Работа от вкъщи по ефективния начин

5 съвета за по-успешен работен ден у дома

Гримирайте се сутрин – да, дори и ако единствените погледи насочени към вас да идват от огледалото.

Често на предизвикателството “работа от вкъщи” се гледа с пренебрежение от схващането, че щом сме си у дома, всичко трябва да е по-лесно и удобно. Но когато минат няколко поредни дни, в които осъзнаем, че благодарение на удобния диван и на безкрайните домакински задачи не сме успели да свършим никаква пълноценна работа, осъзнаваме, че не е толкова просто, колкото сме си мислили.

Сега стресът е още по-голям заради страха от вирусната пандемия и с това задачата да сме продуктивни у дома става още по-трудна.

Психолозите предупреждават, че можем лесно да изпитаме бърнаут дори ако работим у дома в нормални обстоятелства, а предвид паниката по света трябва да сме още по-внимателни.

Затова събрахме за вас няколко съвети от хора, които са прекарали дълго време, работейки от вкъщи,  както и препоръки от психолози, които ще ни помогнат да си създадем по-продуктивна атмосфера у дома. 

Не променяйте нищо в сутрешната си рутина

Да, звучи много изкушаващо да прекараме целия си ден по пижами и да не оправяме леглото цял ден. Но това ще работи вероятно само няколко дни, а след това мотивацията ни ще пострада.

Вместо това станете по обичайното за вас време, следвайте типичната си сутрешна рутина, когато смятате да ходите в офиса или да излизате, и чак тогава заемайте бойна позиция пред лаптопа.

Гримирайте се, ако това е част от типичната ви подготовка – всичко това влияе подсъзнателно на тялото ни.

Лимон, слушалки и добра книга сутрин са тайните на продуктивните хора

Подобни действия психолозите наричат “превключватели”, най-просто казано, благодарение на тях организмът си дава сметка, че е време за работа и продуктивност. Ако останем по пижама, ще му изпратим сигнал, че е време за излежаване и почивка.

Създайте си работен кът у дома

По същия начин като действията, обкръжението ни също може да действа като превключвател. Мозъкът ни запомня какво най-често правим в дадената среда и доближим ли се към нея той се настройва за съответното нещо.

Обикновено леглото означава сън или секс, диванът сигнализира време за почивка, а кухненската маса – за хранене. Точно затова на подобни места не е добра идея да се работи.

Вместо това отделете някой кът, в който не отивате по никаква друга причина освен за работа. В течение на няколко дни ще свикнете с обстановката на това място и само при сядането там, ще се чувствате по-мотивирани за работа.

В най-добрия случай домашното ви работно място трябва да ви позволява да поддържате правилна стойка, затова ви препоръчваме да изберете някое бюро с удобен стол, вместо дивана.

Създайте си график

Често когато сме си вкъщи, действаме на принципа “ще свърша това и после ще отида да отметна някоя задача от списъка с домакинските задачи и после пак ще поработя”. Само че често след почивката от работата, идва нова задача, за която си мислим, че ще ни отнеме само няколко минути, а после ще можем пак да се върнем на работа… докато след нея не дойде и още една, а задълженията ни напълно се изместят сред приоритетите ни.

Най-лесно можем да се справим с този проблем, като си създадем строг график, който да ни ориентира точно кога какво трябва да правим. Препоръчително е да следваме плана на типичните работни часове и напълно да пресъздадем работната атмосфера у дома.

Сгответе си обяда предварително

Обикновено когато работим в офис, планираме какво ще обядваме през деня или поне си набелязваме от къде бихме си поръчали нещо, ако не сме имали време да си донесем храна от вкъщи. Но когато си останем у дома, разчитаме, че в почивката си ще сготвим нещо на бързо. Точно с тази логика се връщаме към проблема от предишната точка и забавяме цялостния процес на работата си.

Затова се погрижете предварително да сте решили какво ще обядвате и закусите за деня, така че да минимизирате разсейването в работното време.

Не се отказвайте от всякакви контакти с външния свят

Дори и да нямате възможност да излезете навън, постарайте се да поддържате контакти с близките и приятелите си поне онлайн. Самоизолацията може да повиши нивото на стреса и да ви подтисне още повече, затова се постарайте да бъдете контактни.

Любимата тренировка на Оливия Кулпо, която можем да правим и у дома

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Кариера01 АПРИЛ 2020

Съветите на Виктория Бекъм и още четири известни личности за работа от вкъщи

Облечете любимата си рокля, танцувайте, грижете се за себе си и ще бъдете продуктивни дори у дома

Кариера11 ФЕВРУАРИ 2020

Лимон, слушалки и добра книга сутрин са тайните на продуктивните хора

Бъдете по-успешни с тези няколко съвета

Кариера16 ДЕКЕМВРИ 2019

Балансът между личния живот и работата по празниците

46% от младите хора признават, че работят по празниците

Кариера12 НОЕМВРИ 2019

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

Психологът д-р Бен Майкъл е направил опит да изведе точна формула, която да ни посочи кое е правилното решение