Пъстрият свят на българската дизайнерка Иванка Христова

За пътя от България до лондонския моден подиум и вдъхновението, което родината й дава, тя споделя пред Miss Bloom

Родената в България дизайнерка Иванка Христова е сред младите надежди на лондонската модна сцена. 

Огромният успех на колекцията, която създава за дипломирането си от University of East London през 2015, води до създаването на едноименния бранд Ivanka Hristova. В първата й независима колекция пролет-лято 2017 се срещат страстта й към текстила и пъстрите принтове, за да сформират нейната запазена марка: авангарден стил, ярки цветове и бродерии. Моделите й намират място на страниците на две издания на VOGUE: британското и италианското, а също така и в списания iMute, Disorder и други.

Тази седмица Иванка Христова ще бъде един от гостите на Balkan Fashion Week. Преди това обаче, Miss Bloom се срещна с нея в ателието й в Лондон.  

Пъстрият свят на българската дизайнерка Иванка Христова

Кога и как създаде марката си?

Завърших в University of East London през 2015 г. Oще с дипломната ми колекция нещата започнаха да потръгват и отворих марката си – Иванка Христова. През 2016г. започнах да работя върху новия си проект SS17 – колекция пролет/лято 2017, която все още е в продажба. Всеки момент ще започна да работя върху SS18.

Какво те вдъхнови да я създадеш?

Честно казано, аз още от дете исках да имам моя собствена марка. Това решение беше много трудно за мен, защото да създадеш марка, особено в голям град като Лондон, е много трудно. Но всичко стана много спонтанно и реших да последвам детската си мечта.

Как би описала естетиката на Ivanka Hristova?

Естетиката на марката ми е доста цветна и доста eye-catching, да кажем. Обичам да експериментирам с цветове и различни платове. Бих казала, че марката ми е най-вече смела, много цветна и различна.

Как би описала жената, за която правиш колекциите си?

Може би смела е най-добрата дума за момичетата, която биха носили дрехите ми. Естествено, с малко по-различен поглед към модата, защото както споменах моите дрехи са по-нетрадиционни.  Всъщност, клиентелата ми се състои не само от млади момичета, но и от по-възрастни дами, които проявяват интерес към дрехите ми и искат да изглеждат по-различно за някое специално събитие като fashion week или сватба.

Пъстрият свят на българската дизайнерка Иванка Христова

Важно ли е човек да се забавлява, докато работи?

Абсолютно! Като цяло моят процес на работа е най-вече забавление, защото все пак ако не можеш да обичаш това което правиш и да го правиш с кеф, няма как да даваш хубави резултати на хората, които купуват дрехите ти. Аз изключително много се забавлявам, защото работя за себе си и нямам ограничения в това, което искам да правя. Винаги вкарвам много усилие в това, което правя, разбира се, но го правя забавлявайки се. Около мен винаги има музика, просто забавлението е неизменна част от творческия ми процес.

Експериментираш ли с нови технологии в областта на модния дизайн?

Обичам да експериментирам и да се възползвам от новите технологии, защото има нетрадиционни, нови начини за развитие на модни продукти като лазерно изрязване, като дигитално принтиране, което аз използвам във всяка една колекция. Определено новите технологии са бъдещето на модата. Във времето, в което живеем, всеки ден се появяват все по-нови възможности за експерименти за нас, дизайнерите. С тях можем да създаваме нови неща, различни от тези, които вече има на пазара. Лично аз възнамерявам в близкото бъдеще да експериментирам с 3D принтирането.

Какви материи и цветове използваш по-често?

Честно казано нямам определени. За последната си колекция (пролет/лято 2017) използвах предимно polyester mix. Това е вид умен плат, който прилича на сатен, но функциите му са много по-добри от тези на сатена, защото не причинява изпотяване например. Спрямо цветовете, нямам любими, но винаги гледам да се съобразявам със сезонните трендове.

Пъстрият свят на българската дизайнерка Иванка Христова Пъстрият свят на българската дизайнерка Иванка Христова

В колекцията ти есен/зима 2015, която се появи на Graduate Fashion Week в Лондон, има елементи от българското културно наследство – чановете. Важно ли е за теб чрез дрехите, които твориш, да се връщаш назад към корените си?

Естествено. Въпреки че аз съм живяла по-голямата част от съзнателния си живот във Великобритания, винаги помня България. Независимо какво правя, то винаги ще бъде съд замисъла да бъде свързано с родината ми, колкото и малко да е. Аз много се радвам, че имах възможността да покажа точно тази колекция на Graduate Fashion Week, защото много хора научиха много неща за нашата култура.

Дрехите ти могат ли да бъдат закупени в България?

За момента в България дрехите ми могат да бъдат закупени само онлайн през официалния ми сайт – www.ivankahristova.co.uk , но в бъдеще се надявам това да се промени и да създам собствен магазин в България, в който да се продават не само моите дрехи, но и дрехи на други марки.

Можеш ли да опишеш творческия си процес?

При мен винаги нещата се случват много странно, защото аз не съм от този тип дизайнери, които да седнат и да нарисуват това, което искат да правят, и да го направят! Аз обичам да измислям нещата в процес на работа и с времето идеята ми да се развива все-повече, докато не се превърне в готов продукт.

Пъстрият свят на българската дизайнерка Иванка Христова

Каква е идеята зад последната ти колекция – пролет/ лято 2017?

Идеята за колекцията беше дрехите да бъдат малко по-спортни, отколкото елегантни, но накрая стана обратното! Както казах, с процес на работа нещата понякога се променят. (Смее се). Все пак се радвам, че се получи така!

Ако последната ти колекция беше приказка, коя би била тя?

Честно казано съм се замисляла над това неведнъж. Много момичета, които носят дрехите ми казаха: “О, чувствам се като принцеса, като Пепеляшка!” Може би това би била историята на тази колекция – модерна версия на Пепеляшка, защото е цветна, защото силуетите са много момичешки, а цветовете – меки.

Интервю и видео: Елиза Лачкова

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИНТЕРВЮ

Ексклузивно със Сара Джесика Паркър за аферите, срещите и "Развод"
Интервю26 ФЕВРУАРИ 2018

Ексклузивно със Сара Джесика Паркър за аферите, срещите и "Развод"

"Не оправдавам хората, които имат афери... Но защо е толкова голям проблем, защо е табу да се говори за това?"

От сайт за 19 долара до модна империя - истории от кухнята на Alessa
Интервю04 ЯНУАРИ 2018

От сайт за 19 долара до модна империя - истории от кухнята на Alessa

Трудно ли се постигат мечтите в България? Ето какво казват създателките на марката Мими и Мая пред списание OK!

Михаела Маринова: "Мечтаех за сцената, а се оказа, че тя вече ме е избрала"
Интервю21 ДЕКЕМВРИ 2017

Михаела Маринова: "Мечтаех за сцената, а се оказа, че тя вече ме е избрала"

19-годишната изпълнителка грабна награда Жена на годината 2017 в категория "Музика"

Енцо - злодеят от "Дневниците на вампира", когото всички обичат
Интервю03 СЕПТЕМВРИ 2017

Енцо - злодеят от "Дневниците на вампира", когото всички обичат

Майкъл Маларки за световната слава на шоуто и ролята, променила живота му