Кои са аромантиците?

И с какво се различават от асексуалните?

Пеперуди в стомаха, свито гърло, неловки жестове, изпотяване заради страх от отхвърляне – изглежда всички сме имали подобни чувства най-вече в малдостта си.

Но не е точно така. Оказва се, че аромантиците не са запознати с тези преживявания. Те не усещат любовта от пръв поглед, не притихват в очакване, не усещат вълнение, когато целуват за първи път любим човек и като цяло романтичната страна на връзката не ги интересува много.

„Аромантизмът е съществувал откакто са се появили първите хора на Земята. Но като „сексуална ориентация“ терминът е признат наскоро“, споделя Келси Лий, ръководител на Асексуалната интернет общност в интервю за HuffPost.

Три вида химия за успешна връзка

Но да смесваме аромантиците и асексуалните хора е грешно. Асексуалните могат да не са аромантици, а аромантиците – асексуални. Това са две различни групи хора, две различни възприятия на любовта.

Да се определят типичните характеристики на аромантиците е трудно. Всеки има свое разбиране за романтика, еротика, сексуалност. Ако за едни проявление на романтика е самата среща, то за друг – това е сексът на първа среща. Всичко е индивидуално.

Как изглежда човек, който не ви обича?

Аромантиците не са хладни и безсърдечни хора. От асексуалните се отличават преди всичко с това, че са способни да изпитват физическо и душевно привличане към друг човек. Да, вероятно доста рядко ще гледате заедно романтични комедии, но това не означава, че не могат да разпознаят и да оценят човешката красота, да изпитват любов, макар понякога и само платонична.

Кои са аромантиците?

Обществото гледа скепично на аромантиците и смята, че те просто не са срещнали своята половина. „Аромантизмът е съществуваща сексуална ориентация, не е нещо, което може да бъде излекувано или отхвърляно“, обяснява Келси Лий. Специално за HuffPost представители на аромантизма разкзват какво означава това:

Католина:Аз просто нямам стремеж да създавам отношения с друг човек или да си представям бъдеще с него. Не се чувствам романтино привлечена от партньора си и романтиката не е важна за мен.

Защо мъжът, който оплюва бившите си не струва

Джен: „За мен аромантиката е свобода, дори и да звучи клиширано. В детството ни все ни говореха, че, като се влюбим, ще се обичаме винаги с партньора си, ще си имаме деца и т. н. Така се научаваме да живеем в очакване. Но така се създават стереотипите, които всъщност ни правят нещастни. Романтичният живот в този смисъл не е това, което аз искам. Аз сама мога да реша как искам да изглежда моято бъдеще, вместо да бъде такова, каквото е прието от всички да бъде, за да го нарекат щастливо.“

В крайна сметка всички здрави човешки отношения се основават именно на тези неща – взаимен интерес, удоволствие от общуването помежду ни, подкрепа, разбиране, любов. Дори и да смятате, че вашият партньо е аромантик, а вие не, това не означава, че нямате бъдеще или, че между вас няма чувства.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...