Living : Лайфстайл23 МАЙ 2018

Как да разгледаш пълноценно един град само за ден?

5 съвета за начинаещия турист

Все повече хора се осмеляват да предприемат екскурзии до все по-далечни дестинации и то само за ден. Как го правят? Предлагаме 5 стъпки за начинаещия турист.

Добрият турист неотменно спазва правилото на петте “П”: Перфектната Подготовка на Представлението винаги Предотвратява Провала му.

За да успееш да се справиш с разглеждането на топ местата в един град, необходимо е предварително да направиш щателно разследване в интернет. Не се зачитай обаче твърде задълбочено в коментарите под информацията, могат да те подведат. Дори туристическото обоняние надушва различни емоции при всеки отделен човек. Можеш да им хвърлиш само един диагонален поглед в случай че имаш въпроси. По-скоро се съсредоточи върху инфото за историята на мястото, храната и локациите на хубавите партиплейс места.

За да разгледаш един град за ден, необходимо е да си мобилен.

Не съществува уважаващ себе си туристически град, без приличен градски транспорт. Автобус, влак или метро, винаги общественият транспорт се оказва най- практичният ти шанс за безаварийно и сигурно придвижване, а защо не и в декор на весели случки, които да те топлят дълго след пътешествието ти. Еднодневната карта за градския транспорт притежава характеристиките и силата на магическа карта от Страната на чудесата по време на такива пътешествия.

След като си се снабдил с достатъчно информация какво искаш да видиш и с какво да достигнеш до него, време е и за аутфита ти.

Често пътуваш освен с цел забавление и с бойната задача да разкрасиш Инстаграма си. Това може и да те подведе. Задължително е не само да си облечен подходящо за местата, които посещаваш, но и удобно, за да може краката ти да издържат максимален брой разходки. Ако знаеш например, че в тура ти влизат места като музеи, църкви или стар град с калдаръмени улици, забрави за чехлите, деколтетата и токчетата. Затова след картата, раницата също е твой много важен съюзник. Винаги можеш да напъхаш достатъчно покъщнина, сетове и многобройните ти зарядни в нея. Не забравяй и хидратиращите напитки и кремове с UV защита.

Ако не говориш местния език на мястото, най-добре си намери група.

Фритуровете са интернационално популярни. Обикновено гидовете са свежи млади хора, говорещи английски. Инфото за часовете и местата, на които да ги намериш отново е в нета, понякога дори има цели апове. Така разходката за теб ще бъде по-приятна, по-пълноценна и най-вече по-сигурна. Можеш дори да преброиш крачките си, благодарение на тези чудни приложения. Съществуват и персонални гидове с опция за букване в удобно за теб време и желание заедно да усетите чара на мястото. За да подсилиш сигурността, преди да тръгнеш на път в Европа препоръчително е да се снабдиш с Европейска здравна карта и да включиш застраховки и към билетите си, не само за багажа, но и за теб.

Последното правило е най-важно. За да разгледаш един град само за ден, необходимо е да си смел.

Да не казваш „ Аз не обичам вурстове, или не харесвам френско розе и сирене.“ Да си готов да опитваш, помирисваш, вкусваш и вдишваш на бързи хапки и големи глътки. Защото истинският турист не се съсредоточава върху дестинацията. Той се оглежда в хората, спомените и онези неповторими пейзажи, които можеш да видиш само веднъж. Поеми към посока, не към място.

Елица Стойчева

Не съсипвайте уикенда си!

Най-добрите плажни дестинации, които да посетите това лято

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Градската медия Go Guide с ново лого и дизайн
Лайфстайл28 ЮНИ 2023

Градската медия Go Guide с ново лого и дизайн

Юнският брой е тук с редизайн, градски оазиси и десетки заведения, в които да се скриеш, докато си навън.

На фитнес със стил: Идеи от известните личности
Лайфстайл06 ФЕВРУАРИ 2023

На фитнес със стил: Идеи от известните личности

От сега до лятото тренировките трябва да бъдат нашият най-добър приятел, ако искаме да получим добри резултати.

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.