Living : Лайфстайл30 ЮЛИ 2019

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Манията да се снимаш осакатява преживяванията на цяло едно поколение, което иначе не спира да пътува

Хората никога не са пътували толкова много и никога не са преживявали толкова малко. Зомбирани от снимане, шерване и отчитане на лайкове, превръщаме телефона в черна кутия, която единствено пази тайната на това къде сме били и какво сме “видели”.

Модерният Инстаграм турист обикаля нови места със закован в ръката телефон и ги опознава през камерата.

Той не обикаля спонтанно, не се заговаря с непознати и не оставя съзнанието си да се губи из случайни улички. Има цел и тя е снимките да му станат хубави. 

Какво прави Инстаграм-туристът на път? Все същото, каквото прави и в собствения си град – позира, снима.

Оглежда се за най-инстаграмабъл фон, на който да застане. За гледките и детайлите, които ще стоят добре на кадър. С това обаче приключва само половината работа, защото след това някой трябва да прегледа всички тези кадри и да избере от 100 един за качване, малко да го светне, малко да го шарпне, после с маниакалното усърдие на Микеланджело, рисуващ Сикстинската капела, да му избере точния филтър и едва след това да постне, оставайки в очакване на сладостната аритмия на пристигащите нотификации. Лайк – сърцето прескача един удар. Коментар – прескача два.

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

За да си представите в каква степен пътуванията вече са инстаграм-центрирани, само си спомнете за новия тип услуги, които се предлагат на туристите. Те могат да си наемат инста-фотограф, като цените стигат до 650 долара за два часа. В много градове това дори се предлага като допълнителна услуга през Airbnb, но съществуват и отделни платформи като Flytographer, създадени с единствената цел да свързват туристи с местни фотографи, пред които да позират за Инстаграм.

Tуристическа агенция в Рим пък направо предлага пакет с включен insta-boyfriend. Въпросният младеж хем обикаля местни забележителности с дамата, хем я снима, хем позира до нея като гадже.

Въобще, пълно инста-щастие, стига по ирония на съдбата последователите ви да не следват едновременно и някоя от другите еднодневни инста-любови на същия инста-аморино и да се окаже, че това са най-лошо похарчените 1200 долара в живота ви.

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Научно е доказано, че манията по снимането прави спомените ни от дадено пътуване много по-бледи и неемоционални.

А всъщност пълноценното преживяване на пътуването е в това да го оставим да ни промени. Когато непознатото място води до промяна на перспективата вътре в нас, се прибираме у дома с чувството, че сме по-леки, “обновени”.

Да отидеш на непознато място и да го преживееш означава да се превърнеш в непозната версия на себе си. Да виждаш нещата различни – улиците, фасадите на сградите, ароматите във въздуха, вкусът на храната, лицата на хората, с които случайно се разминаваш. Но за да настъпи промяната вътре в теб, е нужно да се потопиш спонтанно в този различен свят.

Човек ще си направи и снимки, разбира се. Но е готин вариант да снимаш, представяйки си, че вместо телефон имаш аналогов апарат с лента и лимитиран брой пози.

Тогава оставяш телефона да си почине и просто откриваш как един непознат град може да те нахрани с неща, които не се измерват в лайкове.

Прочетете още:

Да работиш гадже на моден блогър

За новите дрехи, кафенцето и моренцето

Големите досадници в социалните мрежи

Инстаграм иска жертви – рускиня бе нападната от акула, докато се снима

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

На фитнес със стил: Идеи от известните личности
Лайфстайл06 ФЕВРУАРИ 2023

На фитнес със стил: Идеи от известните личности

От сега до лятото тренировките трябва да бъдат нашият най-добър приятел, ако искаме да получим добри резултати.

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.

Къде ходят на почивка британските кралски особи?
Лайфстайл25 ЮЛИ 2022

Къде ходят на почивка британските кралски особи?

Кралските особи също ходят на почивка! Вижте кои са любимите им места за лятно уединение.