Living : Лайфстайл18 МАЙ 2018

Не съсипвайте уикенда си!

Няколко навика имат способността да провалят почивката ви

Не съсипвайте уикенда си!

Уикендите са онези моменти, които чакаме с нетърпение и искаме да ги оползотворим максимално, за да се заредим с енергия за предстоящата работна седмица. Уви! Често се връщаме дори по-изморени от преди.

Оказва се, че има няколко навика на по-голямата част от обществото, които ни пречат да си отпочинем качествено. Ето какво трябва да започнем да избягваме:

Спите до късно

Излизането на клуб в петък или събота често е последвано от спане до обяд на другия ден. Професор Тил Рьонеберг от Университета в Мюнхен казва, че дори има термин за този феномен “социална умора” ( на англ. “social jet lag”), което описва противоречието между това, което биологичният ни часдовник иска да направим и това, което “социалният” ни часовник иска да направим.

Не прекалявайте със съня през уикенда

Хапвате повече

Уикендът обикновено дава възможност за хапване навън с приятели, което пък често изкушава хората да си поръчат повече отколкото имат нужда. Изследвания на Университета във Вашингтон дори показват, че хората, които спазват стриктен режим на хранене през седмицата, имат склонността да преяждат през уикенда, което забавя процеса на сваляне на излишни килограми.

 

Не съсипвайте уикенда си!

Онлайн и през уикенда

Да сте “на линия” през цялото време има своите негативни здравни ефекти – проблеми с концентрацията и продуктивността, трудно заспиване и по-високо ниво на стрес. Ето защо е изключително важно да изключите всички устройства и да прекарате поне един следобед или цял ден без наличието на техника. Излезте навън, вижте се с приятели (но внимавайте с хапването!), разходете се сред природата.

Защо е толкова вредно да си стоим вкъщи през уикенда

Не оставяте работата

Според Лаура Вандеркам, автор на “Какво успешните хора правят през уикенда”, доброто представяне зависи до голяма степен от управлението на времето така, че да сте способни да “презаредите батериите”, колкото се може по-добре. Нека това стои на фокус в ума ви, когато почувствате импулс да прегледате работния имейл в събота следобед.

Фокусирате се върху домашните задължения

Вместо да прекарвате целия уикенд в отмятане на точки от безкрайния списък със задачи, отделете един-два часа в събота за най-важните неща и посветете останалото време на по-приятни и вдъхновяващи дейности, иначе рискувате да се върнете на работа в понеделник с още по-голяма нужда от почивка. Друг вариант е всеки ден през седмицата да отделяте по 10-15 минути за почистване, вместо да оставяте всичко за през уикенда.

18 романтични неща, които да направите през уикенда

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Как празнува рождения си ден кралицата?
Лайфстайл24 НОЕМВРИ 2020

Наздраве с кралицата: Елизабет II създава джин от растенията в собствената си градина

Билки от имението Сандрингам правят алкохолната напитка още по-специална

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа
Лайфстайл19 НОЕМВРИ 2020

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа

Учудващо по-екологично е да вземем естествено дръвче от изкуствено

Жена на годината 2020: Акценти от събитието
Лайфстайл06 НОЕМВРИ 2020

Жена на годината 2020: Акценти от събитието

Сред големите победителки бяха Дара Екимова, София Бобчева, Кристин Илиева и още