Living : Идеи за дома30 АПРИЛ 2020

Как да почистим у дома за 15 минути

Подреденият дом ни прави по-спокойни и щастливи

Експертите твърдят, че при подреден дом се чувстваме по-спокойни и щастливи.

Предвид ситуацията сега перфектното почистване на дома се превърна от неособено желана задача в нещо задължително. И въпреки че разбираме нуждата от правилната дезинфекция на всичко, мисълта, че трябва да чистим цял ден ни кара да потръпнем от ужас и да отлагаме. Ето защо сега ще ви дадем няколко идеи как да почистите дома си в рамките на 15 минути на ден.

Преценете какво е чисто за вас

Ако попитаме двама души, които живеят заедно какво визират под подреден дом, в отговор ще получите напълно различни дефиниции. Дори и да живеете сами е важно да си изясните границите, които може да преминете. Ако сте под един покрив с партньор, то ще е добре да обсъдите неща от сорта: влудяват ли ви пръстовите отпечатъци върху стъклената маса, а разхвърляните обувки в коридора или пък оставените чинии в мивката? Важно е да коментирате каква домакинска дейност предпочитате и така да си разпределите задълженията, така че и на двамата да е добре.

dom-1

Прекарвайте по пет минути в три стаи

Или иначе казано, действайте по малко всеки ден. По този начин си гарантирате чист дом, без да сте влагали много усилия. Помислете в кои три стаи прекарвате най-много време и се развихрете там. Ключът на тази стратегия е да заложите на бързото и леко почистване, но да действате по същество – избършете праха, почистете плотовете, премахнете излишните вещи. Ето как може да подходите:

5 минути: Хол

Дневните са лесни – те не стават чак толкова мръсни, а просто разхвърляни. Вашата задача тук е да забършете праха от всички повърхности, като например стойката за телевизор или масичката за кафе. Приберете одеялата и подредете възглавничките. Пуснете прахосмукачката. Премахнете всички излишни вещи – дрехи, играчките на децата, книгите.

5 минути: Кухня
Кухнята вече е по-сложна. Особено ако сте се занимали с готвенето. Накрая остават куп мръсни съдове, които изглеждат немислими за измиване. Трикът тук е да измивате всичко веднага след като сте го използвали. Така накрая вашите мивка и плот ще са чисти и подредени.

dom-3

5 минути: Баня
Баните са мястото, за което трябва да се грижите непрекъснато. Не позволявайте огледалата да се зацапват, в мивката и тоалетната да се образуват петна, както и да има кичури с коса на пода (сигурни сме, че момичетата с дълга коса знаят за какво говорим). За да не допуснете всичко това, ги почиствайте винаги след използване. Веднъж в месеца пък е необходимо да почистите канала с подходящите за целта препарати.

Отделете по 15 минути, ако е много мръсно

В случай, че сте пропуснали малките ритуали на почистването всеки ден, то през един ден от седмицата може да спасите положението, като отделите около 15 минути, за да подредите всяка стая.

15 минути: Хол

Приберете всички одеяла и калъфки в шкафа. Минете с четка и препарат всички дивани и столове (няма да повярвате колко косми и прах се събират по тях).
Почистете с прахосмукачката пода, като не пропускате дори да минете под мебелите.
Почистете праха от всички картини, снимки и рафтове. Не пропускайте и прозорците и избършете рамките и стъклото.

dom-2

15 минути: Кухня
Изметете всяка частица от пода в кухнята и го измийте с препарат. Ако имате килими, не пропускайте да ги изтупате. Изхвърлете боклука. Почистете вратичките на шкафовете от пръстовите отпечатъци, както и всички уреди, като дръжките на хладилника или микровълновата. Сменете всички кърпи.

15 минути: Баня
Задължително почиствайте с дезинфекциращ препарат веднъж седмично тоалетната из основи и не пропускайте и милиметър от нея. Направете същото и със стените около душа ви, както и с пода. Сменете кърпите с чисти.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Полезни съвети за направата на страхотен букет
Идеи за дома10 МАРТ 2023

Полезни съвети за направата на страхотен букет

Пролетта свързваме с цветята, така че с настъпването на този прекрасен сезон е време да украсим нашите домове с чудесни букети.

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.