Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

И кои са най-добрите източници на тези вещества

 “Антиоксидант” е една от онези думи, за които се говори непрекъснато, но истинското й значение остава неясно за мнозина. 

Знаем, че трябва да присъстват в менюто ни, за да сме здрави. Знаем, че козметиката, богата на антиоксиданти, се бори с признаците на остаряване. Знаем, че трябва да кажем “Да!” на антиоксидантите. Но защо? Какво точно представляват тези мистериозни вещества, и защо всички са луди по тях?

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

Антиоксидантите са вещества, намиращи се в определени храни, които спират или забавят процеса на увреждане на клетките. Техен естествен източник са много храни, най-вече растения. Основната им функция е да “изчистят” токсичните вещества от клетките ни, така наречените свободни радикали, преди те да са успели да ни нанесат вреда. Антидиоксантите се освобождават в организма след прием на храна, чрез процеса на храносмилане и чрез кръвта достигат клетките.

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

В този момент вероятно се питате “А какво са свободните радикали?”

Kато заговорихме за думи, които често се употребяват, но рядко са придружени от обяснение, отстъпваме подиума и на “свободните радикали”. Това е научен термин, който обобщава всички високо реактивни вещества. Това означава, че те могат да се “закачат” към всяка клетка в тялото, включително и ДНК, и да нанесат огромни поражения. Те разкъсват молекули и дори могат да причинят загуба на информацията, намираща се в клетката. Свободните радикали са свързани с темата за клетъчното разрушаване, което води до развитие на ракови заболявания.

Свободните радикали могат да покачат броя си при излагане на редица външни фактори, като тютюнопушене или токсини. Но много от тях идват от нормални неща в човешкото тяло, като метаболизма например. От една страна, това е добре, защото така имаме известен контрол върху тях (ако спрем пушенето или внимаваме с преяждането), но не изцяло.

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

Човешкото тяло има вградени защитни механизми, за редуциране на вредата от свободните радикали, но допълнителната помощ никога не е излишна. Ето къде идва реда и на антиоксидантите. Тези молекули се свързват със свободните радикали, предотвратявайки теоритично неизбежното им свързване с клетките в тялото. По този начин антиоксидантите спасяват ДНК молекулите, както и всички останали в нашият организъм, неутрализирайки вредителите. Щом веднъж се свържат с антиоксидантите, свободните радикали губят способността си да се свързват с клетките ни и да разрушат части от тях.

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

Много растения са богати на вещества, които играят ролята на антоксиданти.

Витамините с антиоксидантно действие са A,C,E и минерален селен. Други вещества, които притежават свойства, близки до тези на антиоксидантите, са лутеин и ликопен.

Учените и до днес не могат да обеснят с точност, кои конкретни антиоксиданти имат полезно действие в човешкия организъм. Лабораторните изследвания не могат да проследят как едно вещество реагира, когато попадне в храносмилателния тракт и кръвообръщението. Веднъж щом са в тялото, веществата трябва първо да се абсорбират в червата, от там да стигнат до съответния орган в достатъчно висока концентрация и накрая да се доберат до специфичната част на клетката, която има свободни радикали. В допълнение, веществата са толкова много на брой, че са възможни милион взаимодействия. Всичко това прави почти невъзможна задачата да се установи значението на всеки един отделен антиоксидант и неговият принос към здравето.

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

Това, което можем да направим със сигурност, е да посочим конкретни храни, с доказани полезни свойства, които се дължат на наличието на антиоксидантите, които съдържат. Чрез изучаването на тези храни, експертите могат да съставят препоръки за това по колко, и от какво трябва да ядем повече. Храните богати на бетакаротен например, се асоциират с понижен риск от развитие на рак на гърдата. Любимата ободряваща напитка на мнозина, а именно кафето, е един от най-силните природни антиоксиданти, и може да повлияе благоприятно редица чернодробни заболявания, сред които и рак. Но дали тези ползи идват директно от антиоксидантите, от други вещества или от комбинация от двете, все още не е напълно ясно. Неоспорим факт обаче е, че ако внедрите антиоксидантите в менюто си, ще се радвате на добро здраве, независимо от конкретните процеси, предизвикани от тях.

Витамините и минералите, които имат антиоксидантни свойства, са важна част от всяка балансирана диета и трябва да ги приемаме независимо от мотивацията си. Дали искаме да бъдем здрави, целим се към идеалната фигура или страдаме от някакъв здравословен проблем не е от значение. Те са полезни за всичко.

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

Ето го и списъкът с храни, богати на антиоксиданти: домати, моркови, портокали и грейпфрути, боровинки и ягоди, бобови култури, ядки, ябълки, червени вина, зелен чай, броколи, кейл, спанак, аспержи и сладки картофи. В списъка откриваме още годжи бери и суров черен шоколад.

Нека за момент оставим антиоксидантите настрана, защото те далеч не са всичко полезно, на което плодовете и зеленчуците са богати. В тях има незаменими вещества като витамини и минерали, макронутриенти в лицето на протеини и въглехидрати, и не на последно място фибри и вода. И това са само редица от причините, заради които трябва да ги приемаме всеки ден.

Какво всъщност правят антиоксидантите за тялото ни?

Диетолозите препоръчват прием на пет до седем порции плодове и зеленчуци  дневно и съветват да се стремите към цветово разнообразие. “Колкото по-цветно е съдържанието на чинията ви, толкова по-добре за здравето” – споделят експерти. Те казват още, че друго важно правило за антиоксидантите е да бъдат набавяни от естествени храни, а не от хранителни добавки и различни видове суплементи.

Михаела Кинова

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Диетата на Бионсе с гарантиран успех
Диети12 ЮЛИ 2022

Диетата на Бионсе с гарантиран успех

След раждането на близнаците, Queen Bey се подлага на стриктна диета, за да се върне отново на сцената.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети27 МАРТ 2022

Храните, които помагат на сърцето ни

Похапвайте тези храни, за да се радвате на здраво сърце.