Слънцето е особено опасно през пролетта

От дерматолога д-р Катя Паскова научаваме как да запазим кожата си здрава и млада

С настъпването на топлото време неизбежно се замисляме как да предпазим кожата си от въздействието на вредните слънчеви лъчи. Потърсихме за съвет д-р Катя Паскова от дерматологична клиника Derma Vita.

Как да подготвим кожата за слънчевото време?

С нетърпение чакаме пролетта и слънчевото време и ги свързваме с приятни емоции и прекарване на повече време на открито. Това обаче със сигурност води и до по-голямо облъчване на кожата с ултравиолетови лъчи, които нанасят редица поражения. Именно те са главният виновник за формирането на бръчки, петна и разширени капиляри, алергии, както и за развитието на кожни тумори.

Специални грижи и подготовка в периода преди лятото изисква най-вече склонната към слънчеви алергии кожа. За щастие има начин тя да стане устойчива на алергизиращото въздействие на ултравиолетовите лъчи. Това се постига с помощта на специални УВ кабини, които излъчват в спектъра на UVA и UVB лъчите. В продължение на около месец чувствителната кожа се облъчва с постепенно повишаващи се дози УВ лъчи. Така се получава т.нар. “заякване” на алергичната кожа и се осигурява поне един сезон без симптомите на слънчева алергия (обриви, парене и сърбеж).

Д-р Паскова препоръчва в зависимост от чувствителността на пациента към ултравиолетови лъчи да се изготви индивидуален план за подготовка на кожата. Терапията е подходяща и за хора с много светла и чувствителна кожа.

По отношение на състава на слънцезащитните продукти, д-р Паскова споделя, че широкоспектърните слънцезащитни продукти (предпазващи от UVA и UVB лъчи) в повечето случаи съдържат едновременно химични и минерални филтри.

Минералните филтри са два – титаниев диоксид и цинков оксид. Те отразяват, разсейват и поемат както UVA, така и UVB лъчите. Тяхното основно предимство е, че не дразнят кожата, не са алергенни и могат да се ползват от малки деца и хора, страдащи от различни алергии или кожни заболявания, влошаващи се или предизвикани от слънце. Недостатък е плътната консистенция и белият тебеширен цвят, които придават.

Сред химичните филтри разнообразието е доста по-голямо и именно по отношение на тях слънцезащитните продукти търпят най-много и непрекъснати разработки и промени. Техен недостатък е опасността, макар и рядко, някой от тези филтри да доведе до кожни раздразнения от типа на парене, щипане, зачервяване, вкл. обриви и подуване. Големият плюс идва от възможността да олекотят консистенцията на продуктите, за да може тяхното ползване да е възможно по-комфортно. Те също успяват да покрият спектъра както на UVA, така и на UVB лъчите.

Повечето от нас мислят за слънцезащита само през горещите летни дни. Оказва се обаче, че именно през пролетта е особено важно да имаме надеждно предпазване.

Дори и през не особено топли и слънчеви дни UV лъчите достигат до нас в достатъчно висока концентрация. Затова е препоръчително да се прилага слънцезащита целогодишно, като през пролетта това е изключително важно, казва д-р Паскова. В този сезон слънцето е разположено най-високо спрямо Земята и така UV лъчите действат много по-директно.

По отношение на избора на слънцезащитен продукт според нея все още има известно объркване сред хората. От една страна са важни степента и качеството на защита, а от друга текстурата, цвета и усещането, което създава нанесеният върху кожата продукт.

Д-р Паскова подчертава, че обозначението SPF има отношение единствено към протекция спрямо действието на UVB лъчите и то най-вече във връзка с предпазване от слънчево изгаряне, но не и от фотоувреда или кожни туморни образувания. UVA защитата трябва да бъде допълнително обозначена на опаковката. Колкото по-светла е кожата, толкова по-висок фактор трябва да се ползва. В градски условия SPF 30 за светла кожа би бил напълно достатъчен, докато при по-тъмните кожи трябва да е SPF 15–20.

Допълнително може да съобразите формата на продукта спрямо типа кожа: флуиди и емулсии за комбинирана и мазна кожа и крем при суха кожа.

Много пудри и фон дьо тени съдържат слънцезащитен фактор. Достатъчен ли е той или трябва да се нанася и крем с фактор?

