Психология06 АВГУСТ 2020

Пътуването е добро за нашето ментално здраве. Ето 4 доказателства!

Имате нужда от релакс? Дайте си го като отидете на пътешествие. Най-важното е да не бързате, за да има истински резултат от него

Ежедневната динамика ни лишава от способността да се съсредоточим върху важните и стойностни неща за нас. Именно заради това пътешествието ни дава възможност да избягаме от наситеното със стрес работно ежедневие. Според психолозите почивката от работния ритъм и стремеж за професионални постижения е повече от нужна, тя направо е задължителна. По време на “изключването” ни се зареждаме с емоции и нови сили за бъдещите проекти и планове.

Пътуването ти дава шанс да погледнеш на себе си от друга гледна точка. Опознаването на непознати земи, градове, села, дори непозната нова кухня, е сигурен начин да разширим хоризонта си. Когато отворим ума си за нещо ново и вълнуващо успяваме да привлечем към себе си енергията на промяната. Често пътешествията ни карат да осъзнаем стойността на различното. Чрез тях разбираме, че различното не е нито хубаво, нито лошо, то просто е различно и е красиво именно заради това.

Пътуването е добро за нашето ментално здраве. Ето 4 доказателства!

Пътешествията събуждат креативността и това е лесно доказуемо. Психолозите твърдят, че посещаването на нови места дава възможност мисълта и въображението ни да достигнат до различни висини. Най-важното за целта е да си позволим да се слеем с местното население, обичаи и традиции. За да повишим продуктивността и креативността си обаче трябва да имаме време за нас самите, тоест да не бързаме, да не се надпреварваме с времето, а да слушаме ума и тялото си.

Ползите от пътуването остават и след завръщането в реалния ни ритъм. Можем да удължим усещането за приключението, което до скоро сме имали, като слушаме музиката, която е била саундтрака на почивните ни дни. Можем да се научим да готвим храната, която ни е била най-вкусна или да правим коктейлите, които сме опитали за първи път.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПСИХОЛОГИЯ

Списък с необходими бебешки стоки за подготовка на дома за новороденото
Семейство30 ЯНУАРИ 2024

Списък с необходими бебешки стоки за подготовка на дома за новороденото

Какво трябва да знае всеки бъдещ родител за посрещането на новия член на семейството.

4 начина за подобряване на психичното здраве
Психология02 МАРТ 2023

4 начина за подобряване на психичното здраве

От приложения до книги и медитация, ето няколко полезни съвета за справяне с психичното напрежение.

Прекаленото анализиране на всичко: Как да го избегнем?
Психология17 ФЕВРУАРИ 2023

Прекаленото анализиране на всичко: Как да го избегнем?

Какво е „overthinking“ и как можем да го контролираме?

Burnout: Как да се справим с него?
Психология03 ФЕВРУАРИ 2023

Burnout: Как да се справим с него?

Какво представлява синдромът на прегаряне? Какви са симптомите? Възможно ли е гневът, раздразнителността и безсънието да се дължат на това?