Психология : Кариера27 АВГУСТ 2018

Септември е най-подходящият месец за смяна на работата

Есента е времето на големите промени

Истината е, че моменът да сменим работата никога не е подходящ, но поне сезонът може да бъде.

Да сменим работата не е решение, което вземаме бързо и лесно. Изисква се голяма доза смелост и сериозно планиране, за да предприемем такава важна крачка в живота си.

Независимо дали искаме да променим работното си място заради неразбирателства с шефа или просто търсим нови възможности за развитие, трябва да имаме предвид, че не всеки месец е подходящ за подобна промяна.

Септември е най-подходящият месец за смяна на работата

Поговорката “Нова Година, ново начало” не е съвсем подходяща когато става дума за смяна на работата. През първите месеци от годината – януари и февруари – ние може да се чувстваме амбицирани и мотивирани, но не така стоят нещата при работодателите.

След коледните и новогодишните празници, темпото на работа е много бавно и съответно CV-то, което изпратите, ще бъде отразено на по-късен етап. Освен това, повечето фирми получават субсидии и финансиране именно през този период и ако вече сте наети, шансът да получите повишение е по-голям.

Пролетните месеци – март, април и май – работодателите са заети с големи проекти и не разполагат с много време за търсене на кандидати. Ако все пак им се наложи да наемат някого, това ще се случи за възможно най-кратък срок и съответно изискванията им ще са твърде високи.

Септември е най-подходящият месец за смяна на работата

Летните месеци – юни, юли и август – са най-неподходящото време за промяна на работното място. Тогава работодателите не само че са в отпуска, но и бюджетите им за назначаване на нови кадри са почти или изцяло усвоени и следователно позициите, които предлагат ще са хем малко, хем нископлатени.

След летните отпуски, работодателите се завръщат отпочинали и заредени с нови сили и следователно ще имат повече желание и време да наемат нови кадри.  Освен това, възможностите са много повече от преди, а понякога дори се отварят нови позиции поради големия наплив от кандидати. Именно затова септември месец е най-подходящият момент да поътрсите нова работа. 

Краят на годината – октомври, ноември и декември – работодателите са запълнили повечето свободни места с кандидати, които обучават. Също така, годишните бюджети са напълно изчерпани и е по-вероятно да ви предложат неплатен или нископлатен стаж докато бюджетът не се обнови през новата година.

Ето още няколко съвета как да бъдем по-успешни:

5 качества, с които ще се издигнете в кариерата

Какво правят всички успешни жени през първия час на работа

Нова кариера, ново начало

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи
Кариера14 ДЕКЕМВРИ 2021

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Ниското качество на звука при работа от вкъщи води до 29% по-висока тревожност

Най-силен е този екип, който... клюкари
Кариера03 НОЕМВРИ 2021

Най-силен е този екип, който... клюкари

Според проучванията всеки ден отделяме средно по 52 минути, за да говорим за другите

5 признака, че трябва да напуснете работата
Кариера06 ОКТОМВРИ 2021

5 признака, че трябва да напуснете работата

Когато стресът започва да влияе на здравето ви, е време да се замислите дали това е правилното работно място за вас

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място
Кариера09 АВГУСТ 2021

Какво да направим преди 8 часа в понеделник, за да е успешна цялата ни седмица?

Мотивирайте се още от началото на първия работен ден