Четири основни грешки нарушват вашия метаболизъм

Ето защо не отслабвате, колкото и да се стараете

Mного жени се оплакват, че колкото и да се опитват да отслабнат, всичките им усилия са напразни. Често те се оправдават с бавен метаболизъм.

Но до каква степен той има значение за постигането на перфектна фигура и къде грешим?

За начало, какво е метаболизъм? Това са съвкупност от биохимични реакции, които се случват в тялото да преобразуват храната в енергия. В зависимост от това каква е скоростта на действие на метаболизма, зависи и нашата фигура. С други думи, метаболизмът играе много важна роля за това дали ще отслабваме или напълняваме с лекота. Освен основните фактори, които влияят на обмяната на веществата, като пол, възраст, ген, тегло и други, има някои лоши навици, които се отразяват върху действието на метаболизма. Ето кои са грешките, които може би допускате!

Пропускате хранения
Честото ядене на малки порции активизира обмяната на веществата, която започва да работи с по-висока скорост. Следователно, ако пропускате някое от храненията с идеята да намалите приема на храна, вие грешите много. Да, приемате по-малко калории, но реално няма да отслабнете, тъй като вече сте нарушили правилната работа на метаболизма. Като не хапвате често, но по малко, вие карате метаболизма да не гори толкова енергия.

Четири основни грешки нарушват вашия метаболизъм

Не правите упражнения
Упражненията, особено кардиото и тези с тежести, засилват в пъти метаболизма. Така че, ако не спортувате, обмяната на веществата става по-бавна и вие вече не горите толкова калории, колкото ви се иска.

Не ядете храните, които трябва
Захарните изделия, въглехидратите и всички джънк фуудс са врагове на правилната обмяна на веществата. Ако искате да запазите метаболизма си в кондиция, то трябва да заложите на пълнозърнести продукти, които постоянно да поддържат нивата на кръвната захар. Приемайте много течности, като вода и чай. Те активират метаболитната активност, а също така и помагат да изхвърлите от организма токсините и задържаните от тялото течности.

Не внимавате с алкохола
Алкохолът в големи количества затруднява работата на черния дроб – органът, който има ключова роля за преработката на веществата. Така се нарушава естествената обмяна на веществата, съответно метаболизмът се забавя, а вие напълнявате. Гледайте да не пиете повече от 1-2 чаши вино вечер, а ако излизате на парти, приемайте много вода с коктейлите.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Диетата на Бионсе с гарантиран успех
Диети12 ЮЛИ 2022

Диетата на Бионсе с гарантиран успех

След раждането на близнаците, Queen Bey се подлага на стриктна диета, за да се върне отново на сцената.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети27 МАРТ 2022

Храните, които помагат на сърцето ни

Похапвайте тези храни, за да се радвате на здраво сърце.