40-часовата работна седмица вреди на продуктивността ни

Как се стига до петдневния делник и как той се отразява върху работата ни

Множество проучвания доказват, че ако работим под 40 часа на седмица, продуктивността рязко се повишава.

След като Испания въведе работната седмица с четири дни, темата за промяна в стандартното работно време се обсъжда с още по-голям интерес. Но за да разберем защо промяната може да е наложителна навсякъде, нека първо разгледаме как е започнал форматът на модерното работно време.

“Осем часа работа, осем часа за отмора и развлечение, осем часа за почивка”, известните думи на Робърт Оуен се повтарят от 18 век насам.

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Още от 1817 година, когато фразата става популярна за първи път, а работната седмица е била с продължителност от шест дни, концепцията за 8-часов график продължава да бъде стандарт.

Тогава дългата работна седмица е била въведена с цел да се възползват максимално от труда на работническите групи. Такава е била практиката, докато Хенри Форд не открива, че служителите му са много по-продуктивни, когато работят само пет дни в седмицата. Неговият експеримент дава начало на новия стандарт през 1926 година. 

40-часовата работна седмица вреди на продуктивността ни

Оттогава обаче много се е променило, през последната година дори още повече, и вече множество експерти и проучванията, които те провеждат, защитават тезата, че работната седмица трябва да се намали.

Работа от вкъщи по ефективния начин

Ето само част от изследванията в полза на идеята:

  • През 2004 година доклад от Министерство на здравеопазването и социалната политика на САЩ разкрива, че след 52 отделни психологически проучвания е установено, че служителите се представят по-добре при намалена работна седмица;
  • През 1874 във Великобритания намалят работната седмица до три дни, за да спестят енергия. Макар хората да са имали по-малко време за работа, крайните резултати са спаднали само с 6%, защото продуктивността им се е увеличила;
  • През периода 2000-2008 година във Франция провеждат експеримент с 35-часова работна седмица. Около половината от попитаните служители споделят, че се чувстват по-щастливи с намаленото работно време и са постигнали по-добър баланс между личния живот и кариерата;
  • От 2015 до 2017 година в Швеция провеждат експеримент, в който медицински сестри работят за шест часа на ден, вместо осем, без това да се отразява на заплатите им. Освен че удовлетвореността на служителите се повишила, отпуските и болничните дни, които се подавали, намалели с до 10%.

Според експерти промените от пандемията дават нова светлина на проблема и само трупат още причини да въведем по-малкото работно време. В момента средностатическият работещ отделя поне седем допълнителни часа над работното си време и това причинява редица проблеми като бърнаут и нарушен баланс между личния и професионалния живот.

Как да се възстановим след бърнаут?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи
Кариера14 ДЕКЕМВРИ 2021

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Ниското качество на звука при работа от вкъщи води до 29% по-висока тревожност

Най-силен е този екип, който... клюкари
Кариера03 НОЕМВРИ 2021

Най-силен е този екип, който... клюкари

Според проучванията всеки ден отделяме средно по 52 минути, за да говорим за другите

5 признака, че трябва да напуснете работата
Кариера06 ОКТОМВРИ 2021

5 признака, че трябва да напуснете работата

Когато стресът започва да влияе на здравето ви, е време да се замислите дали това е правилното работно място за вас

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място
Кариера09 АВГУСТ 2021

Какво да направим преди 8 часа в понеделник, за да е успешна цялата ни седмица?

Мотивирайте се още от началото на първия работен ден