врата и китките или вътрешните лакти.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции22 АВГУСТ 2019

Маслото от гроздови семки е еликсир за косата

Помага да спрем косопада и има силни хидратиращи свойства

Съвети & тенденции12 АВГУСТ 2019

Минимализъм сред маникюра - модерни са ноктите с една линия върху тях

Елегантността и семплотата е на мода този сезон

Съвети & тенденции10 АВГУСТ 2019

По-изчистена кожа се постига с фастинг... на козметика

Почивката от многото козметика е важен елемент за постигане на по-красива кожа.