Ако факторът в пудрите и фон дьо тена отговаря на горепосочените, не е нужно да се ползва допълнителна защита, в случай, че сме в градски условия. Много от дермокозметичните фирми създадоха тенирани слънцезащитни продукти с висок фактор под формата на пудри, кремове и флуиди, за да не се налага излишно да омазняваме лицето с ползването на няколко продукта.

Често ефектът от слънцезащитните продукти се губи заради неправилната им употреба. Колко време преди да излезем трябва да нанесем слънцезащитния продукт?

Според препоръките на световните организации, които се занимават с регламентиране състава и правилата за ползване на слънцезащитни продукти, се счита, че слънцезащитният продукт трябва да се нанесе минимум 20 до 30 минути преди излагане на слънце.

Също така не бива да забравяме и нещо важно – ако ни предстои повторно излизане, трябва да нанесем продукта отново, тъй като ефективността на слънцезащитата, дори и най-високата (SPF 50+) се изчерпва след 2-ия час.

Разбрахме, че е особено важно да започнем да употребяваме слънцезащитни продукти още през пролетта, но променя ли се изборът на слънцезащитен фактор с настъпването на лятото?

Изборът на слънцезащитен продукт се влияе не само от интензивността на слънцегреенето, а и от субективни фактори, като лично усещане за комфорт при ползването на различни текстури – крем, лосион, олио, емулсия. Освен това колкото е по-светла кожата, толкова по-висок трябва да бъде факторът, който се ползва. Със сигурност по-леките текстури – флуиди и лосиони ще бъдат много по-приятни за ползване през лятото и вече има предостатъчно такива продукти с фактор 50. За максимално улеснение на потребителите някои от фирмите пуснаха т.нар. слънцезащитно “сухо олио” за тяло, което е прозрачно, течно и много лесно се размазва по кожата на тялото без да оставя никакви бели следи и чувство на лепнене.

На плажа редовно влизаме във водата. Колко често трябва да нанасяме слънцезащитния продукт, за да има ефект?

Агенцията по храни и лекарства (FDA), която е един от главните регулативни органи по отношение ефективността на слънцезащитните продукти от близо година забрани на производителите да обозначават на опаковките “waterproof”. Независимо че част от продукта остава по кожата след къпане в басейн, море или потене, това не означава, че нивото на защита е същото и не трябва да се нанесе отново от продукта. Такъв тип слънцезащитни продукти трябва да бъдат отбелязвани, като “водоустойчив” (water resistant) и да е обозначена продължителността на това им действие. В повечето случаи водоустойчивите слънцезащитни продукти запазват своята ефективност в рамките на 40 минути престой във вода.

А след излизане от водата д-р Паскова препоръчва кожата да се попие и след това продуктът са се нанесе, за да не оставаме дълго време без защита.

Дори да сте под чадъра, слънцето се отразява от водата и пясъка и не само, че можете да почернеете, а дори може и да изгорите под чадъра ако кожата ви е по-светла и не е защитена.

В слънчевите и горещи дни препоръката е да се ползва фактор 50, независимо дали сме на плаж или в градски условия. Оттам нататък оставяме на хората да изберат продукта, в зависимост от това дали искат да е тониран, дали да е пудра, както и каква да бъде неговата консистенция, казва д-р Паскова.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Inspo за педикюр от Валентина Ферани
Съвети & тенденции05 МАЙ 2023

Inspo за педикюр от Валентина Ферани

Модерен, но изключително труден за нанасяне нюанс, бялото е всичко, от което имаме нужда сега.

Фината разлика между френски и американски маникюр
Съвети & тенденции26 АПРИЛ 2023

Фината разлика между френски и американски маникюр

Макар и много сходни, между тях винаги е съществувала изключително малка разлика. Знаете ли каква е тя?

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна
Съвети & тенденции24 АПРИЛ 2023

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна

Пролетта е тук! А аксесоарите са онези акценти, които ще променят най-бързо и лесно ежедневния ни тоалет.

Ноктите ни са акцентът в бюти визията ни, за който трябва да се грижим внимателно, тъй като именно той ни надгражда по най-красивия начин.
Съвети & тенденции19 АПРИЛ 2023

Маникюр: Нюансите, които ще виждаме навсякъде през следващите месеци

Ноктите ни са акцентът в бюти визията ни, за който трябва да се грижим внимателно, тъй като именно той ни надгражда по най-красивия начин.