Мода : #BringTheBloggers15 СЕПТЕМВРИ 2020

Радостна мама за най-новото в света на блогърите

Втори дубъл със слънчевата Радостина

Все така неподправена и непринудена – Радостина от RadostnaMama споделя свежа порция със съвети за всички, тръгнали по пътя на инфлуенсърството.

В първата година като блогър тя успя да събере 4000 последователи в Instagram, сега 365 дни по-късно цифрата се е увеличила и продължава да се увеличава с почти същия темп, с който тя бележи успехи като инфлуенсър.

Днес Радостина развива не само блог, но и Youtube канал, подкаст и най-вече Instagram профил, докато междувременно измисля възможно най-щурите и изобретателни игри за двете си деца.

Миналата година тя бе един от гостите на Bring The Bloggers Vol. 2, сега отново я поканихме, този път на нова трибуна, в Пловдив.

Вижте какво ни сподели тя за последните тенденции в блогърството – кои платформи са водещите и какви са прогнозите за промени в този аспект, както кои техники в Instagram са успешни. А наравно с това ни разкрива и няколко тайни на щастливия личен живот и брак.

Bring The Bloggers идва в Пловдив

Радостна мама за най-новото в света на блогърите

Здравей отново! Откакто си говорихме последно, ти си натрупала още две хиляди последователи, светът попадна под глобална пандемия, а децата ти пораснаха още повече. С времето стана ли по-лесно балансирането между ролята ти като инфлуенсър и тази вкъщи?

Колкото повече растат децата, толкова по-малко боледуват и толкова повече ми дават възможност да работя. Така имам време за всичко – за блогърстване и инлуенсърстване, за дома, за семейството и за всичко, което обичам да правя. Но като цяло съм нямала проблем с баланса между работа и семейство, освен когато карам всички нон-стоп да ме снимат. Тогава балансът се нарушава.

Миналата година ти сподели, че все още не смяташ себе си за блогър на пълен работен ден. Промени ли се това?

Още не съвсем, но мисля до края на годината да премина към блогър на пълен работен ден, което означава да се освободя от други работни ангажименти и да се посветя изцяло на блога и социалните ми канали. Промените идват естествено от това, че все по-големи брандове и фирми ме търсят за съвместна работа.

Радостна мама за най-новото в света на блогърите

Какво те научи последната година?

Научи ме, че мога да прекарам цели два месеца вътре с деца и съпруг, без да имаме проблеми, т.е. че можем да живеем в хармония при извънредни обстоятелства. Другото, което научих е, че трябва да пътувам повече, когато мога, защото по принцип не съм фен на пътешествията, но сега ми залипсва възможността да отида до САЩ или Барселона. 2020 ме научи, че миенето не ръце не е шега работа.

Как подкастът ти ти помага да развиваш останалите си канали?

О, подкастът е моето ново бебенце, което леко неглижирам като последно и като хоби, от което не печеля, но пък ми доставя невероятно удоволствие. Чувствам се като радио водещ със собствено шоу. Радостна подкаст само надгражда комуникацията ми в другите канали, защото за там избирам теми, които трудно мога да пусна в Instagram или блога. Например последната ми тема е за съседите, забавно и сериозно в едно, но някак не виждам мястото на такъв тип съдържание в блога. Що се отнася до помощ – мисля, че тепърва ще ми помага, защото все още “обучавам“ аудиторията ми какво е подкаст, кои са готини български подкастове и защо са важни за майките, особено на малките деца.

Зад камерата на един травел блогър с Илиян от One Ticket Just Go

Сама казваш, че не поддържаш религиозно Youtube канала си. Виждаш ли тенденция за изместване на интереса от видеата към подкастите и това ли е причината да се насочиш в тази посока?

Тенденцията е за повече видео. Още видео и пак видео. От 7 секунди до часове видео материал и YouTube го доказва, IGTV и всички пари, които се наливат там също. Виждаме го в Tik Tok и в новите Reels на Instagram. В корпоративните видеа, в анимационните видеа за децата. Но лично аз бих снимала повече, ако намеря формат и съдържание, което да е смислено и полезно, нещо, което самата аз бих гледала. За съжаление не мога да изгледам нито едно видео в YouTube и си мисля, че още не съм дорасла за там.

Радостна мама за най-новото в света на блогърите

Може би след време ще намеря екип и партньори, с които да снимам, защото обичам камерата и нямам тревоги да стоя пред нея, но искам смислени видеа, които на този етап не мога да генерирам сама.

Идеята за Радостна подкаст не е да измести Youtube канала ми, а да добави още един начин за разпространение на посланията ми. В САЩ през април 2020 има изследване на Nielsen, което казва, че 50% от домакинствата са подкаст фенове или това са над 60 милиона семейства. Над 75% от населението знае какво означава “подкаст“. Зная, че сме далече от Америка, но там аз намирам доста вдъхновение и ако го развия, може да се окаже, че съм предвещала тенденция, която ще дойде тук след години.

