Рецепти : Десерти30 МАЙ 2020

Кулинарен уикенд: Кроасани от пълнозърнесто брашно

Френска закуска, подходяща за специален повод… или за най-обикновения приятен уикенд

Кулинарното предизвикателство от пухкавите кроасани, преодоляно с лесно рецепта, която е и щадяща откъм калории.

Отново търсим начин да вмъкнем малко от френския начин на живот, особено сега, когато нямаме никаква възможност да посетим красивата държава.

Този път можем да го направим с брънч у дома със здравословна версия на любимите на всяка парижанка кроасани.

В кухнята на една парижанка

Ще ви трябват:

330 грама пълнозърнесто брашно

200 грама топло мляко (около 40 градуса)

20 грама сирене на стайна температура

50 грама захар

1 жълтък

чаена лъжица сол

половин супена лъжица суха мая

1 допълнително яйце за намазване

150 грама допълнително студено масло

Кулинарен уикенд: Кроасани от пълнозърнесто брашно

Приготвяне: 

  1. Смесете млякото със захарта и маята и оставете сместа покрита за 10 минути. В купа смесете брашното и солта. След това добавете маслото, един жълтък и  маята. Миксирайте няколко минути на бавна скорост.
  2. Поставете тестото на набрашнена повърхност и с още малко брашно започнете леко да месите и да оформяте кълбо. Поставете тестото в купа и я покрийте и оставете да нарасне двойно повече.
  3. През това време вземете студеното масло и го поставете между сгъната хартия за печене. С помощта на точилка малко по малко го изтънявате, докато не получите формата на правоъгълник.
  4. Отново се връщаме към тестото – още докато е в купата, съвсем леко го омесвате допълнително, за да изкарате излишния въздух от него. След това го поставете на набрашнена повърхност и поръсете още брашно върху него. Вече можете да започнете да го точите, като се стремите да оформите правоъгълник.
  5. Върху тестото поставете маслото от по-рано, като трябва да сте покрили поне 2/3 от тестото. След това използвайте празната част от тестото и го сгънете на два пъти, като можете преди това да поръсите допълнително брашно.
  6. Отново разточваме тестото до създаването на правоъгълник и  след това го сгъваме по същия начин. Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете за половин час. Повтаряме тази стъпка 3 пъти.
  7. Накрая разточваме тестото до малко повече от половин сантиметър дебелина и го режем под формата на триъгълници.
  8. След това оформяме кроасаните като завиваме тестото възможно най-стегнато, но без да притискаме излишно тестото. Когато сме оформили всички кроасани, ги оставяме да починат още 30-40 минути и след това ги намазваме с яйцето и печем на 190 градуса за 20 минути.

За още подробности вижте видеото по-долу:

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет
Десерти23 СЕПТЕМВРИ 2022

Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет

В писмо, адресирано до президента Айзенхауер, суверенът разкрива тайните за приготвяне на кралски палачинки. А ето какви са те.

Лесна рецепта за шоколадова торта
Десерти16 СЕПТЕМВРИ 2022

Лесна рецепта за шоколадова торта

Днес ще направим заедно най-лесната шоколадова торта, която ще се хареса на цялото семейство.

Салата с диня: идеалната рецепта за лятото
Десерти05 АВГУСТ 2022

Салата с диня: идеалната рецепта за лятото

Веднъж опитали динята в салата или в комбинация с добре балансиращи се солени съставки, никога няма да се откажете от рецептата, която ще ви предложим.

Десерт с кисело мляко и ананас
Десерти05 АВГУСТ 2022

Десерт с кисело мляко и ананас

Киселото мляко е идеалната идея за приготвяне на летен десерт. Днес го комбинираме с ананас. Страхотен е за вашето следобедно кафе или пък за детско парти.