Рецепти : Десерти20 ЮНИ 2021

Кулинарен уикенд: Шоколадов фъдж с ядков блат

Нежен разтапящ се в устата фъдж с основа от сурово брауни – спечелихме ли ви?

Опитайте нашето предложение за по-здравословен, но дори по-вкусен вариант на класическия десерт.

Лятото настъпва с бавна стъпка и е време да заменим шоколадовите изкушения с малко по-здравословните им алтернативи. Тази рецепта за шоколадов фъдж, която ви предлагаме днес, не е съвсем нискокалорична, но използва значително по-полезни за здравето и външния ни вид съставки.

Кулинарен уикенд: Лесни десерти с тахан с 2, 3 или 4 съставки

В допълнение десертът се сервира студен в малки порции, но достатъчно засищащи, че да ни послужи за следобедна закуска. А и да не забравяме може би най-хубавото качество на рецептата – в нея смесваме най-доброто от шоколадовия фъдж и суровото брауни.

Кулинарен уикенд: Шоколадов фъдж с ядков блат

За основата от сурово брауни:

80 грама сурови бадеми (около половин чаша)

80 грама сурово кашу (около половин чаша)

220 грама сушени фурми без костилки

25 грама какао

1 чаена лъжица ванилов екстракт (може да се пропусне)

щипка сол

За фъджа:

240 грама бадемово масло (около 1 чаша)

25 грама какао

2 супени лъжици кленов сироп/мед

2 супени лъжици разтопено кокосово масло

За ганаша (по желание):

140 грама черен шоколад

30 грама (около 2 супени лъжици) бадемово масло

Кулинарен уикенд: Шоколадов фъдж с ядков блат

Приготвяне:

В блендер или кухненски робот смесете кашуто, бадемите, фурмите, ванилията и солта и блендирайте до получаването на лепкава смес – търсите консистенция, която не формира пълно хомогенно тесто, но се задържа, когато е притисната. Ако фурмите ви са твърде сухи, може и сместа да стане по-суха. В такива случаи добавете супена лъжица или две топла вода до получаването на желаната консистенция. Притиснете сместа в малка тавичка, постелена с хартия за готвене.

След това смесете бадемовото масло, какаото, кленовия сироп и кокосовото масло, докато получите гладка и гъста смес. Разпределете равномерно фъджа върху основата.

Накрая разтопете шоколада за 15-20 секунди в микровълнова фурна или на водна баня и добавете бадемовото масло. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес, която разпределете като ганаш върху фъджа. След това оставете десерта да стегне за поне 20-30 минути във фризера. За да сервирате, нарежете на малки квадрати и му се насладете.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Най-вкусната шоколадово-бананова торта
Десерти03 ФЕВРУАРИ 2023

Най-вкусната шоколадово-бананова торта

Уверяваме ви, че ще се хареса не само на децата ви.

Рецепта за диетични палачинки
Десерти27 ЯНУАРИ 2023

Рецепта за диетични палачинки

Кой каза, че не можем да се насладим на любимите си палачинки, ако сме на диета?

Вкусна рецепта за кекс с мандарини
Десерти20 ЯНУАРИ 2023

Вкусна рецепта за кекс с мандарини

Уикендите са, за да разпуснем. Затова винаги трябва да има по нещо сладко у дома.

Рецепта за канелени рулца
Десерти23 ДЕКЕМВРИ 2022

Рецепта за канелени рулца

Каква би била Коледата без аромата на канела из целия ни дом?