Living : Идеи за дома22 АПРИЛ 2021

Как лесно да намалим потреблението на вода и ток у дома

Днес отбелязваме Деня на Земята с няколко практически препоръки за по-екологичен и икономичен начин на живот

По случай Деня на Земята споделяме няколко доказани трикове, с които лесно можем намалим потреблението на ток и вода вкъщи, като с това спестяваме пари и сме отговорни към околната среда едновременно.

Освен очакваните препоръки като загасяйте лампите, когато не сте в стаята, сме ви приготвили няколко по-малко познати трика. Съветите като тези ни напомнят, че дори малките неща с времето стават големи и предизвикват позитивната промяна в дългосрочен план.

По-устойчив и икономичен живот по време на карантината

  • Взимайте по-кратки душове. Според проучвания в САЩ, ако само двама човека намалят с по една минута времето си под душа, влиянието е толкова голямо, че сметките на семейството могат да спаднат с 30 долара за цяла година.
  • Поддържайте фризера си пълен. Пълните фризери изискват по-малко енергия да запазват студената температура, защото множеството замразени продукти поддържат ниските градуси.
  • Използвайте разклонители с превключвател. Според проучванията минимум 10% от потреблението на ток в средностатистическия дом идва от електроуреди, които не се използват, но са включени в контакта. Инвестирайки в разклонител с ключ, улесняваме процеса и по-лесно изключваме техниката, която не използваме.
  • Изключвайте котлона преди края на готвенето. Повечето тигани и тенджери задържат топлината достатъчно дълго след изключването на котлона, така че да можем да довършим готвенето и без ток. При готвене на фурна можем да изключим дори 10 минути преди края на готвенето.
  • Избирайте правилните тенджери, тигани и методи на готвене. Сред най-енергоспестяващите методи да готвим са тези в тенджерите под налягане, както и тези на микровълнова фурна. Когато готвите на обикновена фурна, опитвайте да използвате по-често стъклени и керамични тави, защото те позволяват температурите да се вдигнат по-бързо. Сред тиганите най-енергоспестяващи са тези с медно дъно.

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

16 евтини и полезни за здравето храни

По-устойчив и икономичен живот по време на карантината

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.

Как да отглеждаме орхидея в хола си?
Идеи за дома26 АВГУСТ 2022

Как да отглеждаме орхидея в хола си?

Красотата, която ни носят цветята е ненадмината. И особено тази на орхидеята. Какви ли са нейните тайни за отглеждане?