Мода : #BringTheBloggers26 СЕПТЕМВРИ 2019

Как да съберем 4000 последователи за една година

Този и още много съвети идват от успешния опит на Радостина – обещаващата сила, която стои зад проекта #radostnamama

Имаш две деца, изглеждаш добре, ставаш инфлуенсър? Радостина от блога radostnamama не се движи по тази права (и къса) линия и има доста добро понятие какво прави и къде иска да стигне.

Поканихме я като лектор на конференцията Bring The Bloggers Vol.2 точно защото има напълно професионален подход към мисията си на блогър и инфлуенсър. Ради е със солиден опит в журналистиката, маркетинга и рекламата, което добавя съществена стойност към присъствието й онлайн.

Стартира блога си преди година и половина, като за този кратък период успява да събере 4000 реални последователи в Инстаграм и вече доста реализирани платени проекти. Знае доста за създаването на съдържание и за това какъв е бизнес планът й. А за което не знае, знае кого да пита. А на въпроса ни дали инфлуенсър според нея наистина може да бъде професия и работа на пълен работен ден отговаря: “Да! Категорично. Но преди това има доста дълъг път, който да се измине и редица решения, които да те доведат до там.”

Как да съберем 4000 последователи за една година

Четете по-надолу за какво говорим с Радостина днес. И не пропускайте да се присъедините към събитието Bring The Bloggers Vol.2 във Фейсбук, както и да дойдете и да чуете Ради лично на 4 октомври, заедно с Надя Сивкова, Алис Симеонова и още!

Занимаваш се сравнително отскоро с блогване и социални мрежи. Какво те мотивира да поемеш точно по този път?

На 08.03.2018 поставих началото на #radostnamama с блог, инстаграм акаунт и фейсбук страница. Второто ми дете беше на път да се появи и вече знаех, че следващите поне две години няма да мога да работя нещо на пълен работен ден с две деца с разлика по-малка от две години.

В същото време осъзнах, че постоянно мои близки и познати ме питат за неща около децата и то най-вече за полезна информация за рождени дни, събития, пазаруване и забавления с децата. Така реших да поема точно в тази посока, а не в типично мама – деца теми. Самата аз запълвам времето с децата ни, докато изследвам нови форми на забавления за тях и мен самата, за цялото семейство. Откривам нови неща и ги споделям с другите родители.

Как да съберем 4000 последователи за една година

Мотивацията ми идва най-вече от това да съм полезна и да правя архив на моето майчинство.

Разкажи ни малко повече за себе си! С какво се занимаваше, преди да се посветиш на блога?

Завърших Книгоиздаване и Арабистика в СУ, а после Маркетинг в УНСС. Работила съм като ПР, организатор на събития, акаунт мениджър в студио за реклами и главен редактор на специализирана медия за маркетинг и реклама. Последните четири години помагам активно в маркетинговите дейности на международна платформа за програматик реклама.

Съветваш ли се с някого за постовете си? А за цялостната ти стратегия да се развиваш в тази посока?

Когато реших, че ще се занимавам сериозно с това, написах кратка стратегия за постигане на определени цели и много дълъг план с конкретни стъпки.

Почти винаги споделям начинанията си с мъжа ми, който има фирма и гледа по-бизнес на моите занимания, и на брат ми, който е редактор в списание и винаги търси онова съдържание, което да грабне хората и да ги задържи. А за конкретни постове не се съветвам с никого, но пък се вдъхвновявам от ежедневна комуникация с моите приятелки майки, както и с непознати такива.

Смяташ ли, че блогър и инфлуенсър може да бъде работа на пълен работен ден?

Да! Категорично. Но преди това има доста дълъг път, който да се измине и редица решения, които да те доведат до там.

За себе си мога да кажа, че след година и половина блогърстване, вече имам първите платени постове и текстове, което е изненадващо бързо, но пък няма ден, в който да не съм публикувала в някой от каналите ми. Буквално няма такъв ден, независимо дали е лято или зима, дали децата или аз сме болни, дори в деня на раждането си пуснах снимка в Инстаграм 5-6 часа по-късно.

Но за да се случи работата на пълен работен ден се изисква време, постоянство, много мисъл и труд, приоритизиране и добро управление на времето, както и сериозна подкрепа от семейството. Това е ключово за мен.

Имаш две прекрасни момченца. Помага ли ти някой с грижата за тях, за да имаш време за блога ти?

Често се шегувам, че другите ми гледат децата, а аз само помагам. Получвам страхотна помощ от бабите, вуйчото, имам три гледачки, на които звъня при нужда, имаме гледачки за ваканциите без мъжа, а баща им не просто ги гледа, а със сигурност го прави по-добре от мен.

Те разбират ли какво работиш и лесно ли е да ги накараш да се снимат?

