6 скрити причини да не забременявате

Храненето и движението са ключът към желаното бебе

Основните фактори, които намаляват шансовете да забременеете са всеизвестни: взимате противозачатъчни, пушите, храните се нездравословно. Много често обаче дори да видоте здравословен начин на живот и всичко да ви е наред, не е гаранция, че ще можете да заченете.

Експертите казват, че има шест скрити причини, за които не си даваме сметка, но те са много важни по пътя ни към мечтаното бебе. Ето защо може да не забременявате?

Ядете твърде много транс мазнини

Ако сте свикнали да хапвате повече пици, закуски, чипсове, пържено – това може да повлияе негативно на оволацията и на плодовитостта ви. Лекарите казват да се опитате да ограничите консумацията на тези храни, тъй като иначе има до 73% увеличен риск от овулационно разстройство. За сметка на това пък хапвайте банани, пълнозърнест хляб, бадеми или кисело мляко с плодове.

5 въпроса, които да зададете на гинеколога си

Прекомерни тренировки

Упражненията до известна степен могат да подобрят плодовитостта ви, но е важно да не прекалявате. Твърде многото спорт може да повлияе на баланса ви на енергия и да повлияе негативно на репродуктивния ви цикъл. Изследванията показват, че дългите и интензивни ежедневни упражнения могат да повлияят на способността ви да забременеете. Балансът е ключът към мечтаното бебе.

Прекалено малко килограми

Ако имате нисък индекс на телесна маса това може да доведе до повишен риск от дисфункция на яйчниците, безплодие и преждевременно раждане. От друга страна хранителните разстройства могат да бъдат свързани с по-нисък ИТМ и понякога могат да повлияят отрицателно на менструацията и фертилитета.

6 скрити причини да не забременявате

8 съвета как да се справите с поликистозните яйчници

Партньорът ви е стресиран

Разбира се, здравето на вашият партньор също е толкова важно, колкото вашето. Проучванията показват, че плодовитостта на мъжете се влияе значително от стреса, който ни поднася ежедневието в работата, семейството и социалния живот. Така че, обърнете специално внимание на стреса и двамата се погрижете за вашето спокойствие.

Използвате лубриканти

Шансовете ви за забременяване намаляват значително, ако използвате неподходящи лубриканти. Повечето от тях изменят киселинно-алкалния баланс във вагината, а това затруднява движението на сперматозоидите. Шансовете за забременяване намаляват по този начин. Ако все пак имате сериозни трудности с овлажняването, използвайте натурални масла, например зехтин.

Истината за женските тела след бременността

Не изчислявате правилно овулацията

Повечето дами смятат, че овулацията е на 14-тия ден от началото на месечния ви цикъл. Гинекологът ви обаче ще ви каже, че всеки организъм е различен и всеки има различен “плодороден прозорец”, когато е подходящо за зачеване. Само той може да каже с точност кога ще започне овулацията ви и кога да пристъпите към опитите за бебе. Съществуват обаче и тестове, които изчисляват този момент в вомашни условия. Те могат да се закупят във всяка аптека.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.