Психология : Better me31 ЯНУАРИ 2018

Доброто приятелство извън лайковете и Facebook

Защото общуването в социалните мрежи не е достатъчно

Благодарение на Facebook, Instagram и Viber (и още десетина подобни приложения), всеки от нас знае с какво точно са заети приятелите му в 90% от времето.

И като едни класически представители на millennial поколението сме склонни да броим всеки лайк, всяко сърце и всеки коментар като истински признак на близост, с който даваме яснота, че ни е грижа за човека отсреща.

Но дали наистина е така? И не заслужаваме ли ние и приятелите ни повече от изпратения емотикон и поредния въпрос “Какво става с теб?”

Според психолозите, както всяка друга връзка, приятелството има нужда от допълнителна доза старание, за да работи и за двете страни. А в ерата на илюзорното общуване в социалните мрежи е нужно да се стараем една идея повече. Ето от къде да започнем:

Слушайте

Когато сме с приятел е много лесно да забравим задръжките си и образа, който изграждаме за себе си в работна или семейна среда. Или пък образа, който създаваме онлайн. И именно на това се крепи истинското приятелство – на възможността “да се изключим” и да бъдем себе си за час-два.

Доброто приятелство извън лайковете и Facebook

Но именно в тези моменти сме склонни да говорим и говорим (и говорим…) за себе си и собствените си проблеми. Особено ако се намираме в период, в който се сблъскваме с проблеми в работата или личния живот. Лошото е, че тогава рядко си спомняме, че човекът отсреща също има нужда да бъде изслушан. Желанието ни за внимание е толкова силно, че е трудно да спрем да фокусираме разговора върху себе си. А именно това трябва да направим, за да покажем на човека отсреща, че той също може да получи същото внимание, искрени съвети и възможност да бъде себе си поне за малко.

Интересувайте се 

Да поздравиш човек за рождения ден или новата работа по телефона не е същото, като да изпратиш съобщение във Viber или Facebook. Телефонните разговори вече са доста подценени, но именно те демонстрират личното и по-дълбоко отношение към приятелите ни. Не ги подценявайте.

Премисляйте въпросите си

На въпроса “Как си?” повечето хора винаги отговарят с “Добре съм!”, а на “Какво се случва с теб?” много често ще получите “Работа, едно и също”. Те водят разговорите до задънена улица и не допринасят с нищо за приятелството ни. Ако наистина се интересуваме от човека отсреща, то ще задаваме по-лични въпроси.

Доброто приятелство извън лайковете и Facebook

Срещайте се

Технологиите имат своите плюсове, но никога не могат да заменят разговорите очи в очи. Много от аспектите на вербалната комуникация са прекалено важни и се губят, когато си пишем съобщения например. Езикът на тялото, тонът на разговора, физическият контакт и т.н. оставят по-малко поле за неразбиране в отсрещната страна и правят общуването по-значимо. Същевременно, когато сме срещу някого, а не общуваме през телефон, ние самите ставаме по-открити и позволяваме на другия човек да ни опознае такива, каквито всъщност сме.

Не се сравнявайте с останалите 

Много е лесно да сравняваме приятелството си с даден човек с това, което въпросният човек има с други хора. И социалните мрежи го правят още по-лесно. Снимките, на които най-добрата ни приятелка се забавлява с новите си колеги или ваканцията й с компанията може да ни накара да поставим под въпрос отношенията ни. Но по същия начин, по който не бива да сравняваме живота си с излъскания имидж, който хората са склонни да градят в социалните си профили, така не бива да сравняваме и приятелствата си.

Запомняйте

Малките неща са от огромно значение както в романтичните връзки, така и в приятелските такива. Всеки човек обича да говори за себе си и обича, когато другите помнят подробности за него. Семейство, домашни любимци, планиране на ваканции и партита – това са малка част от нещата, на които е нужно да обръщаме особено внимание и да задаваме въпроси следващия път, когато се срещнем с приятеля си.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна