Living : Лайфстайл06 ЮНИ 2018

Речник на кулинарния сноб

За деконструираната храна и други модерни явления на масата

Храненето не е това, което беше. И вече съвсем не е толкова проста работа!

Чудила ли си се къде ходят, какво ядат и как прокарват храната си онази странна порода хора, които се мръщят при вида на мешана салата, сръбската скара подминават с презрение, от мусаката им се повдига, а при вида на шкембе чорба или боб с наденица пребледняват? Списание Esquire ни запознава с речника на кулинарния сноб.

Деконструирана храна
Откровен мързел, пробутан за новаторство. Примерите за този невъобразимо устойчив феномен са включвали абсурди като „кафе с мляко“ – три отделни чаши с еспресо, гореща вода и мляко (все едно си го правиш вкъщи, но с разликата, че те наблюдава самодоволен брадат непознат); намачкано авокадо, ужасяващо поднесено като половинка от плода (вероятно с идеята, че като сами си мачкат авокадото, милениалите поне малко ще се доближат до тръпката от „направи си сам“ в къщите, които не могат да си позволят). По тази логика фъстъченото масло ще се предлага като шепа фъстъци и хаван с чукче. А геврекът ще идва под формата на плик с брашно и шише вода. На това трябва да се сложи край.

Речник на кулинарния сноб

Инфлуенсърите
Бумът на социалните медии и разпокъсаният поток от информация, който те предлагат, предвещаха края на всемогъщия критик на ресторанти. Отминаха времената, когато някой уважаван критик можеше да види сметката на заведение с рецензия от 1000 думи. В тази празнина в колективното ни съзнание навлязоха инфлуенсърите. С впечатляващото си влияние в социалните мрежи, усета за добре композирана снимка на храна и чувството за лична връзка с публиката те първи минават по червения килим на откриванията на нашумели нови ресторанти, преди още критиците от старата школа да са получили хартиените си покани в редакциите. Без да разполагат със служебни пари, отпуснати от традиционните медии, инфлуенсърите с радост приемат рекламни подаръци, пробутват съдържание с хаштаг „вкуснахрана“ и изкусно филтрират фалшиви новини с уникалните си, близки и доходоносни гласове.

Брезова вода
Това е прозрачният, леко лепкав наследник на кокосовото мляко, за който се твърди, че има много полезни свойства. В натурален вид, когато се стича от бреза, обелена от суров прибалтийски фермер, водата е с високо съдържание на манган. Той влияе добре на костната структура (макар да е факт, че никой не страда от недостиг на манган, така че няма никаква нужда да си го набавяш допълнително). Но когато течността се обработи и пастьоризира, манганът силно намалява и основната активна съставка на брезовата вода е ксилитолът (подсладител, използван в пасти за зъби и дъвки). Дали брезовата вода е сексапилен начин да се грижиш за здравето си, да се хидратираш и да се подмладяваш? Възможно е. Но макар да не са толкова секси, почти всички полезни свойства на този продукт се намират в далеч по-евтините овесени ядки. Добрите стари овесени ядки.

Топ 5 на най-глупавите тенденции напоследък

Препечена филийка „Еднорог“
Закуска в цветовете на дъгата, като излязла от кошмарите, която шестваше в Инстаграм през 2017 г. и още не изчезва. Създадена е от Аделайн Уо, стилист на храна (не се подсмивай, храната не може сама да се грижи за стила си, нали?). За да я направиш, намажи обикновена препечена филийка с ярко оцветено крема сирене и различни естествени хранителни оцветители като сок от червено цвекло, капки хлорофил и прах от боровинки. Или пък – и това е много разумна възможност – не го прави.

Речник на кулинарния сноб

Храни на прах
От същата школа, която излезе с тезата „носи едни и същи дрехи всеки ден, защото това ти спестява ценни секунди“, идва пълен арсенал от прахчета, заместващи истинските ястия. Те предлагат всички важни съставки на обикновената храна – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, но не носят никакво удоволствие. Американската компания Soylent постави началото и бързо беше последвана от Huel, Schmoylent, Ambronite и Jake, които премахват необходимостта от продължителния и изтощителен всекидневен ритуал да подлагаш многострадалното си небце на изтезанията на множество разнообразни вкусове.

Цялата статия е на www.esquire.bg

Шеф Виктор Ангелов: Ако готвиш с апатия, това си личи в храната

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Градската медия Go Guide с ново лого и дизайн
Лайфстайл28 ЮНИ 2023

Градската медия Go Guide с ново лого и дизайн

Юнският брой е тук с редизайн, градски оазиси и десетки заведения, в които да се скриеш, докато си навън.

На фитнес със стил: Идеи от известните личности
Лайфстайл06 ФЕВРУАРИ 2023

На фитнес със стил: Идеи от известните личности

От сега до лятото тренировките трябва да бъдат нашият най-добър приятел, ако искаме да получим добри резултати.

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.