Това е един от най-опасните начини за манипулация. Вие жертви ли сте?

Може да изиграят лоша шега с вашата психика

Един от най-често срещаните и опасни методи за манипулация във връзките е известен като “gaslighting”. Дали партньорът ви не опитва да го приложи срещу вас?

Съществуват всякакви методи за манипулация – от политическата до тази от страна на интимния ни партньор. Но от всички този е най-опасен – дори няма да разберете какво се  случва.

Терминът “gaslighting” се появява от стар филм, в който двойка живее в дом с газови лампи, а мъжът се опитвал да накара жената да полудее. Неговата стратегия била постепенно да замъглява все повече и повече лампите в къщата, така че да става все по-тъмно.

Но въпреки това той отричал, че го прави и че има каквато и да е промяна в обстановката. С времето жената започнала да се съмнява в себе си и постепенно загубила разсъдъка си.

Това е един от най-опасните начини за манипулация. Вие жертви ли сте?

От тогава този начин на манипулация се нарича “gaslighting”. Когато някой ви кара да се чувствате виновни и винаги успява да ви накара да се съмнявате в самите себе си, той вероятно използва метода. 

Как да разберете дали не правят това с вас?

Наблюдавайте държанието на партньора си. Ако той някак успява да завърти въпроса към вашата страна, има голям шанс той да е манипулатор. Например, ако се съмнявате, че той ви изневерява и го попитате за това, той ще промени разговора в ход, че вие не му се доверявате и сте виновни за проблемите ви.

Защо красивите жени са сами?

Голям червен флаг е и ако постоянно се чувствате изолирани, уплашени и несигурни в себе си. В една връзка трябва да се говори за спънките и неприятните моменти, за да може да се преодолеят. Ако половинката ви винаги намира начин как да се измъкне от подобни разговори, значи най-вероятно ви манипулира.

В такива ситуации е по-добре да си тръгнете и да оставите цялото преживяване зад гърба ви. Ако една връзка ви кара да се чувствате манипулирани, виновни и неудовлетворени, значи не е за вас.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...