Рецепти : Десерти10 АПРИЛ 2021

Кулинарен уикенд: Лимонов пай с розмарин

Заслужава си да нарушите диетата си за малко за такова изкушение

Донесете си доза свежест в пролетния уикенд с лимонов пай.

В момента не са много сезонните плодове, с които можем да експериментираме в кухнята, затова залагаме на лимоните и тяхната почти целогодишна свежест за този пай, включващ една неочаквана съставка – розмарина. Той ще придаде дълбочина на вкуса и ще донесе десерта на допълнително ниво.

Съставки:

За блата:

250 грама брашно, предварително пресято

70 грама пудра захар

2 жълтъка

125 грама масло

щипка сол

За лимоновия крем:

3 цели яйца + 3 жълтъка

180 грама пудра захар

1 чаена лъжица лимонова кора

сокът на два лимона

300 милилитра готварска сметана

2 супени лъжици свеж розмарин, нарязан на ситно

Кулинарен уикенд: Лимонов пай с розмарин

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, захарта и солта за блата и ги разбъркайте добре. Добавете трите жълтъка и маслото и ги смесете с останалата част от съставките. Сипете 50 милилитра леденостудена вода и започнете да месите тестото. В началото ще получите ронлива смес, след това маслото ще обедини всички елементи и ще получите хомогенно тесто – този процес ще ви отнеме около 4 минути месене. Когато е готово, оставете сместа да почине, като увиете тестото в прозрачно фолио и го поставите в хладилник за 30 минути.

През това време можете да приготвите крема. В голяма купа смесете яйцата и жълтъците, заедно със захарта. Разбийте с миксер за около 3 минути, докато сместа не се удвои на размер. След това бавно разбърквайте вътре и лимоновата кора и сока. Добавете и сметаната, а накрая и розмарина. Не се притеснявайте, ако сместа е с по-течна текстура.

Кулинарен уикенд: Веган лимонен десерт

Разточете тестото между два пласта прозрачно фолио и го сложете във форма за пай (26-сантиметрова). Нежно притиснете тестото, така че добре да покрие повърхността, както и стените на формата и изпечете в предварително загрята фурна за 10 минути с някаква тежест отгоре, която да предотврати набухването на блата. След това изсипете крема и печете допълнителни 30 минути, докато не получите текстура, която напомня на тази на чийзкейк, а отгоре не се получи красив почти златист цвят.

Сервирайте пая изстинал, по желание с още пресен розмарин и малко пудра захар.

Кулинарен уикенд: Лесно суфле от овесени ядки

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Най-вкусната шоколадово-бананова торта
Десерти03 ФЕВРУАРИ 2023

Най-вкусната шоколадово-бананова торта

Уверяваме ви, че ще се хареса не само на децата ви.

Рецепта за диетични палачинки
Десерти27 ЯНУАРИ 2023

Рецепта за диетични палачинки

Кой каза, че не можем да се насладим на любимите си палачинки, ако сме на диета?

Вкусна рецепта за кекс с мандарини
Десерти20 ЯНУАРИ 2023

Вкусна рецепта за кекс с мандарини

Уикендите са, за да разпуснем. Затова винаги трябва да има по нещо сладко у дома.

Рецепта за канелени рулца
Десерти23 ДЕКЕМВРИ 2022

Рецепта за канелени рулца

Каква би била Коледата без аромата на канела из целия ни дом?