Рецепти : Food news10 МАРТ 2019

В чест на тяхна милост – палачинките

Кой не ги обича!

Оказва се, че има ден в годината, който почитаме колко вкусни са палачинките.  Празникът обаче се оказва изключително странен – и обвързан с религията.

Знаехте ли, че има международен ден на палачинката? Вкусната закуска (или обяд, или вечеря.. или просто нещо, което ще ни зарадва между хапванията) се отпразнува подобаващо всяка година. Нищо чудно, разбира се, след като толкова много от нас ги обожаваме!

Много прилича на нашите Сирни Заговезни. Празнува се 47 дни преди Великден и винаги във вторник. Възникнал с идеята да се използват яйцата преди да започнат постите.

Здравословни палачинки от овесени трици

Англичаните обаче решили да направят празника по-интересен. Добавили условието, че на този ден хората трябва да излязат навън и да се състезават, често облечени в красиви дрехи, докато държат в ръка тиган с палачинка.

В чест на тяхна милост - палачинките

Защо ли? През 1445 година, както разказват хората, една жена готвила палачинки вкъщи, когато чула камбаната за тревога да бие. Толкова се уплашила, че изтичала от къщата си към църквата в града и не осъзнала, че все още държала тигана в ръката си.

И от тогава хората пресъздават нейния бяг с палачинка на тиган, заради традицията. Ние подозираме, че просто искат да се застраховат, че са изхабили калориите, които ще изядат, докато тичат.

Много известни личности почитат празника всяка година. В повечето случаи не бягат навън със закуската, но поне си я готвят вкъщи.

Разбира се, известният фен на палачинките, Дуейн Джонсън, и тази година не пропусна да отбележи повода с една висока кула от вкусотията.

Полезна закуска за различните зодии

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.