Какви са различните видове изневяра

Психолозите определят 5 основни типа

Независимо от конкретните обстоятелства, изневярата е едно от най-разтърсващите и болезнени неща, които могат да се случат през живота ни.

Да открием, че любимият човек ни е предал причинява стрес, който може да се сравни с внезапната загуба на работа или дори със смъртта на близък. Затова е важно да знаем, че ако животът ни удари такъв шамар, е важно да потърсим помощ и да се погрижим за себе си.

Важно е и да осъзнаваме какво се брои за изневяра, за да не причиним самите ние болка на партньора си, увличайки се в нещо уж безобидно. Защото сексът с друг не е единствената форма на предателство. Психолозите разделят изневярата на 5 основни типа, така че бъдете внимателни при наличието на всеки от тези модели на поведение:

1. Физическата изневяра

В тази категория, естествено, слагаме секса. Но не само – всяка физическа интимност с друг човек, която вклюва някакъв вид еротичност, се приема за физическа изневяра. Няма такова нещо като “беше просто една целувка”. Има хора, които се увличат по някого, но стигат само до целувки и ласки без проникване, заради което с чиста съвест обясняват, че “не се стигна до изневяра”. Е, палавници, имаме лоша новина – това, което сте направили, също се брои за предателство.

Sad But True: Скучният секс наистина убива любовта на мъжа

2. Сексуалните фантазии за друг

Тук не става въпрос за това да гледате еротична сцена във филм и да си кажете, че актьорът е много добро парче. А за сексуално влечение, което изпитвате към реален човек. Ако, например, в офиса ви се появи привлекателен нов колега и започнете все по-често да си мислите за него, като при това не само не избягвате компанията му, но съзнателно се навъртате около него – е, значи изневерявате! Особено ако започнете да сравнявате любимия човек с обекта на фантазиите си и това започне да влияе на интимния ви живот. Мислете за изневярата като за нещо тайно, което би накърнило много половинката ви, ако знаеше.

3. Емоционалната изневяра

Тук навлизаме в мъглява територия, защото за всеки човек емоционалната изневяра има строго индивидуални граници. За едни е изневяра, ако партньорът се влюби в друг/а. Може обаче вие да смятате за предателство дори по-близките приятелски връзки между мъж и жена. Някои хора са по-чувствителни и е по-лесно да почувстват, че интимността им с любимия човек е заплашена. Можем да ви посъветваме само едно нещо и то е спокойно и честно да говорите с половинката си за това какво ви наранява и точно кои форми на общуване с другите ви карат да се чувствате измамени.

Как и защо микроизневярата счупи интернет

4. Виртуалната изневяра

Поведението ни в социалните мрежи много често е чувствителна тема във връзките. За форма на предателство може, например, да се сметне това, че лайквате всички селфита на друга жена/ друг мъж. Или че редовно се увличате в чатове с някой от противоположния пол, споделяйки с него неща като любима музика или свои съкровени емоции, спомени. Впрочем, прекаленото “зарибяване” по някоя инстаграм звезда, дори да нямате никакъв личен контакт, може също да засегне половинката ви. И в този случай ви съветваме да говорите открито за това какво ви наранява. А ако вашият любим човек смята нещо за предателство, но вие не, не бързайте да отхвърлите опасенията му и просто да отсечете, че преувеличава. Усещането за предателство е в голяма степен индивидуално и хората имат различна чувствителност към тези неща. Затова, каквото и да решите, първо най-малкото изслушайте човека до себе си и му дайте да разбере, че емоциите му не са ви безразлични.

5. Финансовата изневяра

Номер пет сигурно ще ви изненада. Защото този тип изневяра не включва трети човек – и въпреки това, психолозите я определят като такава. За финансова изневяра говорим тогава, когато единият от партньорите съзнателно пази в тайна финансовата си ситуация – това колко и за какво харчи, дали има дългове или пък дали спестява редовно. Такова поведение изобщо не е безобидно. То е свидетелство, че нямате пълно доверие на половинката си и че не градите живота си заедно по равностоен начин.

По-глупавите мъже са по-склонни да изневеряват

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...