Ако има една диета за детокс, която би се харесала на всеки, то това е тази с есенните супи.
Сезонното прочистване на организма и запасяване с полезни вещества става най-лесно с включването на повече супи към менюто – те използват много зеленчуци, обикновено са нискокалорични и имат способността да оправят настроението ни, дори навън да е мрачно времето.
Ето няколко рецепти, които подбрахме за вас:
Мързелива пилешка супа с лимон и целина
Бърза 30-минутна рецепта за пилешка супа с шест порции и 198 калории на купа.
Ще ви трябват:
2 супени лъжици зехтин
1 чаша нарязана на дребно целина
450 грама пиле (2 пилешки гърди без кожата)
2 литра пилешки бульон
1 чаша лук, нарязан на ситно
2 супени лъжици чесън, нарязан на ситно (около 5 скилидки)
2 чаши моркови, нарязани на колелца
1/3 чаша сок от лимон
4 дафинови листа, може да се пропусне
1/2 чаена лъжица сушен розмарин
1/2 чаена лъжица мащерка
сол и пирер на вкус
пармезан за сервиране, по желание
сготвени нудели или спагети от тиквичка за сервиране, по желание
Приготвяне:
Сотирайте в голяма тенджера целината, лука и чесъна със зехтина за около 5-10 минути.
След това прибавете морковите и всички подправки. Отгоре поставете целите пилешки гърди и изсипете бульона. На този етап не добавяйте още лимона.
Гответе за един час на ниска температура. След това махнете дафиновите листа и изкарайте пилето. Разкъсайте го на по-малки парчета с вилица или миксер. След това върнете пилето в тенджерата, добавете пармезана и лимоновия сок. Разбъркайте и сервирайте така или върху вече приготвени нудели или спагети от тиквичка.
Рецепта: The Clean Eating Couple
Супа с броколи и сирена
Готова за 20 минути, здравословна супа за шестима с 330 калории на купа.
Ще ви трябват:
1 супена лъжица масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 чаша нарязани моркови
3 чаши броколи
2 чаши пилешки бульон
2 супени лъжици брашно
1 чаша и половина готварска сметана
1 чаша чедър настърган
1/3 чаша пармезан настърган
сол и пипер на вкус
1/2 чаена лъжица чесън на прах
1/2 чаена лъжица мащерка
Приготвяне:
В голяма тенджера гответе морковите и лука в маслото, докато не омекнат леко. Добавете броколите, бульона и подправките. Варете, докато броколите не омекнат, около 8 минути.
С черпак премахнете една чаша от зеленчуците и ги оставете да изстинат малко настрани, след това ги нарежете на по-малки парчета. Пасирайте останалата супа и я оставете да заври. През това време подгответе в малка купа брашното, като към него прибавите сметаната малко по малко, докато постоянно бъркате.
Когато супата заври, бавно добавете брашнената смес и варете още 3-4 минути. На изключен котлон вече можете да добавите всички сирена и зеленчуците от по-рано и супата е готова.
Рецепта: Spend With Pennies
Картофена супа с вино
Ще ви трябват:
2 картофа
2 глави лук
1 дафинов лист
1 кубче пилешки бульон
1 глава праз (само бялата част)
1/3 чаша бяло вино (по желание)
1 литър вода
сол и пипер на вкус
магданоз за декорация
Приготвяне:
Обелете картофите, лука и праза и ги измийте добре. След това ги нарежете на малки парченца и ги сложете в тенджерата с подсолена вода.
Добавете кубчето пилешки бульон, дафиновия лист и бялото вино и гответе на слаб огън в продължение на 30 минути.
След като заври, премахнете дафиновия лист и пасирайте супата. Сервирайте супата гореща, с прясно смлян пипер и магданоз за декорация.
Рецепта: Tasty-guide.gr