Психология : Better me29 ДЕКЕМВРИ 2020

Експерти издават как да си поставим цели за новата година, които ще изпълним

80% от хората не спазват обещанията, които си дават за новата година. Как да не попаднем в този процент?

Търсим мнението на предприемачи и психолози за правилния начин, по който да организираме целите си за 2021 година.

Дойде краят на декември и новата година вече чука на вратата. Обикновено в този момент си даваме равносметка за това, което сме постигнали през последните месеци, каква част от плановете си сме изпълнили и как бихме искали да изглеждат следващата година. Винаги през този период се чувстваме вдъхновени, изпълнени с надежда и оптимизъм, затова и обикновено си поставяме цели, които сме пределно наясно, че накрая няма да изпълним.

Експерти издават как да си поставим цели за новата година, които ще изпълним

Според проучванията 80% от хората се отказват от целите си още през февруари месец, а в края на годината едва 8% от попитаните лица разкриват, че са успели да сбъднат желанията си.

За да открием как да увеличим тези 8% и да станем част от тях, попитахме експертите за правилния начин, по който да си поставяме цели. 

Помислете за малките цели преди големите

Честа грешка, за която Джеймс Клиър, предприемач и автор на книгата “Atomic Habits”предупреждава, е, че хората си поставят крайно големи цели, които в хода на годината виждат, че са невъзможни за постигане. Тогава се демобилизират и отказват от преследването на желанията си.

Затова преди да си кажете, че ще успеете да намерите работата на мечтите си, която не само ще ви позволява да изкарвате добра четирицифрена сума, но и няма да окупира много от времето ви, помислете какви са целите, които ще ви помогнат да заобичате повече това, което правите вече. Или пък преди да си кажете, че ще прочетете 20 книги за новата година, си създайте цел да отделяте поне по 15 минути на ден в четене.

Планирайте за 90 дни напред

Тази година ни показа, че колкото и добре да сме си планирали нещата за бъдещето, обстоятелствата може и да ни изненадат. Затова вместо да приемаме, че на 1 януари вече ще знаем как ще протече цялата ни година, можем да помислим как да сбъдваме целите си малко по малко.

Експерти издават как да си поставим цели за новата година, които ще изпълним

Добра идея е да разделим годината на периоди от по 90 дни – съвет, който ни дават някои от най-добрите агенти по недвижими имоти. Така ще имаме време да регулираме целите си според непредвидените промени и да оставаме мотивирани постоянно.

Фокусирайте се върху това, което истински ви вълнува

Всички знаем кои са най-типичните цели за новата година – да отслабнем, да пътуваме повече, да си издействаме повишение, да спрем пушенето, да четем повече и така нататък. Изследванията показват, че 30% от целите, които хората си поставят, са ориентирани в посока загуба на тегло и постигане на фитнес целите.

Колкото и да ни харесва идеята да завършим годината с 8 килограма по-малко и с фигурата на мечтите си, ако не сме фенове на фитнеса и диетите, вероятно това е цел, която трудно ще постигнем.

Вместо да се водим от това какво се очаква от нас да искаме да постигнем, трябва да се фокусираме върху откриването на онези сфери, които лично ни интригуват и ни карат искрено да искаме да се подобрим в тях.

Бъдете конкретни до последния детайл, но амбициозни

Да, хубаво е да си поставяме цели, които са в нашето поле на възможности, но биха ли били цели те, ако знаехме, че със сигурност ще ги изпълним? Известният психолог Едуин Лок ни съветва да търсим нещата, които сме на 90% сигурни, че ще успеем да изпълним, но останалите 10% да са предизвикателство към самите нас.

Балансът между личния живот и работата по празниците

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна