Living : Лайфстайл18 МАЙ 2018

Не съсипвайте уикенда си!

Няколко навика имат способността да провалят почивката ви

Уикендите са онези моменти, които чакаме с нетърпение и искаме да ги оползотворим максимално, за да се заредим с енергия за предстоящата работна седмица. Уви! Често се връщаме дори по-изморени от преди.

Оказва се, че има няколко навика на по-голямата част от обществото, които ни пречат да си отпочинем качествено. Ето какво трябва да започнем да избягваме:

Спите до късно

Излизането на клуб в петък или събота често е последвано от спане до обяд на другия ден. Професор Тил Рьонеберг от Университета в Мюнхен казва, че дори има термин за този феномен “социална умора” ( на англ. “social jet lag”), което описва противоречието между това, което биологичният ни часдовник иска да направим и това, което “социалният” ни часовник иска да направим.

Не прекалявайте със съня през уикенда

Хапвате повече

Уикендът обикновено дава възможност за хапване навън с приятели, което пък често изкушава хората да си поръчат повече отколкото имат нужда. Изследвания на Университета във Вашингтон дори показват, че хората, които спазват стриктен режим на хранене през седмицата, имат склонността да преяждат през уикенда, което забавя процеса на сваляне на излишни килограми.

 

Онлайн и през уикенда

Да сте “на линия” през цялото време има своите негативни здравни ефекти – проблеми с концентрацията и продуктивността, трудно заспиване и по-високо ниво на стрес. Ето защо е изключително важно да изключите всички устройства и да прекарате поне един следобед или цял ден без наличието на техника. Излезте навън, вижте се с приятели (но внимавайте с хапването!), разходете се сред природата.

Защо е толкова вредно да си стоим вкъщи през уикенда

Не оставяте работата

Според Лаура Вандеркам, автор на “Какво успешните хора правят през уикенда”, доброто представяне зависи до голяма степен от управлението на времето така, че да сте способни да “презаредите батериите”, колкото се може по-добре. Нека това стои на фокус в ума ви, когато почувствате импулс да прегледате работния имейл в събота следобед.

Фокусирате се върху домашните задължения

Вместо да прекарвате целия уикенд в отмятане на точки от безкрайния списък със задачи, отделете един-два часа в събота за най-важните неща и посветете останалото време на по-приятни и вдъхновяващи дейности, иначе рискувате да се върнете на работа в понеделник с още по-голяма нужда от почивка. Друг вариант е всеки ден през седмицата да отделяте по 10-15 минути за почистване, вместо да оставяте всичко за през уикенда.

18 романтични неща, които да направите през уикенда

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл13 НОЕМВРИ 2019

Французойките носят една дреха поне 30 пъти, преди да я заменят

Този трик им позволява да носят дрехите си отново и отново

Лайфстайл11 НОЕМВРИ 2019

Таралежът травел инфлуенсър

Приключенецът с бодли, който винаги се усвихва

Лайфстайл08 НОЕМВРИ 2019

Той не харесваше стила й на обличане - затова тя си направи моден блог

Лондонската блогърка Оливия Джаксън стана известна с това, че пуска само визии, които гаджето й мрази

Лайфстайл07 НОЕМВРИ 2019

Опит за дисекция на новия термин "във връзка със себе си"

Актрисата Ема Уотсън настоява да не я наричат просто сингъл, а self-partnered. Но дали терминът е толкова важен и въобще защо на жените им трябва да продължават да говорят толкова на тази тема?