Психология : Връзки & секс23 СЕПТЕМВРИ 2021

Помощ при патологична ревност във връзките

Кои нива са опасно високи при ревността?

Преди да сложите край на връзка, в която ревността на партньора ви е твърде задушаваща, опитайте да се справите с помощта на тези стъпки.

Не вярвайте сляпо на думите “щом ревнува, значи обича”. Въпреки че ревността наистина не идва без привързаността, обикновено във връзките, в които един или двамата партньори се ревнуват прекалено силно, любовта не трае дълго.

Разбира се, малко искра в отношенията никога не е съвсем излишна, но когато ревността му вече граничи с параноя, трябва да предприемете действие.

На първо място погледнете на ситуацията отдалеч – задайте си въпроса от кога ревността е проблем във връзката ви, партньорът ви поставен ли е под много стрес, прекарвате ли по-малко време заедно и случвало ли се е подобно нещо в други ваши връзки. Опитайте се да се поставите на мястото на половинката си и да видите нещата през неговите очи.

За патологична ревност говорим не в случаите, в които бившият ни е писал и половинката ни разпитва по темата, а когато проблемът стигне опасно ниво, а партньорът ни изпитва действителен срив на самочувствието, който се проявява в ревност. В тези случаи той може да стане дори агресивен и да ограничава половинката си от най-обикновени неща, за да се чувства той по-сигурен.

Ето ги и петте стъпки да се справим с ревността според специалистите:

Помощ при патологична ревност във връзките

Запазете самообладание

Не си позволявайте да активирате вашия защитен режим и да търсите да дадете обяснение за нещо, за което вероятно дори не сте виновни.

Не игнорирайте чувствата му

Говорете с него за това как се чувства и му покажете, че той е важен за вас. Обикновено в случая на патологичната ревност

Дайте му време

Често проблемът с ревността е породен от предишни връзки, а навиците от миналото понякога трудно се преодоляват. Когато половинката ви свикне на динамиката на вашата връзка, и доверието му ще се върне.

Открийте какви са неговите граници

Всеки интерпретира чуждото държание по различен начин. Открийте какви са границите на допустимото в отношенията с другите на партньора ви. Ако те не ви притесняват, уважете неговото желание, за да уважава и той вашите искания, когато се появят такива.

Поговорете за професионална помощ

В някои случаи, особено при тези на патологичната ревност, дори и всички предходно описани стъпки да са изпълнени, състоянието на ревността е непоправимо без помощта на специалист. Обсъдете с половинката си дали той би бил съгласен да потърсите съветите на терапия за двойки.

Трите зодии, които не могат само с една жена

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...