Много са малки и разбират само това, което ми допада. Големият вече е доста труден за снимки и го снимам, само ако е в настроение или разреши. Малкият обаче види ли телефон или апарат, застава мирно и се смее. Като обучена маймунка е. Но снимането на двамата е истинско предизивкателство. Става все по-трудно, затова ги дебна постоянно.

Кой прави снимките?

На децата – аз. На мен – когото хвана. Винаги имам конкректна представа кое как искам да изглежда и буквално понякога моля непознати да ме снимат. Получава се. За специални сесии или случаи работя с фотографи.
Какво правеше в началото, за да започнеш да събираш последователи?

Пишех, снимах, публикувах, но преди всичко това агитирах на живо приятели, познати и всички, които срещна по събития. За мен офлайн комуникацията работи толкова добре, колкото и онлайн. Започнах със силна подкрепа от близките ми приятели, които доста споделяха постовете ми.

Блогърите, които следваш и наистина харесваш?

От българските следвам почти всички майки блогъри, а тези които наистина ме вдъхновяват  от България са: @lorakaputsina , @mimisfashionmoments, @hristomiracle, @mademoiselleaia @bibons @monimal_stampa @polinasofia @mademoisellie @globegadabout @hey.daniellaa @missbebeelle.

От чуждите най-любима ми е sheis_megmarie, заради стила й на обличане, който ми е доста близък, иначе следвам с интерес @xeniaadonts , а от @hayleypaigexoxo се уча на всичко за youtube. Като цяло харесвам многодетни семейства, защото ме надъхват, че всичко е възможно и красиво.

А има ли нещо, което често срещаш в блоговете на други майки и те дразни?

Да. Разговорите за емоции не ми допадат – как се почувствах като родих, какво усетих като го заведох на лекар, как ми липсва детето като отида на почивка без него…

Обичам конкретна и полезна информация и това не ми допада да чета. Другото, което не харесвам, е крайното мнение по въпросите – за или против ваксините, за или против пакетираните храни, не на месото, да на хомеопатията и прочие. Обичам баланса, уважавам чуджите решения и отстоявам моите, но не с цената на обида срещу другите.

А понякога изпитваш ли притеснение от това, че споделяш лични моменти на семейството ти?

Да, доста често се чудя как ще приемат децата ми това след години. Умувам кое е ок и кое не е да се сподели, а в същото време не ми се иска да съм прикрита или неискрена.

Това е доста трудно решение и трябва да си готов за последиците след години, които неминуемо ще дойдат – или като критика от децата, или като вмешателство от хората, които те следват, или като изтощение у теб самата.

Какво да очакваме от теб на Bring The Bloggers Vol.2?

Усмивки и аргументи защо майчинството е повод за радост. Много факти от пътя ми като блогър с конректни примери за това как ми се е налагало да отказвам предложение за реклама, защото продуктът не струва, но в същото време се чувствам виновна да не обидя или разочаровам продавачите му. Истории за работа с агенции, клиенти и готини майки, които са решили да предприемат бизнес сами по време на майчинство и които подкрепям напълно безплатно, защото вярвам, че така е правилно.

Ще споделя и най-силните ми канали за комуникация и как от 845 последователи в началото в инстаграм (Беше личен профил, сега е бизнес) за година и половина имам около 4000, над 80% от които са в България и 74% жени.

Ако ви е любопитно, ще споделя и как подбирам темите и партньорите, с които да работя. Някои от тях аз контактвам директно, защото ми харесва какво правят, а други се свързват с мен чрез агенции или просто са видели профила ми.

Инстаграм е най-силният ми канал, за това мога да споделя какви принципи следвам там.

В общи линии, всичко, което ме попитате, ще споделя искрено, защото няма какво да крия или да се срамувам на този етап!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА #BRINGTHEBLOGGERS

Bring The Bloggers Vol. 8 вдигна публиката на крака
#BringTheBloggers04 ОКТОМВРИ 2021

Bring The Bloggers Vol. 8 вдигна публиката на крака

Този уикенд полезните съвети бяха в огромни количества, а споделените усмивки дори повече

Интервю с любимото трио: Деница Стоянова, Цвета Евтимов и Надя Сивкова
#BringTheBloggers30 СЕПТЕМВРИ 2021

Интервю с любимото трио: Деница Стоянова, Цвета Евтимов и Надя Сивкова

Инфлуенсъри в Instagram, неразделни приятелки в реалния живот

На Bring The Bloggers vol.8 ще чуем историите на някои от най-добрите инфлуенсъри у нас, без филтър
#BringTheBloggers28 СЕПТЕМВРИ 2021

На Bring The Bloggers vol.8 ще чуем историите на някои от най-добрите инфлуенсъри у нас, без филтър

Последното издание на блогърската конференция за годината ще се проведе този уикенд

Къде свършва котаракът Румен и къде започва Наталия Атанасова?
#BringTheBloggers25 СЕПТЕМВРИ 2021

Къде свършва котаракът Румен и къде започва Наталия Атанасова?

Интервю с жената зад най-известния профил на котка у нас