Рецепти : Десерти20 ЮНИ 2021

Кулинарен уикенд: Шоколадов фъдж с ядков блат

Нежен разтапящ се в устата фъдж с основа от сурово брауни – спечелихме ли ви?

Опитайте нашето предложение за по-здравословен, но дори по-вкусен вариант на класическия десерт.

Лятото настъпва с бавна стъпка и е време да заменим шоколадовите изкушения с малко по-здравословните им алтернативи. Тази рецепта за шоколадов фъдж, която ви предлагаме днес, не е съвсем нискокалорична, но използва значително по-полезни за здравето и външния ни вид съставки.

Кулинарен уикенд: Лесни десерти с тахан с 2, 3 или 4 съставки

В допълнение десертът се сервира студен в малки порции, но достатъчно засищащи, че да ни послужи за следобедна закуска. А и да не забравяме може би най-хубавото качество на рецептата – в нея смесваме най-доброто от шоколадовия фъдж и суровото брауни.

Кулинарен уикенд: Шоколадов фъдж с ядков блат

За основата от сурово брауни:

80 грама сурови бадеми (около половин чаша)

80 грама сурово кашу (около половин чаша)

220 грама сушени фурми без костилки

25 грама какао

1 чаена лъжица ванилов екстракт (може да се пропусне)

щипка сол

За фъджа:

240 грама бадемово масло (около 1 чаша)

25 грама какао

2 супени лъжици кленов сироп/мед

2 супени лъжици разтопено кокосово масло

За ганаша (по желание):

140 грама черен шоколад

30 грама (около 2 супени лъжици) бадемово масло

Кулинарен уикенд: Шоколадов фъдж с ядков блат

Приготвяне:

В блендер или кухненски робот смесете кашуто, бадемите, фурмите, ванилията и солта и блендирайте до получаването на лепкава смес – търсите консистенция, която не формира пълно хомогенно тесто, но се задържа, когато е притисната. Ако фурмите ви са твърде сухи, може и сместа да стане по-суха. В такива случаи добавете супена лъжица или две топла вода до получаването на желаната консистенция. Притиснете сместа в малка тавичка, постелена с хартия за готвене.

След това смесете бадемовото масло, какаото, кленовия сироп и кокосовото масло, докато получите гладка и гъста смес. Разпределете равномерно фъджа върху основата.

Накрая разтопете шоколада за 15-20 секунди в микровълнова фурна или на водна баня и добавете бадемовото масло. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес, която разпределете като ганаш върху фъджа. След това оставете десерта да стегне за поне 20-30 минути във фризера. За да сервирате, нарежете на малки квадрати и му се насладете.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло
Десерти28 АПРИЛ 2023

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло

У дома винаги трябва да имаме под ръка бисквитки, както за кафе и чай, така и за вкусна закуска на децата в училище.

Торта с ягоди: Рецептата мечта
Десерти17 МАРТ 2023

Торта с ягоди: Рецептата мечта

Ягодите отново са вкусни и сочни, затова се възползваме от момента, за да приготвим най-вкусния десерт за уикенда.

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови
Десерти02 МАРТ 2023

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови

Морковената торта е питателна, здравословна и перфектна за закуска на децата в училище, както и за нашето следобедно кафе в офиса или у дома.

Най-вкусният лимонов чийзкейк
Десерти24 ФЕВРУАРИ 2023

Най-вкусният лимонов чийзкейк

Това определено е най-добрата идея за уикенд десерт.