Как и защо микроизневярата счупи интернет

Туитър е раздвоен, след като психологът д-р Мартин Граф дефинира предателството към партньора в социалните мрежи

Да си пишеш с някого, използвайки твърде много емоджита. Да последваш бивше гадже в Instagram, след като години наред не сте поддържали връзка. Изневяра ли се оказва?

Като че ли светът на връзките не беше достатъчно сложен, а изневярата не беше достатъчно болезнена тема. Ето, че един нов термин сега прави положението с лоялността още по-проблемно.

Какво е микроизневяра и откъде дойде това определение?

Автор на този термин стана психологът д-р Мартин Граф. Той описва различни провинения на обвързаните в социалните мрежи, които определя като micro-cheating. Тоест, нещо като не точно изневяра, нещо като по-малкия дявол… И все пак – предателство към човека, с когото споделяш живота си. Ауч!

В списъка с микроизневерите влиза това след доста време раздяла, да последваш старо гадже в Instagram. Както и това да лайкнеш накуп няколко стари снимки в нечий фийд, включително снимки отпреди няколко седмици (така нареченият deep like).

Имайте предвид, че за ужас на микроневерниците, в списъка с хора, които следвате в Instagram, последно последваните са най-отгоре. Така че настоящата ви половинка лесно може да се ориентира дали бившата/ бившият ви стоят в списъка от едно време, или едва наскоро ви е хрумнало да възобновите контакт, макар и виртуално.

По-глупавите мъже са по-склонни да изневеряват

Какво още? Ами, да си чатиш с някого и да използваш твърде много емоджита. Използването на “неуместни” емоджита също е микроизневяра – намигването, например. Контекстът на разговора също е важен, но все пак за да бъде съвестта ви съвсем чиста, най-добре изобщо да не използвате емоджита, когато общувате с представители на противоположния пол.

Секси снимките, които си качваме, също могат да минат за микроизневяра. Очевидно е защо, като се замислим – с тях целим да се покажем в най-съблазнителния си вид пред доста широка аудитория, част от която мъже. И за да сме справедливи, трябва да кажем, че същото е редно да важи и за мъжете, които понякога си изпросват по някой женски комплимент със снимки на бицепси и коремни преси, въпреки че са обвързани.

Но най-сигурният начин да разберете дали нещо е микроизневяра или не, е да си отговорите на въпроса: бих ли предпочела гаджето ми да не научава за това?

Трите зодии, които никога няма да простят изневяра

Любопитно е как Туитър реагира на новия термин микроизневяра. По-голяма част от потребителите се надигнаха срещу този опит да се ограничава толкова крайно поведението ни. Един потребител дори попита иронично дали е микроизневяра, ако избързаш и отвориш йогурта на половинката си, за да оближеш капачето. Като цяло, бумът на статии за това как вероятно ни микроизневеряват бе определен като лов на вещици и посрещнат от доста хора с насмешка.

Никой обаче не може да отрече, че социалните медии направиха изневярата много по-лесна.

С тях един бутон те дели от това да напомниш на някой бивш за себе си. Или да лайкнеш снимка на красиво момиче, с което да я поласкаеш и да привлечеш вниманието й. После? За съжаление, от една микроизневяра понякога следва втора, после трета… Докато стигнем и до нещо по-макро. Затова и дебатът за това къде е границата не е излишен, а е всъщност необходим. Иначе е ясно, че една дефиниция за виртуално предателство ще е направо абсурдна за едни двойки, но съвсем логична за други. Изводът е: повдигнете въпроса пред вашия любим човек. Научете какво смята той за приемливо и кое би го накарало да се почувства излъган. Ако двамата сте на една вълна, значи няма нищо страшно.

Грешките не се поправят с псевдо-извинения

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс21 АПРИЛ 2019

Двата най-важни въпроса за вашата връзка

Удивително е колко много хора подминават сигналите, които са пред очите им

Връзки & секс19 АПРИЛ 2019

Защо си станала жена под чехъл?

Жената под чехъл мисли, действа и взема решения чрез и за своя мъж

Връзки & секс15 АПРИЛ 2019

Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Когато живеете заедно, ядете от една храна и харчите едни сметки, кой трябва да ги плаща?

Връзки & секс08 АПРИЛ 2019

Как да спасим връзката си, ако сме започнали да си омръзваме

Действайте веднага, преди рутината да навреди трайно