Повечето майки в Instagram винаги получават съвети как да отглеждат децата си – кога препоръките са желани, кога не. Как се справяш с критиката ти?

О, аз съвсем не давам съвети как да майките да гледат децата си. Напротив, често се шегувам, че аз съм “mommy blogger“, а не “kid blogger“, така че идея нямам как се гледат деца. Надявам се, че след време ще стане ясно, че съм успяла да се справя поне с моите.

Говорим си с Денина Мартин за блога й

Иначе критики има, но много рядко и те са винаги позитивни, с усмивка и добро настроение. Не съм усетила реален хейт, може би само веднъж една жена ми писа, че децата играят опасно и не бива да ги снимам така, за да не давам лош пример, но аз бях до тях и играта беше контролирана. Приемам критика, дори често я търся, защото вярвам, че ме прави по-добра, когато е с хубави помисли.

Правиш ли си почивки от социалните медии?

Май не, а трябва. Почивката ми е само когато съм в готина компания с приятелки, на парти и подобни. Тогава правя няколко сторита и зарязвам телефона. Но цял ден без социални мрежи – не. Много ми е рано сякаш.

Как подбираш с кои брандове да работиш?

Лесно – правя проучване. Винаги. Без изключение. Има продукти и услуги, които по принцип не ползвам, така че там е лесно да откажа. Но когато се чудя, правя сериозно проучване. Например имах запитване за работа с минерална вода. Отделих няколко дни за разговори с агенцията, проучване на документи от Министерството на здравеопазването, химици и лекари, преди да кажа “ДА“. Има и други, с които директно казвам “Не“ или пък “ДА“, ако са част от ежедневието ми. Случва се да тествам продукт 10-15 дни, преди да се съглася, но тогава отказът е много неприятен, защото трябва да разкажа точно защо не съм окей.

Радостна мама за най-новото в света на блогърите

Ти създаде няколко собствени хаштогове в Instagram, които използваш както ти, така и последователите ти. Забелязваш ли ползата от тях и достигаш ли до повече хора с тази практика?

Да, категорично. Собствените хаштагове работят за мен, разпознават ме, тагват ме, цитират ме, дори и да не ми носи много последователи, оставам трайно в тези, които ме следват и съм полезна на тях, а те пък са ми верни.

Коя е снимката в профила ти, която събра най-много харесвания?

Снимките от рождените дни на децата и моя винаги събират най-много лайкове. Както и още една, в която споделям, че последователка ме определя като “увехнало цвете“ и “за последните 5 години съм остаряла с 15“. Споделих този текст и снимката събра много лайкове, защото изглеждам супер свежа и красива, изпълнена с живот и всъщност показвам, че не съм се обидила, защото отвътре грея, а и ми личи отвън.

От времето преди пандемията най-много ти липсва…

Пътуване със самолет, спокойно посещение на закрити детски кътове, здрависване без заобикалки…

Любимият ти спомен от това лято е…

Това лято бяхме 3 седмици на море, 3 седмици на планина и седмица на спа. Всички моменти са ми любими, но най-много се изкефих, че се научих да ставам рано да правя йога. Това предопредели бъдещите ми занимания с тялото и духа ми.

Задължителните елементи за един добър кадър са…

Светлина, настроение, цветни дрехи и хубав телефон / апарат.

Радостна мама за най-новото в света на блогърите

А формулата за щастие в брака е…

Грижа, малки моменти на радости и усамотение с любимия, да не си мислиш, че ти даваш повече и заслужаваш повече. Това за мен погубва хората, дори и да не са в брак.

Най-големият урок, който си научила от последователите си…

Че съм вдъхновение за промяна. И това ме кара да продължавам всеки ден, дори когато ми писва.

Вижте какво Ради ни сподели преди година 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА #BRINGTHEBLOGGERS

Bring The Bloggers Vol. 8 вдигна публиката на крака
#BringTheBloggers04 ОКТОМВРИ 2021

Bring The Bloggers Vol. 8 вдигна публиката на крака

Този уикенд полезните съвети бяха в огромни количества, а споделените усмивки дори повече

Интервю с любимото трио: Деница Стоянова, Цвета Евтимов и Надя Сивкова
#BringTheBloggers30 СЕПТЕМВРИ 2021

Интервю с любимото трио: Деница Стоянова, Цвета Евтимов и Надя Сивкова

Инфлуенсъри в Instagram, неразделни приятелки в реалния живот

На Bring The Bloggers vol.8 ще чуем историите на някои от най-добрите инфлуенсъри у нас, без филтър
#BringTheBloggers28 СЕПТЕМВРИ 2021

На Bring The Bloggers vol.8 ще чуем историите на някои от най-добрите инфлуенсъри у нас, без филтър

Последното издание на блогърската конференция за годината ще се проведе този уикенд

Къде свършва котаракът Румен и къде започва Наталия Атанасова?
#BringTheBloggers25 СЕПТЕМВРИ 2021

Къде свършва котаракът Румен и къде започва Наталия Атанасова?

Интервю с жената зад най-известния профил на котка у нас