Трите най-често срещани причини за развод, които можем да избегнем

За какво предупреждават психолозите

Има някои връзки, които от самото си начало са обречени на провал – хора с  фундаментални разлики в характерите и изцяло противоположен светоглед трудно биха успели да създадат щастлив брак, колкото и труд да влагат в него.

Но има някои случаи, в които проблемите са напълно поправими и могат да се избегнат, но въпреки това двойката стига до развод. Проучване от Националния здравен институт в САЩ разкрива кои са трите причини, които психолозите откриват като най-често срещани за раздяла, но смятат, че е имало възможност как да се избегнат. Вижте кои са те и как са свързани помежду си:

Трите най-често срещани причини за развод, които можем да избегнем

Неправилно адресиране на проблемите и липса на комуникация

Според проучванията липсата на отдаденост и късното признаване за проблемите във връзката е една от водещите причини за развод. Често хората пренебрегват малките червени флагове в отношенията си, защото ги смятат за незначителни, но с времето дори най-малките неща могат да се разраснат в сериозни проблеми.

Затова е важно да комуникирате с партньора си и да споделяте какво ви притеснява, дори в момента да ви се струва като твърде малка спънка.

Постоянни караници и конфликти

В продължение на казаното по-горе обаче трябва да напомним, че не бива сами да създаваме конфликти, когато предмет за такива няма. Адресирайте това, което ви притеснява, но пазете тонът приятелски и равномерен. Твърде много са двойките, които живеят в постоянен спор един с друг и от това страдат не само отношенията им, но и хората около тях, особено децата.

9 неща, характерни за щастливите двойки

Изневяра

Ако изневярата можеше да се предотврати, то тя нямаше въобще да съществува нали? Според психолозите обаче тя е следствие от други неадресирани проблеми, които бихме могли да избегнем – недостатъчно прекарано време заедно, непълноценни отношения в спалнята и подобни фактори могат да играят ключова роля за развиването на проблема. В някои случаи дори липсата на доверие от страна на единия партньор може да накара другият да действа импулсивно и в  да предизвика изневярата.

Това ни връща и към първата точка, а именно нуждата от продуктивна комуникация с партньора.

На коя възраст жените изневеряват най-много?

Според някои експерти външните фактори като стреса на работното място и забързания начин на живот повишават риска от развод в днешно време, затова и трябва да се търсят нови подходи за превенция. Множество психолози се съгласяват, че терапията за двойки е подходящ начин за справяне с проблемите, но съветват дори партньори със стабилни отношения да преминат през няколко общи сесии, за да научат как навреме да забелязват проблемите и да се справят с тях чрез съветите на експертите.

10 причини за ниско либидо

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...