Мода : Тенденции03 АПРИЛ 2022

Завръщането на мини полата

Историята на мини полата започва още през 60-те

Напоследък този тренд е навсякъде. Можеш да видиш мини полата буквално навсякъде.

Но преди да обсъдим как да изглеждаме елегантно и секси с мини пола, нека се запознаем с интересни факти около създаването ѝ.

Без съмнение доста от трендовете в миналото се завръщат в настоящето – например дънките с ниска талия, а сега и мини полата. Появата на мини полата в настоящето се забеляза първоначално в социалните мрежи като Tik Tok и Instagram. Но след като талантливите дизайнери на висша мода решиха да направят „прераждане“ на мини полата, вече всичко изглежда напълно реално.

Не можем да пропуснем мини полата на Prada и на Miu Miu – особено на Miu Miu, която се прервърна в бижуто на седмицата на модата в Париж. Истинският въпрос е дали ще се задържи тенденцията на мини полата.

Завръщането на мини полата

Кой е създал мини полата?

Историята на мини полата започва още през 60-те години на ХХ в., когато тя се появява за първи път на витрината на историческия лондонски магазин Bazaar, благодарение на Мари Куант, британска дизайнерка, на която се приписва и самото изобретяване на мини полата (името на полата идва от любимата марка кола на Мари, а именно Mini Cooper). Куант била толкова вдъхновена от жените в Лондон, че решила да покаже своите дизайни.

Завръщането на мини полата

Супермоделът Туиги (от англ. Twiggy) е първата, която се превръща в модна икона, носейки мини полата, и съвсем случайно получава званието „детето“ на този тренд.

Защо мини полата е била популярна през 60-те години?

Именно през 60-те години на ХХ в. мини полата се е превърнала в културна икона, която разпознаваме и днес. По онова време се е обозначавала като политическо младежко движение, в което тийнейджърите вече не са искали да се обличат като родителите си. Мини полата е била игрива, бунтарска дреха, представляваща промяната в динамиката на обществото. Точно тогава е имало и стачки, в които участниците са били предимно жени, искащи своите права и междуполово равенство. Интересен факт е, че по същото време са се появили и противозачатъчните медикаменти.

Всичко това позволява на жената да излезе от ролята на перфектната домакиня, в която всички я виждат, и да се превърне в свободна и по-отворена към новото жена.

Но тук се появява мини полата на 90-те години на ХХ в., където става все по-къса. Имаме модни икони като Памела Андерсън, Spice Girls, Наоми Кембъл и Кейт Мос, които носят изключително мини поли. В света на модата се появяват цели колекции от брандове като Prada и Dolce&Gabbana, които са вдъхновени от мини полата и от всички тези жени. По този начин мини полата се превръща в културата на онова време.

След това се появява мини полата на 2000-те години – нов век, ново начало, където Tom Ford създава дори още по-мини версия на мини полата и остава хит до лятото на 2003 г.

Завръщането на мини полата

Време е да върнем мини полата в настоящето. За да се чувствате добре, обличайки мини пола, трябва да подходите с внимание към това как я носите и съчетавате и към това колко уверени се чувствате в нея. Ако се притеснявате да носите толкова къси поли, винаги можете да скочите на следващото ниво – носете я така, че вие да се чувствате добре, уверена и силна.

Мини роклята

Завръщането на мини полата

Ако искате да носите мини рокля вместо пола, но се притеснявате, че дължината ѝ е прекалено къса, пробвайте да я съчетаете по следния начин:

През деня: мини рокля + пуловер тип loose fit + боти тип combat boots

Вечер: мини рокля + блейзър с мъжка кройка + ботуши над коляното

Мини пола

Завръщането на мини полата

Никой няма да ви съди, че носите пола, чиято дължина не е точно над коленете (Е, освен бабите пред блока, но това е друга тема.). Просто бъдете себе! Ако искате да носите мини пола, носете я! Ето как да бъдете секси и уверена в мини пола както през деня, така и вечерта:

През деня: мини пола + oversized щампирана тениска + кожено яке + обичаните от всеки – Nike Air Force 1

Вечер: мини пола + crop top + блейзър с мъжка кройка + обувки на висок ток

Завръщането на мини полата

Можете да бъдете каквато си поискате, да изглеждате по начин, по който ще се чувствате силна, сексапилна и уверена, без значение на колко години сте, колко тежите или структурата на тялото ви. Бъдете себе си и по този начин ще покажете на света колко силна е всъщност жената. Носете мини полите си, въпреки предразсъдъците! И помнете: колкото и перфектна да сте, ще се намери един човек, който да ви каже, че не сте достатъчно красива, привлекателна или сексапилна. И обратното: ако не се чувствате добре в кожата си, ще се намери един човек, който ще ви каже, че всичко е идеално, че вие сте идеални.

Автор: Теодора Къцова

Снимки: Profimedia, Instagram, Pinterest

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕНДЕНЦИИ

Плетивата се превръщат в най-уютната тенденция тази зима
Тенденции25 НОЕМВРИ 2022

Плетивата се превръщат в най-уютната тенденция тази зима

Плетените дрехи винаги са били и ще си останат най-удобните и любимии визии за зимния сезон. Те ни прегръщат топло, давайки ни красиво усещане за уют.

Как да носим оувърсайз блейзър според модните тенденции?
Тенденции18 НОЕМВРИ 2022

Как да носим оувърсайз блейзър според модните тенденции?

Той е широк, удобен и много, много шикозен. И ето как да го носим според трендовете на момента.

Най-популярните модни хаштагове в Инстаграм
Тенденции11 ЮЛИ 2022

Най-популярните модни хаштагове в Instagram

Днес поглеждаме към хаштаговете, които да използвате в Instagram, за да сте в крак с модните тенденции.

Най-стилните начини, по които да носим деним тази година
Тенденции06 АПРИЛ 2022

Най-стилните начини, по които да носим деним тази година

Дънките не са единственият вариант