Психология : Better me16 НОЕМВРИ 2018

Ето как да го накарате винаги да казва истината

Учените съветват как да улавяме всяка лъжа още в зародиш

Как да накарате някого да си признае, че е изял последното парче кекс, което сте заделили за закуска?

Как да предразположите ухажора ви да ви разкрие какво е в душата му? И как да определите дали разказа за вчерашната среща в офиса е пълна лъжа? Колкото по-дълго изграждаме отношения, толкова по-често ни занимават подобни въпроси.

Учени от Университет Тампере във Финландия твърдят, че най-доброто средство за борба с лъжата е зрителният контакт. В списанието „Consciousness and Cognition“ те публикували резултати от експеримент, в хода на който установили, че прекият зрителен контакт помага за честен и откровен разговор.

Ето как да го накарате винаги да казва истината

Две групи участници между 19 и 37-годишна възраст били помолени да отговарят на въпроси, задавани от компютър и от жив човек. Тези, които са общували с компютър, излъгали за много неща, докато тези, които имали пряк зрителен контакт с интервюиращия, казвали истината.

За какво лъжат зодиите?

Ефектът „зрителен контакт“ е явление, което отдавна е изучаване в психологията. Но напълно да се потвърди това, че човек, който е под зорко наблюдение, не може да излъже, засега учените не могат да потвърдят напълно.

От една страна, лъжите провокират чувство за срам и смущение и карат човек да отвърне поглед встрани. Но от друга страна, лъжците много добре са запознати с тази теория. А това означава, че добрите лъжци имат имунитет към зрителния контакт и могат спокойно да лъжат, гледайки събеседника си право в очите.

Лъжите, които ни пречат да бъдем щастливи

Най-лесният начин да се „хванат“ лъжите, са микроемоциите. Загледайте се в събеседника си: може да забележите едва уловимо трепване, нервен тик или фалшива усмивка – това е достатъчен знак, че той лъже. Но, разбира се, това може да уловите, ако познавате добре събеседника и неговите обичайни състояния и изражения.

Ако изясняването на истината и лъжите е основен проблем във връзката ви, възможно е да се замислите за този тип установяване на лъжата! Защо ви е партньор, който лъже!?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна